Maxisense: Profesjonalne rezultaty bez ograniczeń

  • Kategoria DomAGD
  • 2010-04-13




Profesjonalny szef kuchni musi mieć bardzo dokładną kontrolę nad temperaturą podgrzewania i ilością dostarczanego ciepła. Niezależnie od tego, czy powoli gotuje rybę, energicznie podsmaża mięso, albo delikatnie miesza rozpuszczaną czekoladę. Teraz podobny stopień precyzji i kontroli nad temperaturą jest osiągalny w domu. Umożliwia go bezstrefowa płyta indukcyjna MaxiSense? marki AEG-Electrolux z panelem kontrolnym Maxisight?.

Podgrzewanie bez ograniczeń
?W przeciwieństwie do zwykłych płyt indukcyjnych, MaxiSense? ma jedną gładką powierzchnię grzewczą z czterema niezależnymi sterownikami temperatury,? wyjaśnia Tomasz Redziak z Electrolux. ?Oznacza to, że nawet bardzo duże garnki nie będą wystawać poza krawędź palnika. Ciepło jest dystrybuowane równomiernie na całej powierzchni naczynia, zapewniając doskonałe efekty kulinarne. Żadna z konkurencyjnych firm nie zastosowała podobnego rozwiązania. A teraz, z nowym panelem sterowania, nasza płyta jest jeszcze lepsza.?

Duży kolorowy wyświetlacz
Większa precyzja sterowania płytą została osiągnięta dzięki zastosowaniu zupełnie nowego, kolorowego wyświetlacza Maxisight?. Płyta ma największy wyświetlacz z dostępnych na rynku. Maxisight? pozwala natychmiast odczytać poziom mocy. Ekran wyświetla symbole, które informują o aktywnych funkcjach płyty. Zastąpiły one oznaczenia świetlne LED stosowane w standardowych płytach.

Sterowanie sensorowe
Tomasz Redziak tłumaczy, że nowy wyświetlacz Maxisight?, w połączeniu z dotykowym sterowaniem DirectTouch umożliwia jeszcze wygodniejszą i bardziej precyzyjną kontrolę mocy. Sterowanie typu DirectTouch pozwala ustawić poziom mocy dla każdej z czterech stref przy pomocy jednego dotknięcia. Nie trzeba już wielokrotnie przyciskać sterownika, tak jak w standardowych płytach. Moc regulowana jest jednym pociągnięciem przy pomocy suwaka.

Precyzyjna kontrola
?Kontrola temperatury na płycie MaxiSense? jest tak dokładna, że, na przykład, można przy jej pomocy rozpuścić czekoladę bez przygotowywania kąpieli wodnej,? opowiada Redziak. ?Prawie natychmiastowy transfer ciepła o wysokiej temperaturze sprawia, że już po kilku sekundach należy zacząć mieszać potrawę. Profesjonalni kucharze polegają na precyzyjnych rozwiązaniach tego typu od dawna. Teraz każdy z nas może gotować w ten sposób w domu.?

Indukcja ? jak to działa?
Technologia indukcji umożliwia wyjątkowo precyzyjną kontrolę mocy, ponieważ generuje ciepło bezpośrednio w dnie naczynia. Rzeczywistą moc gotowania można w każdym momencie zmienić. Nie trzeba już zdejmować garnka z płyty, żeby nie dopuścić do zagotowania.

Ważną zaletą płyty indukcyjnej jest też bezpieczeństwo. Powierzchnia płyty nie nagrzewa się, dlatego można bez obawy dotykać przestrzeni w okolicy garnka. Resztki ciepła, które zgromadziło się pod naczyniem, szybko się rozpraszają. A kiedy na płycie nie ma garnków, strefy grzewcze w ogóle się nie nagrzewają, nawet, jeśli są włączone. Czujnik temperatury zapobiega przegrzaniu płyty i w razie potrzeby wyłącza zasilanie.

Gotowanie indukcyjne nie wymaga wcześniejszego rozgrzania palnika, dlatego jest bardzo wydajne energetycznie. Płyty indukcyjne rozpoznają, czy w ich strefie grzejnej znajduje się garnek i jakiego jest rozmiaru. Zamiast całej powierzchni strefy grzejnej, wytwarzają ciepło jedynie w dnie naczynia. Takie rozwiązanie sprawia, że ciepło nie marnuje się niepotrzebnie, na przykład w sytuacji, kiedy pole grzejne jest większe od używanego garnka. A w momencie, w którym zdejmujemy garnek z płyty, pole energetyczne przestaje pracować i nie zużywa już więcej energii.

Płyta AEG-Electrolux MaxiSense model HK884400FG (na zdjęciu) dostępna jest w sklepach od kwietnia 2010 w cenie 4999 PLN

W wybranych studiach kuchennych dostępny będzie również model HK884400FS w kolorze jasnoszarym.



Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat