Mąka Poznańska z dolnośląskiego Młyna Jaczkowice

Mąka poznańska - do czego jej używać?
Polskie Mąki z Młyna Jaczkowice powstają z najwyższej jakości pszenicy od polskich rolników. Urodzajne gleby oraz korzystny, dolnośląski klimat, z łagodnymi zimami i ciepłym latem, nadają Mąkom Dolnośląskim wyjątkową delikatność, która podkreśla smak przygotowywanych z niej dań. Dzięki połączeniu wieloletniej, polskiej tradycji młynarskiej z nowoczesnymi technologiami, mąki te zapewniają zawsze doskonały smak potraw - bez konieczności stosowania sztucznych polepszaczy.

Podział mąk na różne typy wynika z zawartości składników mineralnych, określanej na podstawie ilości popiołu powstającego podczas spalania mąki. Co ważne, typ mąki wpływa na jej zastosowanie w kuchni. Dlatego, na przykład, delikatne mąki niskiego typu doskonale sprawdzą się przy lekkich wypiekach, takich jak ciasta, biszkopty, naleśniki, a nawet pierogi. Przykładem takiej mąki może być wielozadaniowa Mąka Poznańska z dolnośląskiego Młyna Jaczkowice.

Mąka typu 500 – czyli jaka?
Podział mąk na typy pozwala wybrać odpowiedni produkt do konkretnego przepisu, kontrolować właściwości wypieków i różnicować ich wartość odżywczą. Mąka Poznańska z Młyna Jaczkowice typu 500 to produkt z wysokiej jakości pszenicy od polskich rolników, ceniony zarówno przez profesjonalistów, jak i domowych kucharzy. Oznaczenie „typ 500” odnosi się do zawartości substancji mineralnych, zwanych popiołem, których w tej mące znajduje się około 0,5%. To właśnie ten parametr sprawia, że mąka wyróżnia się delikatnością i puszystością.

Co ciekawe, polska Mąka Poznańska jest jednym z najjaśniejszych typów dostępnych na rynku, co dodatkowo podkreśla jej wysoką jakość. Kluczowym aspektem jest także jej granulacja – im większe rozdrobnienie, tym subtelniejsza struktura mąki. W przypadku typu 500, ziarna są przesiewane przez niezwykle gęste sita, co zapewnia wyjątkową lekkość i jednolitość produktu. To precyzyjne podejście do procesu produkcji przekłada się na doskonałe właściwości mąki, która idealnie sprawdza się w różnorodnych wypiekach i daniach. Nie bez znaczenia jest także dobór wysokiej jakości ziaren pszenicy, dostarczanych przez polskich rolników. Znakomita jakość surowca i kontrolowany proces produkcji to gwarancja udanych wypieków, których smak dorównuje apetycznej aparycji.

Doskonała jakość polskiej mąki
Mąka Poznańska z dolnośląskiego Młyna Jaczkowice to synonim doskonałego smaku i niezawodnej jakości, które wzbogacają każde przygotowywane danie. Ziarna pszenicy, pozyskiwane od polskich rolników, są starannie selekcjonowane i oczyszczane, a następnie poddawane nawilżaniu i leżakowaniu. W ostatnim etapie procesu trafiają do przemiału, gdzie są stopniowo rozdrabniane, przesiewane i sortowane zgodnie z typem mąki.

Wysokiej jakości, polska mąka idealnie sprawdzą się w tradycyjnych potrawach, takich jak kluski śląskie czy chrząstowskie pierogi, podkreślając ich autentyczny charakter. To także niezastąpiony wybór dla miłośników wypieków – świetnie nadaje się do przygotowania kruchych i półkruchych ciast, dodając im lekkości i delikatności. Mąka Poznańska z Młyna Jaczkowice jest nie tylko ich podstawowym składnikiem, ale też sekretem sukcesu w kuchni każdego polskiego pasjonata tradycyjnych, domowych wyrobów mącznych.

Fot. Woseba
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat