Czekolada – boski pokarm

Przepyszna czekolada.
Dla Majów, Azteków i Olmeków była pokarmem bogów. Oprócz bogów pili ją tylko władcy i szamani. Pili, ponieważ czekolada w formie tabliczki jest wynalazkiem o wiele późniejszym i w dodatku europejskim.

Niezależnie jednak, czy chodziło o czekoladę Majów i Azteków, czy o tę ze szwajcarskich fabryk, jej podstawą było i jest to samo: ziarno kakaowca właściwego. Surowiec pochodzi znad amazonki i Orinoko, ale dziś rośnie również w Afryce czy Azji. Prawie 80% światowej produkcji zapewniają Ghana, Wybrzeże Kości Słoniowej, Nigeria, Indonezja i Brazylia. Owoc kakaowca przypomina piłkę do rugby o wielkości mniej więcej 25x10 cm. W środku znajduje się kilkadziesiąt nasion. Po zbiorze nasiona fermentują i schną na słońcu. Następnie praży się je w piecach i wyłuskuje, a potem miele w temperaturze 70 st. C. Wówczas od kakaowej masy oddziela się masło kakaowe, które jest czyszczone i rafinowane. Potem następuje kilkudniowe konszowanie, podczas którego masło i masę kakaową łączy się ponownie – wtedy też do czekolady trafia mleko (do mlecznej), cukier, lecytyna sojowa, bakalie, orzechy, przyprawy i aromaty. Gotową masę wlewa się do foremek, gdzie powoli zastyga w tabliczki.

Czekolada to bogactwo flawonoidów i ważnych dla naszego organizmu pierwiastków, m. in. żelaza, miedzi, cynku, magnezu i fosforu. Warto pamiętać, że w ciemnej jest ich 2-3 razy więcej niż w mlecznej – im więcej kakao, tym zdrowsza czekolada. Flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, sprawiają, że wolniej się starzejemy, a nasza skóra dłużej pozostaje jędrna, napięta i zachowuje młodzieńczy wygląd. To również dzięki flawonoidom umiarkowanie spożycie czekolady zapobiega chorobom serca, zawałom i migotaniom przedsionków.

W każdym wieku czekolada poprawia pracę mózgu, wspomagając produkcję dopaminy, serotoniny i endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Zawarte w niej kofeina i teobromina pobudzają, stymulują, działają antydepresyjnie i łagodzą stres.  

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat