Perfekcyjnie piecze
Tradycyjny, domowy i powszechnie znany sposób na zachowanie wilgotności pieczonych potraw to albo dolewanie wody do pieczeni albo wlanie większej ilości wody do żaroodpornego naczynia i postawienie go obok dania lub poziom niżej. Perfekcyjne efekty pieczenia można uzyskać jednak w bardziej nowoczesny sposób. Marka Bosch stworzyła piekarnik z funkcją pary o dwóch poziomach intensywności: małym dla optymalnej wilgotności (np. dla soczystego mięsa) i dużym z szybkim wyrzutem pary (np. dla wyrastania chleba). Dzięki temu ciasta pozostaną wilgotne, chleb pulchny, a skórka pieczeni chrupiąca. Najnowszy piekarnik marki Bosch, HRG5584S1 posiada aż 4 funkcje grzania z użyciem pary, w tym funkcję regeneracji. Pozwala ona na odgrzanie upieczonej potrawy przy zachowaniu jej walorów smakowych. Mięso się nie wysuszy, a danie będzie smakowało tak, jakby dopiero się upiekło. Dodatkowo urządzenie posiada 30 przepisów na dania (połowa z nich wykorzystuje parę), które upieką się automatycznie. Wystarczy tylko włączyć odpowiedni program (funkcja AutoPilot) i gotowe.
Perfekcyjne czyści
Tam, gdzie stoi woda łatwo o rozwijanie się bakterii. Inżynierowie marki Bosch zadbali o to, by pojemnik na parę cały czas pozostawał higienicznie czysty. Tzw. woda resztkowa, która nie zostanie wykorzystana podczas procesu pieczenia jest odpompowywana. Dzięki temu nie zalega ani w zbiorniku generatora pary ani w przewodach.
W dodatku piekarnik posiada wewnątrz specjalną nieprzywierającą powłokę EcoClean, dzięki której czyszczenie piekarnika przebiega niezwykle łatwo. Urządzenie posiada także prosty w obsłudze program do odkamieniania.
Fot. BOSCH
Informacja prasowa