Krupczatka jest pszenną mąką, którą stosuje się głównie w daniach mącznych i pieczenia kruchych wypieków. Charakteryzuje się jasnym, kremowym odcieniem oraz zwiększoną granulacją, przez co uważana jest za najbardziej gruboziarnistą wśród mąk pszennych w Polsce. Oprócz konsystencji przypominającej kaszę mannę, mąka krupczatka znana jest także z bogactwa mikroelementów, wartości odżywczych oraz wysokich właściwości wypiekowych. To właśnie dzięki tym właściwościom, uznawana była kiedyś za najdroższy rodzaj mąki.
Krupczatka z Dolnego Śląska
Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice to naturalny i czysty składnik wielu dań i wypieków, gwarantujący zarówno niezapomniany smak, jak i wysoką jakość. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu najlepszej pszenicy, rosnącej na urodzajnych glebach Dolnego Śląska, w dolinie Odry. Żyzne ziemie, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że właśnie tutaj dojrzewają najlepsze odmiany tego surowca.
Podczas mielenia, ze 100 kg ziarna uzyskiwane jest około 10 kg krupczatki, co świadczy o wysokiej jakości mąki. Krupczatka, choć pod względem składników mineralnych porównywana do tortowej, charakteryzuje się większą kleistością, co ułatwia tworzenie niektórych potraw. Stanowi szczególną gratkę dla tych, którzy świadomie wybierają to, co jedzą, oraz zwracają uwagę na wysoką jakość produktu.
Do każdego zadania!
Mąka Krupczatka TYP 500 z Młyna Jaczkowice dzięki elastyczności, kleistości i dobrym właściwościom wiążącym, stanowi idealny składnik wielu dań. Z jej wykorzystaniem przygotujemy doskonałe kruche i półkruche ciasta, słodkie rogaliki, kruszonki, włoskie makarony, a także tradycyjne pierogi lub pachnące racuchy. Dobrze sprawdza się również do zagęszczania sosów i zup oraz do… panierowania.
Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice to niezawodny pomocnik przy przygotowywaniu domowych dań mącznych. Dzięki niej domownicy zachwycą się naszym kulinarnym kunsztem.
Fot. Woseba
Informacja prasowa