Jak wybrać wolnowar?

  • Kategoria DomAGD
  • 2022-03-09
Wolnowary Crockpot z powłoką DuraCeramic™.
Masz dość stania w kuchni przy garnkach i marzy ci się sprzęt, który ugotuje smaczny posiłek bez twojego nadzoru? Tak działa wolnowar. Jeśli zatem masz w planach przejście na slow cooking, czyli wolne gotowanie, zastanów się, który model wolnowaru będzie dla Ciebie odpowiedni. Szeroki wybór tego typu urządzeń znajdziesz w ofercie firmy Crockpot. Podpowiadamy, co należy wziąć pod uwagę, by dokonać najlepszego wyboru.

Wolnowar (inaczej „slow cooker” albo „crock pot”) to prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od ok. 75 do 93°C.  Jego działanie polega na powolnym podgrzewaniu umieszczonych w naczyniu składników i utrzymywanie ich przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia.  Składa się on z misy, pokrywy i elektrycznego elementu grzewczego. Jest łatwy w użyciu, i wydajny, Choć czas przygotowywania potrawy w wolnowarze jest bardzo długi, paradoksalnie urządzenie to pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Od chwili włożenia składników do misy i wyboru odpowiedniego programu nie musimy już więcej nic robić. W wolnowarze przygotujesz wiele smacznych dań, takich jak różnego rodzaju zupy, pieczone mięsa, risotto, buliony warzywne i drobiowe. Elektryczny garnek pozwoli Ci na nowo odkryć niezliczone smaczne przepisy, które zostały zapomniane i wyparte przez fast foody.

Kształt i pojemność
W zależności od rozmiaru, wolnowary można podzielić na małe, o pojemności od 2,4 do 3,5 litra, średnie o pojemność od 3,5 od 5,7 litra i duże wolnowary o pojemności od 5,6 do 7,5 litra. Te ostatnie będą odpowiednie dla dużej rodziny, ale też są idealnym rozwiązaniem dla osób, które w wolnowarze chciałyby przyrządzać dżemy lub inne przetwory na zimę. Zazwyczaj na posiłek dla jednej osoby potrzeba 1 litra pojemności. Dlatego dla jednej osoby lub pary najlepszym wyborem jest mniejsze urządzenie. Należy jednak pamiętać, że mniejsza komora ograniczy również możliwości gotowania niektórych potraw, takich jak cały kurczak, który wymaga co najmniej 6 litrów przestrzeni. Jaki kształt misy wybrać? Okrągła będzie bardziej odpowiednia do przygotowywania zup, gulaszu i risotto. Jeśli jesteś zwolennikiem mięsa, kurczaka i ryb, to najlepsza będzie owalna miska.

Wytrzymały materiał
Większość mis do gotowania w wolnowarze jest wykonana z emaliowanej kamionki. Można je wyjmować i myć w zmywarce. Długo trzymają ciepło i rozprowadzają je równomiernie po całym naczyniu.  Najnowsze wolnowary Crockpot posiadają powłokę DuraCeramic™. Jest ona 4 razy trwalsza od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i nie łuszczy. Jest łatwa do utrzymania w czystości i wydajna. Pokrywa wolnowaru najczęściej wykonana jest ze szkła. Zaletą szkła jest to, że można zobaczyć, co się gotuje, bez konieczności otwierania pokrywy. Należy unikać pokrywek z zapięciami, które nakłada się na garnek, ponieważ ulegają one uszkodzeniu i często nie nadają się do naprawy. Wystarczy zwykła pokrywka. Jeśli chodzi o uchwyty, warto upewnić się, że są izolujące i wystarczająco szerokie, aby umożliwić dobry chwyt, nawet w rękawicach kuchennych.

Manualny czy cyfrowy
Wolnowar manualny to najbardziej podstawowy model. Nie ma tu żadnych innych elementów sterujących poza pokrętłem. Niektóre wersje wolnowarów ręcznych mają funkcję utrzymywania ciepła, ale nie zmienia to faktu, że użytkownik musi być obecny przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia. Wolnowary manualne mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób, które pracują w domu lub mają małe dzieci i brak im czasu na przygotowywanie posiłków, ale będą pamiętać, aby wyłączyć urządzenie.

Wolnowary cyfrowe dają pełną kontrolę nad przygotowywaniem rodzinnych posiłków, angażując nas w minimalnym stopniu w proces gotowania. Wystarczy, że przygotujesz składniki, umieścisz je w misie i wybierzesz ustawienia. Możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin i zaplanować grzanie na poziomie LOW lub HIGH. Cyfrowy zegar będzie odliczał pozostały czas gotowania, co pozwala przygotować dania bez nadzoru. Wbudowany timer zatrzyma gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby danie było cały czas ciepłe. Podgrzewacz nie tylko utrzyma ciepło posiłku, ale także zapobiegnie rozwojowi bakterii.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat