Dzień Serka Wiejskiego – 30 grudnia

Jak wybrać odpowiedni serek?
Dzień Serka Wiejskiego, obchodzony 30 grudnia, to święto jednego z najpopularniejszych produktów nabiałowych w Polsce. Serek Wiejski powstał w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która wprowadziła go na polski rynek i niezmiennie pozostaje jego największym producentem.

Obecnie Serek Wiejski z Piątnicy gości na stołach ponad połowy gospodarstw domowych w naszym kraju. Jest to wyjątkowo smaczna, uwielbiana przez konsumentów propozycja, spożywana nie tylko na śniadanie, ale także jako pożywna przekąska w ciągu dnia.

Dzień Serka Wiejskiego, obchodzony 30 grudnia, to nietypowe święto, które stało się prawdziwym fenomenem wśród miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pomysł narodził się w 2012 roku jako humorystyczna inicjatywa jednego z użytkowników serwisu Nonsensopedia, który wpisał to święto do kalendarza dni nietypowych. Ku zaskoczeniu wielu, żart szybko zyskał rozgłos w mediach i zaczął być traktowany zupełnie poważnie. Dziś to świetna okazja, by po świątecznym ucztowaniu sięgnąć po coś lżejszego – jak Serek Wiejski. Może on być zarówno propozycją na doskonałe śniadanie, jak i bazą do różnorodnych potraw – sałatek, deserów czy past kanapkowych.

Jak Serek Wiejski to z Piątnicy, no bo skąd!
Choć Dzień Serka Wiejskiego to święto stosunkowo młode, sam produkt ma już ponad 30-letnią historię. W 1992 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy jako pierwszy producent w Polsce wprowadziła Serek Wiejski na rynek. Od tamtej pory Piątnica pozostaje liderem w tej kategorii, a jej serek wyróżnia się najwyższą jakością – wytwarzany jest według niezmienionej, tradycyjnej receptury z najlepszego mleka od lokalnych dostawców. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów, obok tradycyjnej wersji,  Piątnica stworzyła różnorodne warianty serka:

  • wysokobiałkowy – idealny dla osób aktywnych, zawiera aż 30 g białka;
  • ze szczypiorkiem – o delikatnym smaku, wzbogacony nutą szczypiorku, który znakomicie podkreśla smak łagodnego Serka Wiejskiego;
  • bez laktozy – dla osób z nietolerancją laktozy, zachowujący tradycyjny smak Serka Wiejskiego;
  • bio – produkowany z mleka ekologicznego, bogaty w witaminy i mikroelementy;
  • lekki – o niższej zawartości tłuszczu;
  • z owocami – w dwudzielnym opakowaniu z dodatkiem jagód, truskawek, ananasa, brzoskwini, malin i żurawiny oraz z jabłkiem i cynamonem.

Dlaczego 30 grudnia to idealna data?
Po świętach Bożego Narodzenia, pełnych ciężkostrawnych dań, wiele osób szuka lżejszych alternatyw. Serek Wiejski – niskokaloryczny, bogaty w białko i łatwy do podania – staje się naturalnym wyborem na poświąteczny posiłek.  A więc… smacznego Dnia Serka Wiejskiego!

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat