Znacząca część upraw kakao znajduje się w Afryce Zachodniej. Niestety z powodu niesprzyjających warunków atmosferycznych, a dokładniej przez zjawisko pogodowe El Nino, w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej jest w ostatnim czasie zdecydowanie bardziej sucho. W związku z tym przewidywana ilość zbiorów jest widocznie niższa niż zazwyczaj, a należy pamiętać, że kraje te są dwoma największymi producentami ziaren kakaowych na świecie.
W ostatnich dniach cena kakao osiągnęła na nowojorskiej giełdzie nową wysokość 5874 dolarów za tonę. To rekordowa, niespotykana do tej pory wartość, dlatego istnieje duże ryzyko, że przełoży się ona na ceny słodyczy. Jak czytamy na TVN24, cena kakao uległa niemal dwukrotnemu zwiększeniu od ubiegłego roku, nic więc dziwnego, że kwota ta stopniowo zaczyna niepokojąco zmniejszać zyski ze sprzedaży słodyczy. Czy ich cena w najbliższym czasie wzrośnie? Na to w tej chwili nikt nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi, za to w czwartek (8.02) Hershey, jeden z czołowych producentów czekolady poinformował, że bardzo możliwe iż „rekordowe ceny kakao ograniczą wzrost zysków w tym roku.”
Katarzyna Jabłońska
(katarzyna.jablonska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com