Robimy tort dla miłośniczki kwiatów – poznajcie nasz sprawdzony przepis!

Poznajcie nasz sprawdzony przepis na kwiatowy tort!
Jeżeli chcesz przygotować tort dla miłośniczki kwiatów, to mamy dla Ciebie naprawdę fajny przepis. Gwarantujemy, że smak tego wypieku zachwyci, podobnie zresztą jak estetyka. Oczywiście musimy też wspomnieć, że ciasto jest stosunkowo proste w wykonaniu, podobnie zresztą jak jego dekoracja, która jest wręcz obłędna. Aby już nie przedłużać czas przejść do jego wykonania.

Dobry biszkopt to podstawa

Na samym początku trzeba przygotować odpowiedni biszkopt. Często można usłyszeć, że właśnie przygotowanie biszkoptu nastręcz najwięcej problemów, a tak wcale nie musi być, wystarczy tylko, że zastosujecie się do naszych rad. Na początek musicie wiedzieć, że do jego przygotowania potrzebować będziecie 6 jajek, ale koniecznie powinny być do jajka ekologiczne, gdyż ich smak jest lepszy. Swoją drogą musicie też wiedzieć, że jest wiele impresji na temat klasycznego biszkoptu. A więc dostępne są wersje, gdzie można dodać budyń w proszku czy też nie ubijać białek osobno i choć przetestowaliśmy różne impresje na temat budyniu, musimy jasno stwierdzić, że klasyczny biszkopt jest najlepszy. Zatem czas rozpocząć przygotowania. Na początek poznajcie składniki. Otóż potrzebujecie 6 jajek, następnie 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a także 1 szklankę mąki pszennej tortowej oraz połowę szklanki mąki ziemniaczanej oraz łyżka octu. Skoro składniki są już Wam znane, to rozpoczynamy pracę, a więc białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, używają miksera, dalej ubijamy i dodajemy cukier – należy to jednak robić powoli. Teraz czeka Was ważny etap, czyli w małej misce mieszacie żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Spodziewajcie się, że żółtka zaczną szybko rosnąć i gdy już narosną trzeba je wlać do piany z białek. Teraz dodajemy już tylko obie mąki i bardzo delikatnie mieszamy całość. Przelewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25/25. Pamiętajcie, aby wcześniej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż biszkopt wystygnie. W międzyczasie przygotujcie już kwiaty cukrowe do dekoracji.

Czas przejść do przygotowania kremu

Gdy już biszkopt jest gotowy, możemy przejść do przygotowania kremu. W sumie jest on bardzo prosty, ale też obłędnie smaczny. Naszym zdaniem doskonałym wyborem będzie krem truskawkowy z dodatkiem kwiatów piwonii, które są jadalne. Na początek ubijamy litr śmietany kremówki z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Na jeden litr śmietany warto dać dwa śmietan-fixy oraz połowę szklanki cukru pudru. Gdy masa jest już gotowa umieszczamy ją w lodówce. Teraz możemy przejść do następnego etapu, czyli przygotowania musu z truskawek. W sumie jest to banalnie proste. Blendujemy 20 dag truskawek i dodajemy do śmietany. Masę ponownie umieszczamy w lodowce na około godzinę i wtedy już możemy przejść do dołożenia do niej jadalnych piwonii. Wystarczy tylko nieco rozkruszyć je w rękach i dołożyć do masy.

To już prawie wszystko, czyli…

Tak naprawdę czeka Was już tylko nałożenie kremu na plastry biszkoptu i dekoracja. Biszkopt przekrawamy, tworząc trzy plastry. Pierwszy z nich smarujemy konfiturą różaną, a następnie nakładamy krem truskawkowy. Przykrywamy kolejnym blatem i czynność powtarzamy. Po tym etapie na górną część biszkoptu nakładamy cienką warstwę kremu i umieszczamy kwiaty cukrowe na tort. Możemy jeszcze całość posypać płatkami piwonii. Dzięki nim smak będzie jeszcze wyraźniejszy.

Aby zwiększyć efekt „wow”

Tort dla miłośniczki kwiatów już teraz prezentuje się obłędnie, ale można sprawić, iż będzie prezentował się jeszcze lepiej. W tym przypadku wystarczy tylko ozdobić boki ciasta. Najlepiej użyć kremu, który Wam pozostał i wysmarować boki ciasta, a na końcu powsadzać na masę jadalne płatki kwiatów. W ten sposób Wasz wypiek stanie się małym dziełem sztuki, które aż szkoda będzie zjeść. Taki wypiek to fajny pomysł na prezent z okazji urodzin, ale i bez okazji, by pokazać drugiej osobie, iż Wam na niej zależy, ale i znacie ją bardzo dobrze i wiecie, że kocha kwiaty.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat