Zachowaj szczególną ostrożność podczas krojenia i wycinania wzorów na dyni.
Przygotuj:
Victorinox - Halloween
Krok 1.
Oczyść dynię z piasku, zanieczyszczeń. Wytnij dużą dziurę na górze dyni, staraj się nie uszkodzić łodygi. Zanim zaczniesz ciąć upewnij się, że masz suche ręce i nóż nie wyślizgnie Ci się z dłoni. Podważ wyciętą część, która będzie użyta jako przykrywka dyni.
Krok 2.
Wydrąż dynię przy pomocy łyżki - wyjmij nasiona i żylasty miąższ. Wyskrob ścianki dyni tak, aby usunąć miękkie części warzywa. Nie wyrzucaj nasion - upiecz je z masłem i solą przez 45 min w 180 stopniach. Smacznego!
Krok 3.
Zaprojektuj swoją dynie! Po zewnętrznej stronie dyni narysuj cienkim flamastrem projekt, który zaplanowałaś. Wyznacz miejsca, z których rozpoczniesz wycinanie kształtów.
Krok 4.
To moment na który czekałaś - rzeźbienie! Tnij powierzchnię od góry w dół. Trzymaj się wyznaczonych linii. Zacznij od wycinania mniejszych elementów, by przejść do skomplikowanych kształtów. Pamiętaj, nóż jest ostry trzymaj go całą dłonią!
Krok 5.
Latarnia dyniowa gotowa! Do środka włóż świeczkę lub lampkę na baterię (będziesz mieć pewność, że płomień nie zostanie zdmuchnięty). Postaw dynię na parapecie w towarzystwie jesiennego bukietu kwiatów w odcieniach złotobrązowych.
Udanej zabawy !
Fot. Victorinox
Informacja prasowa