„Pyszne na słodko” – recenzja

Recenzja książki „Pyszne na słodko”.
Słodycze, słodkości, desery, kto ich nie lubi? Kto ich nie jada? A gdy jeszcze przepisy daje na nie Ania Starmach, chyba nie da się im oprzeć.

Ania Starmach gotowania uczyła się od rodziców, cioć, babć, polskich i francuskich szefów kuchni. Polakom znana jest z programów telewizyjnych. „MasterChef” w którym jest jurorką, czy „Pyszne 25”, który prowadzi sama. Na swoim koncie ma również kilka kulinarnych książek. Na początku listopada ukazała się jej już piąta książka pt. ”Pyszne na słodko”.

We wstępie do swojej najnowszej książki Ania wspomniała, że chodź naukę gotowania pobierała w znanej szkole Le Cordon Bleu, w zasadzie cały czas uczy się na własnych błędach. W rozbieganym świecie, gdzie wszystko chcemy mieć łatwo i szybko, czasu na błędy nie ma. Stąd Ania w „Pyszne na słodko” zawarła 88 sprawdzonych przepisów, które wychodzą zawsze i każdemu. Ba, dodatkowo takich, których większość można wykonać w czasie około 30 minut, a składniki do ich przygotowania znajdują się w niemal każdym sklepie i nie rujnują portfela. 

Książka jest pięknie wydana, w twardej, matowej okładce. Na grubym papierze, z cudnymi zdjęciami – idealna na prezent.

Każdy przepis Ania opatrzyła kilkoma słowami wstępu. Na końcu książki znajdziemy pomocne rady np. jak przygotować kąpiel wodną dla czekolady, domowy karmel, czy cukier waniliowy, jak obrać orzechy włoskie ze skórki, ubić pianę z białek i śmietanę. A także miejsce do wpisania własnych ulubionych przepisów, czy pomysłów na pyszne desery.

Sama część dotycząca przepisów podzielona jest na kilka rozdziałów.

  • Ciasta, torty, zapiekanki – tu znajdziemy przepis  m.in. na brownie, już dość znany piszinger mamy Ani. Takie tradycyjne ciasta jak makowiec, piernik, baba drożdżowa i te niezwykłe desery jak tarta tatin, clafoutis, zapiekanka waniliowa z owocami, czy zapiekanka owsiana z bakaliami,
  • Ciasta, pączki, babeczki – w tej części pojawiły się przepisy na muffiny z krówkami, czy z  dynią i polewą z białej czekolady, szarlotkę sypaną, bułeczki z cynamonem i pączki ptysiowe. Jest również przepis na ulubiony hiszpański deser dzieci – churros, czy niegdyś bardzo w Polsce popularne ciastko palmiers.
  • Kremy, musy, desery – tu króluje czekolada pod postacią np. lawy czekoladowej, bądź czekolady na gorąco z wanilią. Chętni mogą z przepisu Ani zrobić sernik w kieliszkach z wiśniami, błyskawiczny sorbet owocowy, semifreddo z orzechami i karmelem, czy domowy kisiel porzeczkowy z czerwonym winem.
  • Naleśniki, racuchy, placuszki – czyli słodkości na ciepło m.in. pomarańczowe naleśniki Suzette, pancakes z syropem klonowym, racuchy z serem, tosty fransuskie, i nasze znane polskie knedle ze śliwkami.
  • Słodka spiżarnia – to rozdział poświęcony naprawdę smacznym rzeczom, które można np. podarować komuś w prezencie. Znajdziemy tu przepis na np. krem czekoladowy z orzechami laskowymi, krem z białej czekolady z migdałami, krem kokosowy, czy powidła śliwkowe.


W „Pyszne na słodko” widać, że autorka, jak sama wspomina: „Lubię gotować, ale… kocham piec!”. Przepisy są proste, łatwo wytłumaczone, z ich pomocą nawet te skomplikowane na pozór desery na pewno wyjdą pysznie.

Gorąco polecam tą książkę, nie tylko łasuchom. ;-)

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Anna Starmach, Pyszne na słodko, Wydawnictwo Znak, Kraków 2015




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat