Czekolada przyszłości. Jaka będzie?

Światowy Dzień Czekolady
Obchodzony rokrocznie 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to dobra okazja, by przyjrzeć się jej nie tylko z perspektywy smaku. W ostatnich latach coraz większą wagę przykłada się do ekologicznych aspektów produkcji żywności, a słodycze nie są tu żadnym wyjątkiem. Jaka będzie czekolada przyszłości i w którą stronę zmierzają trendy? Na pytanie odpowiada Anna Garmada, właścicielka warszawskiej fabryki czekolady.

Zmiany nie tylko smakowe
Łagodzi stres, towarzyszy wielu spotkaniom, świetnie dopełnia upominek dla bliskiej osoby – po czekoladę sięgamy w różnych sytuacjach życia społecznego, rodzinnego, ale i biznesowego. Kiedyś tylko od święta, dziś – swobodnie dostępna – kusi różnymi smakami, nadzieniami czy dodatkami. Choć wydawać by się mogło, że w kwestii rozwoju rynku czekolad osiągnęliśmy już wszystko, to eksperci przekonują, że ciągle jeszcze wiele przed nami.

Każdy rok to kolejne połączenia smakowe. W tym roku jako pierwsi w polskiej branży słodyczy reklamowych wprowadziliśmy czekoladę sugarfree, która jest kolejną rewolucją w naszym środowisku. Jest to także następny krok w naszej strategii rozwoju, którą poprzedziła czekolada WholeFruit stworzona z całego owocu kakaowca, a także czekolada NXT, pozbawiona choćby śladowych ilości mleka – komentuje Anna Garmada, CEO firmy SLODKIE, producent brandowanych słodyczy reklamowych.

Jak wskazuje dalej przedstawicielka warszawskiej czekoladowni, rozwój czekolady, to jednak nie tylko kwestia smaku. Kolejnym ważnym składnikiem są wprowadzane rozwiązania technologiczne, które – zdaniem ekspertki – zmieniły w ostatnim ćwierćwieczu fabrykę czekolady niemal nie do poznania. Kiedyś nie śniliśmy o pewnych rozwiązaniach, a dziś są one u nas standardem – dodaje Anna Garmada. Wśród nich innowacyjny park maszynowy, umożliwiający precyzyjną produkcję ton czekolady przy jednoczesnej optymalizacji w zakresie odpadów produkcyjnych, czy jedna z najlepszych na świecie drukarek do opakowań – Revoria Press PC1120 – odwzorowująca ponad miliard barw.

Słodycze w harmonii z naturą
Jak podkreśla właścicielka warszawskiej czekoladowni – przyszłość czekoladowego rynku, poza intensywnym rozbudowywaniem oferty i unowocześnieniami technologicznymi, stoi pod znakiem zrównoważonego rozwoju. Co to oznacza? Chodzi o odpowiedzialne podejście w prowadzeniu biznesu, z uwzględnieniem potrzeb ludzi, zwierząt i środowiska.

Jednym z kluczowych elementów wprowadzania zrównoważonego rozwoju w produkcji czekolady jest stosowanie certyfikowanych surowców. Głównym składnikiem czekolady jest kakao, którego uprawa często wiąże się z deforestacją, wykorzystywaniem pracy dzieci oraz niskimi zarobkami dla plantatorów. Dlatego coraz więcej firm decyduje się na zakup kakao pochodzącego z certyfikowanych upraw. Jak wskazuje Anna Garmada: Certyfikat, którym cieszą się nasze produkty to Cocoa Horizons. Jest on dla nas, ale i dla naszych klientów gwarancją, że nie tylko kakao, ale i wszystkie składniki czekolady pochodzą ze zrównoważonych źródeł, z poszanowaniem środowiska naturalnego i z uwzględnieniem godziwych warunków pracy rolników.

Kolejnym istotnym aspektem zrównoważonej czekolady jest zastosowanie ekologicznych opakowań. Te tradycyjne często bywają plastikowe i trudne do zrecyklingowania. W odpowiedzi na te problemy producenci wprowadzają opakowania wykonane nie tylko z materiałów biodegradowalnych lub nadających się do recyklingu, ale też kompostowalnych. Wielu przyświeca także idea zero waste, która zakłada zminimalizowanie do zera odpadów poprzez wprowadzanie ekorozwiązań, zoptymalizowanie produkcji czy logistyki.

Transport neutralny dla środowiska to kolejna ważna kwestia w kontekście zrównoważonej czekolady. Ograniczenie emisji CO2 związanej z transportem jest coraz bardziej istotne dla konsumentów, a w efekcie – producentów. Firmy czekoladowe podejmują działania mające na celu redukcję emisji, np. poprzez wybór lokalnych dostawców surowców lub inwestowanie we flotę pojazdów elektrycznych. Jak wskazuje Anna Garmada: Nie mieliśmy wątpliwości, że nasz nowy samochód firmowy będzie elektryczny, ale to nie wszystko. 100% wykorzystywanej przez nas energii pochodzi z tzw. zielonych źródeł. Jesteśmy z tego szalenie dumni! Wprowadzanie transportu neutralnego dla środowiska i innych rozwiązań redukujących emisję CO2 wpływa zarówno na zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza, jak i ochronę klimatu, a tym samym – zieloną przyszłość naszej planety.

Czekolada w nurcie CSR
Producenci słodyczy wdrażają coraz to lepsze proekologiczne rozwiązania, które odmieniają zarówno produkcję jak i dystrybucję. Działania te spotykają się nie tylko z uznaniem klientów, ale też organizacji wspierających zmiany o charakterze CSR (społecznej odpowiedzialności biznesu). W tym roku w raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”, czyli zestawieniu największych inicjatyw CSR, znalazła się m.in. innowacyjna czekolada NXT generation, którą SLODKIE wprowadziło do oferty w minionym roku. „Mleczna” czekolada bez mleka, czyli alternatywa dla osób unikających laktozy, nie tylko znalazła zwolenników wśród europejskich firm zamawiających brandowane słodkości dla swoich pracowników, ale także wśród przedstawicieli polskiego środowiska CSR.

Przyszłość czekolady to z pewnością mnogość ciekawych połączeń smakowych, nowe kształty, gramatura czy opakowania. Nie należy jednak pomijać ważnego trendu, jakim jest wprowadzanie polityki zrównoważonego rozwoju, która znacząco determinuje rozwój czekoladowej branży. Jest to istotny krok w stronę ochrony planety i troski o dobro przyszłych pokoleń. Warto jednak pamiętać, że nie tylko decyzje producentów, ale i nasze codzienne wybory konsumenckie mają znaczenie dla ludzkości oraz naszego wspólnego domu, jakim jest Ziemia.

Fot. SLODKIE
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat