Dzień Pieroga już 8 października

Te pierogi Polacy lubią najbardziej
Jak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, choć Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, coraz chętniej sięgają po przysmaki z różnych zakątków świata. Idealnym przykładem są pierogi.

To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki. Dzień Pieroga obchodzony 8 października to doskonały moment, by wyjść poza klasykę i urozmaicić nasze menu o nowe potrawy.

  • W serwisie Pyszne.pl zamówienie na pierogi składane jest częściej niż co minutę. Potrawa co roku znajduje się w top 10 najchętniej zamawianych dań.
  • W bitwie o podniebienia Polaków bezkonkurencyjnie wygrywają ruskie, a podium uzupełniają pierogi z mięsem oraz te z kapustą i grzybami.
  • Warianty na słodko, takie jak pierogi z jagodami czy truskawkami, chętniej jemy latem.
  • Polacy coraz częściej eksperymentują z zagranicznymi wersjami pierogów. Najchętniej wybierają gyozę, samosę i chinkali, ale odkrywają również ravioli, jiaozi czy dim sum.
  • Mazowsze to region z największą liczbą zamówień pierogów. Mimo upodobania Polaków do rodzimych klasyków, co piąte zamówienie to pierożki orientalne lub samosy.
  • W Warszawie znalazł się prawdziwy fan pierogów – zamówił je aż 354 w ciągu całego roku. To jakby Dzień Pieroga obchodzić codziennie.
  • Na Pyszne.pl do 13 października trwa Tydzień Pieroga. W wybranych restauracjach można skorzystać z 20% zniżki na pierogi z różnych zakątków świata.

Pierogowy rekord
Pierogi najczęściej zamawiamy w porze obiadowej (między 12 a 14). Zazwyczaj mamy na nie ochotę tuż po weekendzie – najchętniej wybieramy to danie w poniedziałki i wtorki. Pewien mieszkaniec Warszawy najwidoczniej uważa jednak, że każdy dzień jest dobry, aby zjeść pierogi. W ciągu roku zamówił je aż 354 razy!

Pierogowa mapa Polski
A gdzie znajdziemy najwięcej miłośników pierogów? Na Mazowszu! I choć mieszkańcy tego regionu najbardziej lubią ich polską odsłonę, to już co dziesiąte złożone tam pierogowe zamówienie zawiera pierożki orientalne (12%), a mniej więcej tyle samo – samosę (9%). Wielu „pierogarzy” mieszka również na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Ślązacy również cenią sobie dalekowschodnie smaki (ok. 11% zamówień), ale równie chętnie wybierają bliższe nam chinkali z pysznym bulionem (10%). Największymi tradycjonalistami są mieszkańcy Małopolski – aż 83% zamówień na pierogi dotyczy dań według polskiej receptury.

Na słodko czy na słono?
Jakie są ulubione pierogi Polaków? W rankingu popularności w serwisie Pyszne.pl zdecydowanie wygrywają ruskie. Tuż za nimi na podium plasują się pierogi z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Sporym wzięciem cieszy się również wariant ze szpinakiem, który zajmuje zaszczytne, czwarte miejsce. Dopiero na piątym miejscu znalazły się pierogi na słodko, a konkretnie z jagodami i serem. Latem danie w wersji deserowej jemy jednak dwa razy częściej niż zimą. Cieszymy się wtedy również sezonem na truskawki.

Pierogowa Fuzja Kultur
Pierogi to potrawa, którą zna każdy – delikatne ciasto z farszem stwarza nieograniczone możliwości, ale także zachęca do eksperymentów. Na przykład ze smakami inspirowanymi odległymi zakątkami świata. Wykorzystujemy je do modyfikacji lokalnych, tradycyjnych przepisów i tak powstają na przykład pierogi z kimchi z dodatkiem tofu lub mięsa.

Obecnie mamy dostęp do tysiąca restauracji serwujących dania międzynarodowych kuchni oraz do egzotycznych składników. I chętnie z tego korzystamy. W niektórych miastach w już co piątym pierogowym zamówieniu znajdują się zagraniczne potrawy. W ogólnopolskim rankingu prowadzą: gyoza, samosa i chinkali. Japońskie pierożki najszybciej zdobywają też nowych fanów. Na dalszych miejscach znalazły się: pielmieni, jiaozi, ravioli, dim sum oraz espanadas.

Tydzień Pieroga z Pyszne.pl
Międzynarodowy Dzień Pieroga przypada na 8 października, ale Pyszne.pl rozpoczyna obchody cztery dni wcześniej. Aż do 13 października będzie można zamówić danie w interpretacji z różnych stron świata o 20% taniej. To okazja, żeby odkrywać nowe oblicza pieroga i dać zaskoczyć się tej znajomej potrawie.

Pierogi świata - czym się charakteryzują?

  • gyoza – japońskie pierożki z cienkiego ciasta, wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej podsmażane na chrupko
  • samosa – indyjski przysmak w kształcie trójkąta, smażony na złoto, nadziewany ziemniakami, groszkiem i aromatycznymi przyprawami
  • chinkali – gruzińskie pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewki, oprócz farszu wypełnione bulionem, który należy najpierw ostrożnie wypić
  • pielmieni – małe pierożki z cienkiego ciasta, nadziewane mięsem wieprzowym lub wołowym, gotowane i często serwowane z kwaśną śmietaną
  • jiaozi – chińskie pierogi w kształcie półksiężyca, wypełnione farszem z wieprzowiny, krewetek lub warzyw, podawane gotowane, smażone lub na parze
  • ravioli – kwadratowe lub okrągłe kawałki makaronowego ciasta, nadziewane serem, mięsem lub warzywami, najczęściej serwowane z aromatycznym sosem
  • dim sum – chińska specjalność, pierożki gotowane z różnorodnymi nadzieniami
  • espanadas – hiszpańska i latynoamerykańska przekąska w formie półksiężyca, z kruchego ciasta, pieczona lub smażona na złoto

Fot. Pyszne.pl
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat