Deserowy zawrót głowy!

Desery dla chłody.
Wysokie temperatury dają się nam we znaki. Niejednokrotnie rozpływamy się i nie mamy zbyt wiele siły na gotowanie czy pieczenie – odpadają więc śmietanowe torty i wymyślne desery. Potrzebujesz szybkiego orzeźwienia? Zobacz jakie dwa przepyszne desery można przygotować w upalne dni!

Sorbety

Lody to jedne z lepszych deserów na upalne dni, a w sezonie wakacyjnym warto sięgać po świeże i naturalne produkty, np. owoce sezonowe. Idealnym rozwiązaniem na dni, gdy temperatura dobija 30 stopni będzie właśnie sorbet chociażby z truskawek. Oczywiście można wybrać również inne owoce, wiśnie, maliny lub jagody.

Sam proces przygotowania sorbetu zajmuje kwadrans, jednak dobrze, by lody spędziły około 6 godzin w zamrażarce!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 10 gałek
Kaloryczność kcal: 55 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Potrzebne składniki:

  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
  • sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody


Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka wlewamy sok z cytryny, dwie łyżki wody i cukier. Powstały syrop podgrzewamy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie myjemy truskawki i pozbawiamy je szypułek. Umieszczamy je w garnku i miksujemy na gładką masę. Dodajemy wcześniej przygotowany syrop z cukru. Całość mieszamy i przelewamy do pojemnika na lody. Po 2 godzinach wyjmujemy pojemnik i mieszamy je raz jeszcze – najlepiej robić to przy pomocy blendera ręcznego. Lody blendować należy jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach, co sprawi, że będą miały ładną, jednolitą teksturę.

Masa w pojemniku całkowicie zmrozi się po 6 godzinach, jeżeli jednak zdecydujemy się na mniejsze foremki, np. takie z patyczkami w zupełności wystarczą im 2 godziny.

Desery na zimno

Pomysłów na desery na zimno nie brakuje, są one świetną alternatywą dla słodkich podwieczorków wyciągniętych z lodówki, warto postawić jednak na klasykę!

Panna Cotta

Czas przygotowania: 20 minut
Czas tężenia deseru: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 4 porcje po 130 ml
Kaloryczność kcal: 235 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa

Składniki na Panna Cotta

  • 200 ml śmietanki 30 % - niecała szklanka (pojemność 250 ml)
  • 200 ml mleka - niecała szklanka
  • 50 g cukru waniliowego - 4 łyżki
  • 2 całkowicie płaskie łyżki żelatyny - 14 g
  • 50 ml wody


Składniki na mus truskawkowy

  • 200 g truskawek (np. mrożone)
  • łyżeczka miodu lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny


Sposób przygotowania:
Do niewielkiej miseczki wlej 50 ml wody, następnie wsyp dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość wymieszaj i odstaw na bok do napęcznienia.

Do rondelka wlej 200 ml mleka oraz tyle samo słodkiej śmietanki 30%, dodaj cukru waniliowego. Podgrzewaj mleko, śmietankę i cukier. Gdy cukier rozpuści się całkowicie, a mleko zagotuje, zdejmij rondelek i dodaj napęczniałą wcześniej żelatynę. Mieszaj wszystko do momentu rozpuszczenia; Jeszcze gorącą masę przelej do naczyniek – mogą być sylikonowe lub szklane. Całość umieść w lodówce do całkowitego stężenia.

Pora na mus. Rozmrożone truskawki włóż do miski. Dodaj do niej miód lub cukier oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość zmiksuj.

Deser po wyjęciu z lodówki należy wyłożyć na osobne talerzyki. By z łatwością wyjąć go z foremki można umieścić je na chwilę w miseczce z ciepłą wodą.

Panna Cotta podawana z sosem truskawkowym i udekorowana świeżymi truskawkami lub innymi owocami będzie świetnym sposobem na ochłodzenie się i sprawienie przyjemności swoim bliskim!

Hanna Gudaniec
(hanna.gudaniec@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat