Konta w serwisach społecznościowych stały się dla wielu osób ważną częścią życia. Częścią, w której umieszczamy wiele poufnych informacji i w której prowadzimy osobistą korespondencję. Serwisy społecznościowe wyprzedzają pocztę elektroniczną i komunikatory internetowe jako preferowany środek komunikacji. Nasze życie osobiste i zawodowe współistnieją w jednej skrzynce kontaktowej, w której częstokroć znajdują się nie tylko wymieniane wiadomości, ale też bardziej nieoficjalne rozmowy. Profile w serwisie Facebook to też niejednokrotnie dużo dokładniejsze dzienniki naszych przemyśleń i działań niż te, które pisaliśmy w latach młodzieńczych.
„Facebook został wzbogacony o kilka przydatnych funkcji, które mogą uniemożliwić uzyskanie dostępu do naszych kont nawet osobom znającym nasz login i hasło. I nie są to nowe funkcje — były one tylko zbyt słabo promowane, w związku z czym wykorzystywane są w zbyt małym stopniu” – mówi Rik Ferguson, starszy doradca ds. bezpieczeństwa w Trend Micro.
Jeśli regularnie logujecie się na swoje konto z tego samego urządzenia (lub z tych samych urządzeń), możecie „nauczyć” serwis Facebook rozpoznawać je. W ten sposób zyskacie pewność, że zostaniecie natychmiast powiadomieni, jeśli ktoś spróbuje zalogować się na Wasze konto (jeśli akurat Wy jesteście zalogowani). Można nawet włączyć funkcję, która przy każdej próbie logowania z niezarejestrowanego urządzenia zażąda podania specjalnego kodu, który zostanie wysłany w wiadomości tekstowej na numer Waszej komórki. Jeśli więc niepożądana osoba nie ma dostępu do Waszego komputera albo telefonu komórkowego, nie ‘ukradnie’ Wam konta (angielski termin to ‘facejacking’, czyli dosłownie ‘porwanie wizerunku’, lub ‘fraping’, czyli dosłownie ‘gwałt na wizerunku’). Jeśli taka osoba dysponuje takim dostępem... no cóż, w takim wypadku Wasz problem wykracza poza serwis Facebook.
A oto opisywany sposób na zabezpieczenie swojego konta:
Po rozwinięciu ustawień dokonaj następujących zmian:
Komentarze