Ania Starmach gotowania uczyła się od rodziców, cioć, babć, polskich i francuskich szefów kuchni. Polakom znana jest z programów telewizyjnych. „MasterChef” w którym jest jurorką, czy „Pyszne 25”, który prowadzi sama. Na swoim koncie ma również kilka kulinarnych książek. Na początku listopada ukazała się jej już piąta książka pt. ”Pyszne na słodko”.
We wstępie do swojej najnowszej książki Ania wspomniała, że chodź naukę gotowania pobierała w znanej szkole Le Cordon Bleu, w zasadzie cały czas uczy się na własnych błędach. W rozbieganym świecie, gdzie wszystko chcemy mieć łatwo i szybko, czasu na błędy nie ma. Stąd Ania w „Pyszne na słodko” zawarła 88 sprawdzonych przepisów, które wychodzą zawsze i każdemu. Ba, dodatkowo takich, których większość można wykonać w czasie około 30 minut, a składniki do ich przygotowania znajdują się w niemal każdym sklepie i nie rujnują portfela.
Książka jest pięknie wydana, w twardej, matowej okładce. Na grubym papierze, z cudnymi zdjęciami – idealna na prezent.
Każdy przepis Ania opatrzyła kilkoma słowami wstępu. Na końcu książki znajdziemy pomocne rady np. jak przygotować kąpiel wodną dla czekolady, domowy karmel, czy cukier waniliowy, jak obrać orzechy włoskie ze skórki, ubić pianę z białek i śmietanę. A także miejsce do wpisania własnych ulubionych przepisów, czy pomysłów na pyszne desery.
Sama część dotycząca przepisów podzielona jest na kilka rozdziałów.
W „Pyszne na słodko” widać, że autorka, jak sama wspomina: „Lubię gotować, ale… kocham piec!”. Przepisy są proste, łatwo wytłumaczone, z ich pomocą nawet te skomplikowane na pozór desery na pewno wyjdą pysznie.
Gorąco polecam tą książkę, nie tylko łasuchom. ;-)
Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)
Anna Starmach, Pyszne na słodko, Wydawnictwo Znak, Kraków 2015