Listopadowa ozdoba w domu - świecąca dynia

Jak przygotować świecącą dynię? - poradnik Victorinox.
Pomarańczowa dynia niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią, nie tylko z gotowaniem, ale też elementem wystroju wnętrz. To znak rozpoznawczy i zarazem dekoracja, która jest chętnie wykorzystywana podczas Halloween, który przypada w tym roku na 31 października. Marka Victorinox przygotowała przydatną instrukcję jak wykonać własną świecącą dynię. W prostych kilku krokach wykonasz ozdobę, która rozświetli wnętrze Twojego mieszkania w pochmurne wieczory.

Zachowaj szczególną ostrożność podczas krojenia i wycinania wzorów na dyni.

Przygotuj:

  • Okrągła, pomarańczowa dynia
  • Duży nóż do krojenia z ostrym zakończeniem lub do rzeźbienia
  • Nóż do krojenia warzyw
  • Duża łyżka stołowa
  • Marker / flamaster
  • Miska na miąższ
  • Deska do krojenia, gazeta lub inne zabezpieczenie blatu roboczego
  • Świeczka lub lampka na baterie

Victorinox - Halloween

Krok 1.
Oczyść dynię z piasku, zanieczyszczeń. Wytnij dużą dziurę na górze dyni, staraj się nie uszkodzić łodygi. Zanim zaczniesz ciąć upewnij się, że masz suche ręce i nóż nie wyślizgnie Ci się z dłoni. Podważ wyciętą część, która będzie użyta jako przykrywka dyni.

Krok 2.
Wydrąż dynię przy pomocy łyżki - wyjmij nasiona i żylasty miąższ. Wyskrob ścianki dyni tak, aby usunąć miękkie części warzywa. Nie wyrzucaj nasion - upiecz je z masłem i solą przez 45 min w 180 stopniach. Smacznego!

Krok 3.
Zaprojektuj swoją dynie! Po zewnętrznej stronie dyni narysuj cienkim flamastrem projekt, który zaplanowałaś. Wyznacz miejsca, z których rozpoczniesz wycinanie kształtów.

Krok 4.
To moment na który czekałaś - rzeźbienie! Tnij powierzchnię od góry w dół. Trzymaj się wyznaczonych linii. Zacznij od wycinania mniejszych elementów, by przejść do skomplikowanych kształtów. Pamiętaj, nóż jest ostry trzymaj go całą dłonią!

Krok 5.
Latarnia dyniowa gotowa! Do środka włóż świeczkę lub lampkę na baterię (będziesz mieć pewność, że płomień nie zostanie zdmuchnięty). Postaw dynię na parapecie w towarzystwie jesiennego bukietu kwiatów w odcieniach złotobrązowych.

Udanej zabawy !

  • Nóż Santoku Swiss Classic z ryflowanym ostrzem 203 zł
  • Składany nóż do owoców i warzyw Swiss Classic 16 zł
  • Klasyczka łyżka Swiss Classic 33 zł
  • Deska do krojenia z serii Gourmet 69 zł
  • Nóż do porcjowania Swiss Classic 137 zł
  • Nóż do warzyw Swiss Classic 16 zł

Fot. Victorinox
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat