Obecnie Serek Wiejski z Piątnicy gości na stołach ponad połowy gospodarstw domowych w naszym kraju. Jest to wyjątkowo smaczna, uwielbiana przez konsumentów propozycja, spożywana nie tylko na śniadanie, ale także jako pożywna przekąska w ciągu dnia.
Dzień Serka Wiejskiego, obchodzony 30 grudnia, to nietypowe święto, które stało się prawdziwym fenomenem wśród miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pomysł narodził się w 2012 roku jako humorystyczna inicjatywa jednego z użytkowników serwisu Nonsensopedia, który wpisał to święto do kalendarza dni nietypowych. Ku zaskoczeniu wielu, żart szybko zyskał rozgłos w mediach i zaczął być traktowany zupełnie poważnie. Dziś to świetna okazja, by po świątecznym ucztowaniu sięgnąć po coś lżejszego – jak Serek Wiejski. Może on być zarówno propozycją na doskonałe śniadanie, jak i bazą do różnorodnych potraw – sałatek, deserów czy past kanapkowych.
Jak Serek Wiejski to z Piątnicy, no bo skąd!
Choć Dzień Serka Wiejskiego to święto stosunkowo młode, sam produkt ma już ponad 30-letnią historię. W 1992 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy jako pierwszy producent w Polsce wprowadziła Serek Wiejski na rynek. Od tamtej pory Piątnica pozostaje liderem w tej kategorii, a jej serek wyróżnia się najwyższą jakością – wytwarzany jest według niezmienionej, tradycyjnej receptury z najlepszego mleka od lokalnych dostawców. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów, obok tradycyjnej wersji, Piątnica stworzyła różnorodne warianty serka:
Dlaczego 30 grudnia to idealna data?
Po świętach Bożego Narodzenia, pełnych ciężkostrawnych dań, wiele osób szuka lżejszych alternatyw. Serek Wiejski – niskokaloryczny, bogaty w białko i łatwy do podania – staje się naturalnym wyborem na poświąteczny posiłek. A więc… smacznego Dnia Serka Wiejskiego!
Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa