Zmywarka, lodówka, piekarnik czy pralka – tego typu sprzęty powinny być myte nie tylko od zewnątrz, ale raz na jakiś czas trzeba też zadbać o uszczelki i wnętrze, a w razie potrzeby wymienić filtry.
Wiosenne i przedświąteczne porządki to doskonała okazja, aby nieco dokładniej wyczyścić sprzęt AGD. Zazwyczaj zwracamy uwagę na jego obudowę i podczas codziennego sprzątania pomijamy trudno dostępne miejsca. Raz na kilka tygodni lodówce, pralce czy piekarnikowi trzeba poświęcić nieco więcej uwagi – dobrze wyczyszczone będą pracowały wydajniej, a podczas generalnych porządków pozbędziemy się też groźnych dla naszego zdrowia bakterii. Najważniejsze to kierować się podczas czyszczenia zaleceniami producenta – większości powierzchni pokrywających sprzęt AGD nie można szorować ostrymi gąbkami, ani agresywną chemią. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do używanych środków czyszczących, warto ich niewielką ilość nanieść na mało widoczne miejsce – w ten prosty sposób sprawdzimy, czy konkretny preparat nie niszczy kuchenki lub piekarnika.
Ponieważ korzystamy z niej właściwie cały czas i służy ona do przechowywania żywności, warto dbać o jej czystość. Większość nowoczesnych lodówek wyposażona jest w funkcję „No Frost”, dzięki czemu urządzenie rozmraża się samo, a nam pozostaje tylko umyć i wytrzeć do sucha jej wnętrze. W sklepach nie brakuje specjalnych środków przeznaczonych do mycia i odkażania wnętrza lodówek, ale można też w tym celu wykorzystać ocet winny, który równie skutecznie zdezynfekuje półki. Po oczyszczeniu wszystkich elementów należy całość wytrzeć do sucha. Zwróćmy uwagę na miejsca trudno dostępne pod szufladami i półkami i pamiętajmy o uszczelkach. Podczas czyszczenia lodówki należy też przejrzeć jej zawartość i pozbyć się wszystkich resztek jedzenia, jakie mogą stać się potencjalnym źródłem pleśni.
Chociaż z piekarnika korzystamy często, nieco gorzej jest z jego czyszczeniem. Jeśli na jego dnie zostały zaschnięte resztki przygotowywanych potraw, całe zadanie jest jeszcze trudniejsze. Wiele osób ma opory przed używaniem chemicznych środków czyszczących ze względu na ich intensywny zapach. Najbezpieczniej jest więc wykorzystać do umycia wnętrza piekarnika sodę oczyszczoną i ocet – nałożone na silne zabrudzenia rozpuszczą je, dzięki czemu łatwiej będzie usunąć przypalony tłuszcz, czy inne zanieczyszczenia. Osoby, które mają w planach kupno nowego urządzenia, powinny wziąć pod uwagę piekarnik samoczyszczący oferowany m. in. przez Whirlpool. Jak on działa? Model z tą funkcją podgrzewa się do wysokiej temperatury spalając na popiół pozostawione w nim resztki jedzenia, a użytkownik musi tylko przetrzeć wnętrze wilgotną szmatką lub gąbką. Inne rozwiązania stosowane przez producentów to specjalna powłoka wyłapująca tłuszcz, którą po użyciu piekarnika trzeba wytrzeć. Nowoczesne piekarniki mają specjalne zabezpieczenia, dlatego nie można ich otworzyć, dopóki temperatura wewnątrz nie spadnie do odpowiedniego poziomu – jest to więc bezpieczne, ale przede wszystkim bardzo wygodne rozwiązanie.
Oba te urządzenia mają częsty kontakt z wodą, co niesie ryzyko pojawienia się pleśni. Podczas czyszczenia zmywarki trzeba zwrócić szczególną uwagę na uszczelki oraz filtr, w którym gromadzą się resztki jedzenia. W sklepach kupić można specjalne produkty, jakie należy umieścić w opróżnionym z naczyń urządzeniu, a następnie nastawić program z najwyższą temperaturą. Jeśli chodzi o pralkę, konieczne jest wyczyszczenie szufladki na proszek i płyn do prania, a osady można usunąć wlewając do pustego pojemnika szklankę octu i nastawiając puste pranie – jest to również skuteczny sposób na pozbycie się przykrego zapachu. Oprócz wyczyszczenia uszczelek konieczne jest też usunięcie z filtra umiejscowionego w dolnej części pralki strzępów tkanin, drobnych monet i innych zanieczyszczeń, jakie pojawiły się tam podczas prania.
Fot. Materiały zewnętrzne