Czekoladowa stolica pod Sochaczewem

Fabryka Mars w Janaszówku świętuje 30 lat słodkiej historii.
4,3 miliona czekoladowych produktów dziennie, ponad 50 rynków eksportowych i tysiące uśmiechów wywołanych na całym świecie – tak wygląda codzienność fabryki Mars w Janaszówku. To właśnie tu powstają kultowe batony Snickers®, Mars®, Twix®, draże M&M’s® czy gwiazdki Milky Way®. Fabryka działa nieprzerwanie już trzy dekady. To miejsce, gdzie technologia spotyka się z tradycją, a globalny biznes wyrasta z lokalnych fundamentów.

W tym roku zakład obchodzi wyjątkowy jubileusz 30-lecia swojej działalności. To trzy dekady, podczas których Janaszówek stał się ważnym punktem na globalnej mapie słodyczy i symbolem czekoladowego sukcesu „made in Poland”.

Trzy ciekawostki o historii fabryki
Polska historia słodkich przekąsek z portfolio Mars rozpoczęła się w czerwcu 1994 roku, gdy w Janaszówku pod Sochaczewem położono kamień węgielny pod pierwszą w Europie Środkowej fabrykę słodyczy Mars.

Już w styczniu 1995 roku z fabryki wyjechała pierwsza paleta owocowych cukierków Skittles®, co ciekawe, sprowadzanych z Anglii i pakowanych w Janaszówku. Wkrótce uruchomiono również produkcję tabliczek czekolady i gwiazdek Milky Way Magic Stars®, a od stycznia 1996 roku – flagowych batonów Mars® i Snickers®, które do dziś należą do najpopularniejszych wyrobów zakładu.

Był to drugi zakład Mars w Polsce, po uruchomionej wcześniej fabryce karmy dla zwierząt – również zlokalizowanej pod Sochaczewem. Obecnie fabryka w Janaszówku jest jednym z pięciu1 zakładów firmy w kraju i trzecią co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie.

Trzy ciekawostki o zasięgu
Aż 68 procent tutejszej produkcji trafia na półki w wielu krajach Europy, od Wysp Brytyjskich po Bałkany.

Najwięcej słodkości z Janaszówka dostarczanych jest do Wielkiej Brytanii, na rodzimy rynek, do Ukrainy oraz do Francji. Co więcej, kolorowe draże M&M’s potrafią podróżować naprawdę daleko – można je znaleźć m.in. w Arabii Saudyjskiej, Korei Południowej, Chinach czy Kenii. W sumie produkty z Janaszówka trafiają na ponad światowych 50 rynków.

Trzy ciekawostki o produkcji
Produkcja w Janaszówku odbywa się na imponującą skalę. Dziennie powstaje tu nawet 4,3 miliona opakowań słodyczy, co w skali roku daje ponad miliard produktów.

Wyprodukowanie jednego batona Snickers® zajmuje od 2 do 3 godzin, od momentu dozowania surowców aż po zapakowanie gotowego produktu w opakowanie. Najwięcej czasu pochłania proces podgrzewania karmelu i temperowania czekolady. Fabryka ma jednak potężne moce przerobowe. Dziennie jest w stanie wyprodukować aż 3,2 miliona batonów Snickers®!

Czekolada każdej marki z portfolio Mars ma własną, unikalną recepturę, która nadaje jej wyjątkową teksturę i smak. Na przykład czekolada w batonach jest mniej rozdrobniona, w przeciwieństwie do tej, która jest używana w M&M’s®, dzięki czemu draże są wyjątkowo chrupiące.

Trzy ciekawostki o zrównoważonym rozwoju
Produkcja w Janaszówku nie opiera się tylko na liczbach i innowacjach, ale także na odpowiedzialnym podejściu do środowiska. Od 2023 roku 100% kakao wykorzystywanego w zakładzie pochodzi ze źródeł zweryfikowanych jako odpowiedzialne2.

W fabryce działa również własna oczyszczalnia ścieków, która pozwoliła zmniejszyć zużycie wody o 44% i wytwarza zieloną energię z biogazu. Co ciekawe, już od 2007 roku odpady poprodukcyjne nie trafiają na wysypisko. Wszystkie są poddawane recyklingowi materiałowemu lub energetycznemu.

Ponadto, cała energia kupowana do zasilania fabryki pochodzi z certyfikowanych źródeł i jest w 100% odnawialna. Mars globalnie stawia na neutralność klimatyczną do 2050 roku, a Janaszówek jest jednym z zakładów, które realnie przybliżają firmę do osiągnięcia tego celu.

Trzy ciekawostki o technologii i przyszłości
Dziś w Janaszówku pracuje blisko 600 osób, a wiele z nich związanych jest z firmą od samego początku. To sprawia, że zakład jest nie tylko miejscem produkcji, ale stał się też społecznością, która razem dba o otoczenie i rozwija innowacje. Dzięki pomysłom pracowników wdrażane są rozwiązania usprawniające pracę w ramach programu „Make the Difference”.

Zakład wyróżnia się nowoczesnym podejściem do technologii. Na halach pracują coboty, autonomiczne wózki i systemy oparte na sztucznej inteligencji, które wspierają ludzi w codziennych obowiązkach.

Do tej pory Mars zainwestował w Polsce ponad 4 miliardy złotych, z czego od 2015 roku aż 600 milionów przeznaczono na modernizację zakładu w Janaszówku. W najbliższych latach planowane jest uruchomienie kolejnych linii produkcyjnych, które zwiększą moce fabryki. Dzięki temu Janaszówek stanie się drugą co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie i prawdziwym czekoladowym sercem regionu.

Fabryka w Janaszówku to znacznie więcej niż miejsce produkcji, to społeczność zaangażowanych i doświadczonych Współpracowników, których codzienna praca i pasja stanowią fundament naszego sukcesu. Naszą siłą nie jest jedynie skala produkcji, ale przede wszystkim jej jakość. Z dumą rozwijamy zakład jako centrum innowacji, w którym technologia idzie w parze z troską o ludzi i środowisko. Nieustannie doskonalimy procesy i dążymy do najwyższych standardów operacyjnych – podkreśla   Maxime Limpens, Dyrektor fabryki Mars w Janaszówku. Naszym celem jest wyznaczanie nowych horyzontów dla przemysłu jutra, w zgodzie z wizją: „Doskonali w działaniu, tworzymy przyszłość” – podsumowuje.

Polska stolica czekolady

1
Kakao pozyskiwane jest w odpowiedzialny sposób w ilości odpowiadającej ilości kakao zużywanego w bezpośredniej europejskiej produkcji.
2 Zakłady w Błoniu, Sochaczewie oraz Niepołomicach specjalizują się w karmie dla zwierząt. W Poznaniu powstają gumy do żucia oraz miętówki. Natomiast, fabryka w Janaszówku koło Sochaczewa to jedna z najważniejszych fabryk czekolady marki w Europie.

Fot. Mars
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat