Majówka za pasem!

Nie zapomnij wyczyścić grilla
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a z nią początek sezonu grillowego. By dobrze się do niego przygotować, warto już teraz wyczyścić grilla z zaschniętego tłuszczu i brudu. Podpowiadamy, jak zrobić to szybko i skutecznie!

Czyszczenie grilla węglowego
Brud nagromadzony na ruszcie bywa trudny do usunięcia. Namaczamy, szorujemy, a tłuszcz jak był, tak jest. By uniknąć tego kłopotu, warto regularnie czyścić ruszt po każdym użyciu. To wydłuży żywotność grilla i zapobiegnie odkładaniu się spalonego tłuszczu na ruszcie i spodzie paleniska. Najlepiej jest zacząć od wypalenia resztek jedzenia, gdy węgiel jeszcze się żarzy. Następnie należy usunąć pozostałości – łatwiej to zrobić, gdy ruszt jest jeszcze ciepły. Przyda się do tego druciana szczotka lub specjalny stalowy zmywak, przeznaczony do usuwania zaschniętych i przypalonych zabrudzeń, jak np. Vileda Glitzi Spiral Inox. Został on wykonany w całości ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest wyjątkowo trwały i odporny na wysokie temperatury. Po użyciu zmywak można łatwo wypłukać i wysuszyć, tak by posłużył jeszcze wiele razy. Na końcu dobrze jest przetrzeć ruszt wilgotną gąbką lub ściereczką. Domowa mieszanka wody z octem lub płynem do mycia naczyń w zupełności powinna wystarczyć. Na trudniejsze zabrudzenia, warto spróbować pasty z sody oczyszczonej i wody. Nie zapominajmy też o regularnym czyszczeniu misy grilla z wypalonego popiołu, gdyż znajdujące się w nim resztki tłuszczu i jedzenia mogą zepsuć smak potraw przy kolejnym grillowaniu.

Czyszczenie grilla gazowego
Przed przystąpieniem do czyszczenia grilla gazowego należy upewnić się, że jest on odłączony od zasilania z gazem. Jeśli tak, możemy przystąpić do rozłożenia grilla na poszczególne elementy. W grillach gazowych pod palnikami umiejscowiona jest taca, do której ścieka tłuszcz z grillowanych potraw. Tę tacę należy czyścić po każdym grillowaniu, gdyż zalegający w nich tłuszcz może się zapalić. Co kilka grillowań warto też przecierać szyny osłaniające palniki gazowe i części doprowadzające gaz przy pomocy delikatnej ściereczki, np. Actifibre od Viledy, która usuwa nawet zaschnięte zabrudzenia bez konieczności użycia detergentów. To duży atut, bo nie musimy obawiać się, że resztki środków chemicznych zostaną na grillu, na którym zamierzamy przyrządzać jedzenie.
Czyszczenie grilla elektrycznego

Grille elektryczne często wyposażone są w ruszt z powłoką teflonową. Wydawałoby się, że skoro jedzenie do niej nie przywiera, to tego typu grill nie będzie wymagał regularnego czyszczenia. Nic bardziej mylnego - po każdym pieczeniu na ruszcie osiada niewidoczna warstwa tłuszczu, który przy ponownym podgrzaniu może być szkodliwy i zepsuć smak przyrządzanych potraw. Do mycia grilla elektrycznego należy wybierać środki, które nie zarysują teflonu, na przykład przeznaczone do tego specjalne zmywaki (jak Vileda Glitzi Always Clean). Przyda się też delikatna ściereczka nasączona wodą z octem. Taka mieszanka doskonale rozpuści resztki tłuszczu i przypalonego jedzenia.

Czy to grill węglowy, gazowy czy elektryczny - każdy z nich wymaga regularnej pielęgnacji. Zadbany grill posłuży nam dłużej, a czysty ruszt to klucz do smacznych posiłków. Warto też zaznaczyć, że zaschnięty na ruszcie brud może być toksyczny dla naszego zdrowia. Pamiętajmy o tym i pozbądźmy się go zanim przystąpimy do ucztowania.

Fot. Vileda
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat