Degustacja wina – na czym polega, jak się jej nauczyć?

Na czym polega degustacja wina i jak się jej nauczyć?
Czynność degustacji jakiegokolwiek alkoholu jest zupełnie czym innym niż spożywanie jego dowolnych ilości w towarzystwie znajomych. Nie chodzi tutaj o poczucie działania trunku w swojej głowie, a o wypracowanie zdolności do oceny walorów smakowych i aromatów zamkniętych w butelce. Biorąc na tapet wino - tutaj do degustacji należy się odpowiednio przygotować.

Warto zadbać w tym celu o sprzyjające otoczenie, wybrać odpowiednie przekąski i zakupić specjalne kieliszki zatrzymujące aromat. Degustacja jest sztuką, której warto się uczyć i na bieżąco rozwijać nasze kubki smakowe.

Rodzaje degustacji win – co trzeba o nich wiedzieć?

Degustacja może kojarzyć się większości z piciem małych ilości różnych trunków, w celu uzyskania personalnej oceny na temat każdego z nich. Trzeba jednak wspomnieć, iż ilość rodzajów win uniemożliwia skosztowania nawet 1% ich ogólnego zasobu na jednym spotkaniu. Dlatego też, czynność degustacji jest zazwyczaj podzielona na trzy grupy: poziomą, pionową i mieszaną.

Degustacja pozioma

Nazywana też niekiedy horyzontalną, polega na kosztowaniu win pochodzących z różnych regionów, krajów i od dowolnych producentów. Rodzaje win na stole mogą by przeróżne, jednak musi łączyć je określona cecha wspólna – rocznik.

Degustacja pionowa

Tutaj sytuacja jest z kolei odwrotna. Testujemy wino z różnych roczników, jednak zawsze należy brać pod uwagę ten sam rodzaj, kraj i producenta.

Degustacja mieszana

To forma testowania wina, o którym z początku nie wiemy praktycznie nic. Nazywana jest inaczej degustacją w ciemno, z uwagi na brak jakichkolwiek informacji o spożywanym trunku. Taka czynność bardzo często pozwala docenić wina z niższych półek, które kiperów nie zachęciłyby ceną, lecz ich smak okazuje się bardzo przyzwoity.

Jak degustować wino?

Pamiętajmy, że degustacja wina jest czynnością, przy której należy zachować pełną powagę i kulturę osobistą. Nikt nie urodził się profesjonalistą i nie każdy jest w stanie już z samego początku rozszyfrować wszystkie smaki i aromaty trunku. Trzeba zatem wybierać się na degustacje względem poziomu zaawansowania. Specjaliści wybiorą gatunki, pomiędzy którymi z początku będzie czuć ogromną różnicę. Z każdym kolejnym spotkaniem będzie ona coraz mniejsza, a my zaczniemy dostrzegać istotne dla naszych kubków smakowych detale.

Degustacja wina składa się z trzech etapów: analizy sensorycznej, próby smakowej i indywidualnej oceny. Nie można pominąć żadnego z tych etapów, jeśli chce się czegokolwiek nauczyć. Przeważnie na stole degustacyjnym, tuż obok wypełnionych kieliszków leży notes. Warto uzupełniać go o swoje doznania po to, by nawet w razie konieczności kupna wina na spotkanie z partnerem/partnerką bądź w ramach prezentu – wiedzieć, na co się zdecydować.

Z początku degustacji przykładamy kieliszek do nosa, zakrywając możliwie największą jego przestrzeń twarzą. Bierzemy krótki, lecz intensywny wdech – na jego podstawie uda się dostrzec najwięcej aromatów. Potem przychodzi już wyłącznie pora konsumpcji, którą również należy przeprowadzić w sposób odpowiedni. Mianowicie, każdy łyk starajmy się rozprowadzać dokładnie bo całej jamie ustnej. To wtedy uruchamiają się wszystkie „czujniki” na języku, odpowiedzialne za wyczucie konkretnego smaku.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat