To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki. Dzień Pieroga obchodzony 8 października to doskonały moment, by wyjść poza klasykę i urozmaicić nasze menu o nowe potrawy.
Pierogowy rekord
Pierogi najczęściej zamawiamy w porze obiadowej (między 12 a 14). Zazwyczaj mamy na nie ochotę tuż po weekendzie – najchętniej wybieramy to danie w poniedziałki i wtorki. Pewien mieszkaniec Warszawy najwidoczniej uważa jednak, że każdy dzień jest dobry, aby zjeść pierogi. W ciągu roku zamówił je aż 354 razy!
Pierogowa mapa Polski
A gdzie znajdziemy najwięcej miłośników pierogów? Na Mazowszu! I choć mieszkańcy tego regionu najbardziej lubią ich polską odsłonę, to już co dziesiąte złożone tam pierogowe zamówienie zawiera pierożki orientalne (12%), a mniej więcej tyle samo – samosę (9%). Wielu „pierogarzy” mieszka również na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Ślązacy również cenią sobie dalekowschodnie smaki (ok. 11% zamówień), ale równie chętnie wybierają bliższe nam chinkali z pysznym bulionem (10%). Największymi tradycjonalistami są mieszkańcy Małopolski – aż 83% zamówień na pierogi dotyczy dań według polskiej receptury.
Na słodko czy na słono?
Jakie są ulubione pierogi Polaków? W rankingu popularności w serwisie Pyszne.pl zdecydowanie wygrywają ruskie. Tuż za nimi na podium plasują się pierogi z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Sporym wzięciem cieszy się również wariant ze szpinakiem, który zajmuje zaszczytne, czwarte miejsce. Dopiero na piątym miejscu znalazły się pierogi na słodko, a konkretnie z jagodami i serem. Latem danie w wersji deserowej jemy jednak dwa razy częściej niż zimą. Cieszymy się wtedy również sezonem na truskawki.
Pierogowa Fuzja Kultur
Pierogi to potrawa, którą zna każdy – delikatne ciasto z farszem stwarza nieograniczone możliwości, ale także zachęca do eksperymentów. Na przykład ze smakami inspirowanymi odległymi zakątkami świata. Wykorzystujemy je do modyfikacji lokalnych, tradycyjnych przepisów i tak powstają na przykład pierogi z kimchi z dodatkiem tofu lub mięsa.
Obecnie mamy dostęp do tysiąca restauracji serwujących dania międzynarodowych kuchni oraz do egzotycznych składników. I chętnie z tego korzystamy. W niektórych miastach w już co piątym pierogowym zamówieniu znajdują się zagraniczne potrawy. W ogólnopolskim rankingu prowadzą: gyoza, samosa i chinkali. Japońskie pierożki najszybciej zdobywają też nowych fanów. Na dalszych miejscach znalazły się: pielmieni, jiaozi, ravioli, dim sum oraz espanadas.
Tydzień Pieroga z Pyszne.pl
Międzynarodowy Dzień Pieroga przypada na 8 października, ale Pyszne.pl rozpoczyna obchody cztery dni wcześniej. Aż do 13 października będzie można zamówić danie w interpretacji z różnych stron świata o 20% taniej. To okazja, żeby odkrywać nowe oblicza pieroga i dać zaskoczyć się tej znajomej potrawie.
Pierogi świata - czym się charakteryzują?
Fot. Pyszne.pl
Informacja prasowa