Kurs opiekuna 280 godzin przed 2027 rokiem. Ministerstwo wyjaśnia, kto skorzysta z okresu przejściowego
Kurs 280 godzin nadal pozostaje ważnym dokumentem
Ministerstwo potwierdziło, że osoba, która ukończyła 280-godzinne szkolenie zgodnie z przepisami obowiązującymi w czasie jego realizacji, zachowuje dokument potwierdzający ukończenie tego szkolenia. Sam fakt ukończenia kursu nie zostaje więc unieważniony po wejściu w życie nowych przepisów.
Problem pojawia się jednak wtedy, gdy osoba kończąca kurs w 2026 roku nie podejmie pracy jako opiekun przed 1 stycznia 2027 roku.
Sam kurs 280 godzin nie wystarczy do skorzystania z okresu przejściowego
Zgodnie z wyjaśnieniem Ministerstwa z okresu przejściowego mogą skorzystać opiekunowie, którzy byli zatrudnieni w żłobku lub klubie dziecięcym przed 1 stycznia 2027 roku i nie spełniają nowych wymagań kwalifikacyjnych.
Takie osoby będą mogły kontynuować zatrudnienie na zasadach przejściowych, nie dłużej niż do 31 grudnia 2028 roku, chyba że odbędą wymagane 30-godzinne szkolenie, o którym mowa w nowych przepisach.
Ministerstwo podkreśla jednak wyraźnie, że warunkiem zastosowania tego przepisu jest właśnie zatrudnienie na stanowisku opiekuna przed 1 stycznia 2027 roku.
Samo ukończenie 280-godzinnego kursu przed końcem 2026 roku nie daje takiego prawa osobie, która zacznie pracę dopiero w 2027 roku.
Co z osobą, która skończy kurs w grudniu, ale zacznie pracę w styczniu?
To właśnie jedna z najważniejszych konsekwencji stanowiska Ministerstwa.
Jeżeli osoba ukończy 280-godzinny kurs jeszcze w 2026 roku, ale do 31 grudnia nie podejmie zatrudnienia jako opiekun w żłobku lub klubie dziecięcym, nie będzie automatycznie objęta okresem przejściowym.
Jeżeli zatrudni się dopiero po 31 grudnia 2026 roku, jej kwalifikacje będą oceniane według przepisów obowiązujących w dniu podjęcia pracy.
W praktyce oznacza to istotną różnicę między dwiema osobami, które ukończą dokładnie ten sam kurs w tym samym czasie.
Pierwsza z nich ukończy szkolenie i zostanie zatrudniona jako opiekun jeszcze w grudniu 2026 roku. Druga ukończy szkolenie w grudniu, ale pracę rozpocznie dopiero w styczniu 2027 roku.
Ich sytuacja prawna może być już zupełnie inna.
Czy osoba po kursie 280 godzin będzie musiała zrobić cały kurs od początku?
Z pisma Ministerstwa tego nie wynika.
Resort potwierdza, że zaświadczenie o ukończeniu 280-godzinnego szkolenia zachowuje moc jako dokument potwierdzający ukończenie kursu zgodnego z obowiązującymi wcześniej przepisami.
Jednocześnie sposób, w jaki takie szkolenie będzie uwzględniane przy ocenie nowych kwalifikacji po 1 stycznia 2027 roku, ma wynikać z przepisów obowiązujących od tej daty, w tym z przepisów wykonawczych
Nie można więc obecnie na podstawie samego pisma stwierdzić, że każda osoba posiadająca kurs 280 godzin, która nie zostanie zatrudniona do końca 2026 roku, będzie musiała odbyć pełne nowe szkolenie od początku.
Wciąż czekamy na szczegółowe przepisy dotyczące szkolenia 30 godzin
Ministerstwo wskazuje również, że szczegółowy zakres, sposób i forma realizacji 30-godzinnego szkolenia dotyczącego standardów opieki oraz wymagania odnoszące się do programów takich szkoleń mają zostać określone w rozporządzeniu wydanym na podstawie art. 49 ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3.
Dopiero te regulacje mogą ostatecznie pokazać, w jaki sposób wcześniej ukończony kurs 280 godzin będzie uwzględniany przy spełnianiu nowych wymagań kwalifikacyjnych.
Co powinni zrobić uczestnicy kursów w 2026 roku?
Osoby, które obecnie realizują 280-godzinne szkolenie i planują rozpoczęcie pracy w zawodzie opiekuna, powinny przede wszystkim zwrócić uwagę nie tylko na datę ukończenia kursu, ale również na termin podjęcia zatrudnienia.
Z najnowszego stanowiska Ministerstwa wynika bowiem jasno, że dla zastosowania omawianego przepisu przejściowego znaczenie ma zatrudnienie na stanowisku opiekuna przed 1 stycznia 2027 roku.
To bardzo ważna informacja szczególnie dla osób, które zakładały, że wystarczy ukończyć kurs do końca grudnia, a pracę będzie można rozpocząć już po Nowym Roku na dotychczasowych zasadach.
Ministerstwo zastrzega, że nie rozstrzyga indywidualnych przypadków
W piśmie znalazło się również ważne zastrzeżenie. MRPiPS podkreśla, że przedstawione wyjaśnienia mają charakter ogólny i informacyjny oraz nie są rozstrzygnięciem indywidualnej sprawy konkretnej osoby.
Oznacza to, że w bardziej złożonych przypadkach ostateczna ocena sytuacji może zależeć od konkretnych okoliczności oraz nowych przepisów wykonawczych.
Jedno jest jednak już dziś bardzo istotne: ukończenie kursu 280 godzin przed końcem 2026 roku i zatrudnienie przed 1 stycznia 2027 roku to nie to samo, co samo zdobycie zaświadczenia. W świetle stanowiska Ministerstwa to właśnie wcześniejsze zatrudnienie decyduje o objęciu wskazanym okresem przejściowym.
Źródło: pismo Departamentu Polityki Rodzinnej MRPiPS z 29 września 2026 r., znak DPR-VI.530.124.2026.
PMP
Fot. Wygenerowano AI
Ostatnio dodane
- Złote zasady przewijania w nocy. Jak zorganizować kącik, by nie wybudzać malucha (i siebie)?
- Gdzie są wolne miejsca w żłobkach? Eksperci od żłobków przygotowali interaktywną mapę Polski
- Jak wybrać szkołę specjalną dla dziecka z autyzmem?
- Podwyżka czesnego o złotówkę może kosztować rodzica 1500 zł! Dlaczego państwo ustaliło dwa różne limity opłat za żłobki?
- Pierwszy smoczek adaptacyjny Canpol babies
- Mały kucharz, wielkie odkrycia
- 850 tysięcy złotych na 12 miejsc w żłobku. A ile dostałby prywatny przedsiębiorca?
- Jak działa wkładka antypotowa do fotelika i kiedy warto ją kupić
- 17-miesięcznej dziewczynce przykleili buty do stóp. Szokujące zdjęcie znów krąży po sieci, ale historia ma już 8 lat
- 800 plus zależne od liczby dzieci? Nawet 7358 zł miesięcznie dla rodziny! Nowy pomysł trafił do Sejmu

Komentarze