Czym się kierować przy wyborze wolnowaru?

  • Kategoria DomAGD
  • 2023-05-25
Wolnowary Crockpot z powłoką DuraCeramic™.
Uwielbiasz zupy, gulasze, zapiekanki i pieczone mięsa, ale brakuje ci czasu na ich przygotowanie? Wystarczy, że zaczniesz używać wolnowaru. Do wyboru mamy wolnowary o różnej wielkości i funkcjach. Jak wybrać ten najodpowiedniejszy dla siebie? Przeczytaj nasze wskazówki.

Prosty w użyciu i wydajny wolnowar elektryczny jest idealnym urządzeniem do przygotowywania smacznych potraw, takich jak np. zupy, buliony warzywne, risotto, gulasze, pieczenie i wiele innych. Włożone do niego składniki, w odróżnieniu od tradycyjnych rondli i garnków, nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 80 stopni Celsjusza. Wolnowary składają się z elektrycznej podstawy grzewczej oraz wewnętrznego, wyjmowanego naczynia z pokrywą. Czas gotowania jest dość długi, bo wynosi czasem nawet 10 godzin. Technika „wolnego gotowania” nie skazuje nas jednak na wielogodzinne czuwanie w kuchni. Wolnowary posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc można bez problemu zostawić gotującą się potrawębez nadzoru. Duży wybór tego typu urządzeń znajdziesz wśród propozycji marki Crockpot. Zanim jednak zainwestujesz w wolnowar, sprawdź, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze, aby dopasować go do swoich potrzeb.

Pojemność i kształt
W zależności od pojemności wolnowaru można określić liczbę osób, dla których przygotowujemy posiłek. W ofercie Crockpot znajdziesz wolnowary o pojemności od 2,4 do 7,5l. Z reguły przyjmuje się, że, porcja dla jednej osoby zwykle wymaga pojemności 1 litra.  Zatem wolnowar elektryczny o pojemności 7,5 litrów będzie odpowiedni dla dużej 8-osobowej rodziny, podczas gdy dla singla lub pary najlepszym wyborem będzie mniejsze, 2,4l urządzenie. Warto też pamiętać, że mała misa ogranicza możliwość gotowania niektórych potraw, jak na przykład całego kurczaka, który wymaga pojemności około 5 litrów. Należy też wiedzieć, że okrągła misa będzie bardziej odpowiednia do przygotowywania zup, gulaszu i risotto. Z kolei, gdy wolisz mięso, kurczaka i ryby, najlepiej będzie wybrać misę owalną.

Sekret tkwi w materiale
Pamiętaj, aby wybrać wolnowar z odpornych i nieszkodliwych materiałów. Większość dostępnych na rynku modeli wolnowarów posiada misy wykonane ze stali nierdzewnej, ceramiki lub kamionki. Misy z kamionki znakomicie nadają się do pieczenia w piekarniku, a te ze stopów metali – do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach.  W ofercie marki Crockpot znajdziesz wybór wolnowarów o różnych pojemnościach z misą kamionkową wysokiej jakości.

Praktyczna pokrywa
W przypadku pokrywy wybór przezroczystego materiału, takiego jak szkło hartowane, jest zawsze lepszy, aby móc kontrolować postęp gotowania. Praktycznym rozwiązaniem w elektrycznych garnkach Crockpot jest też uchylna pokrywa przystosowana do mycia w zmywarce. Warto się upewnić, czy wybrany model jest wyposażony w uchwyty, które są wystarczająco duże i dobrze izolowane, aby ułatwić przenoszenie misy.

Dodatkowe funkcje i akcesoria
Do wyboru mamy wolnowary manualne, wyposażone w pokrętło, którym ustawiamy tryb HIGH lub LOW oraz   cyfrowe, z wbudowanym panelem sterowania, na którym można zaprogramować czas gotowania od 30 minut do 20 godzin i zaplanować grzanie na poziomie LOW lub HIGH. Cyfrowy zegar odlicza pozostały czas gotowania, co pozwala przygotowywać dania bez naszego nadzoru. Wbudowany timer zatrzyma gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby danie było cały czas ciepłe. Zastanawiasz się skąd czerpać inspiracje do posiłków? Do każdego wolnowaru Crockpot dołączona jest książeczka z przepisami.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat