Kto choć raz w trakcie swoich kulinarnych zmagań nie męczył się przy krojeniu miękkiego pomidora? Twardy ananas lub siekanie cebuli również potrafi uprzykrzyć życie. Przy krojeniu produktów ważna jest technika, ale równie wiele zależy od noża. W kuchni nie ma miejsca na tępe i źle wywarzone ostrza.
Warto również wiedzieć, że przy codziennym przygotowywaniu dań, nie wystarczy uniwersalny model do wszystkiego. Jednego noża powinniśmy użyć do marchewki, drugiego do siekania wołowiny, a jeszcze innego do równego pokrojenia świeżego chleba.
Dopasowanie rozmiaru ostrza do produktu
Duże warzywa wymagają proporcjonalnego ostrza – im większy produkt do pokrojenia, tym większe powinno być narzędzie. Używając noża o odpowiednim rozmiarze zmniejszamy ryzyko jego ześlizgnięcia lub zablokowania, co z kolei minimalizuje ryzyko skaleczenia się nim. Nieproporcjonalny rozmiar ostrza zdecydowanie wpływa na czas naszej pracy. Przy pomocy małego noża z trudnością przyjdzie nam pokroić jednym ruchem duże owoce, warzywa, mięso czy nawet pieczywo.
Jakie więc noże powinny znaleźć się w każdej kuchni, by usprawnić przygotowywanie smacznych potraw?
Nóż stołowy do pomidorów
Efektywność tego małego ostrza tkwi w jego ząbkowanej krawędzi oraz zaokrąglonym czubku. Ten praktyczny i uniwersalny nóż codziennego użytku stanowi podstawę kuchennego wyposażenia. Idealnie sprawdza się w krojeniu pomidorów oraz innych warzyw i owoców z twardą skórką i miękkim wnętrzem. Tym nożem nie tylko z łatwością pokroisz składniki, ale również rozsmarujesz masło lub dżem na świeżym pieczywie.
Nóż Santoku
Tak zwany „nóż trzech cnót” zawdzięcza swoją uniwersalną funkcjonalność połączeniu najlepszych cech japońskiego noża szefa kuchni i tasaka. Idealnie nadaje się do krojenia mięsa, owoców i warzyw. Jego 17-centymetrowa ryflowana głownia zmniejsza tarcie i zapobiega przyklejaniu się krojonych składników. Udoskonalona rękojeść jest nie tylko wytrzymała i wygodna, ale także pasuje do wystroju każdej kuchni.
Nóż do chleba i ciast
Świeży chleb pszeniczny z masłem i solą, ciabatta z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym, chleb na zakwasie z wędliną i serem – jest tak wiele przepysznych odmian pieczywa… Warto więc zainwestować w nóż, dla którego krojenie każdego rodzaju wypieków to bułka z masłem. Dzięki solidnej budowie i ząbkowanej krawędzi ostrza, poradzi sobie nawet z najtwardszą skórką. Domeną tego typu noża jest pieczywo, można jednak zastosować go również do krojenia dyni czy ciast.
Fot. Victorinox
Informacja prasowa