Słodka czekolada urody doda!

Czekolada dla zdrowia i urody.
Uwielbiana przez nasze podniebienia, ale i… nosy!

Uwielbiana przez dzieci, ale nie ukrywajmy, że również przez każdą z nas. Czekolada, bo o niej mowa, to produkt bez którego nie wyobraża sobie życia większość z nas. Smak jej jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, zaś zapach pobudza wszystkie zmysły.

Czekolada dobra na wszystko, no prawie!
Cukier, tłuszcz i zbędne kalorie – tak czekoladę postrzega większość z nas. Dzieci straszone są, że od jej nadmiaru będą psuły się zęby, zaś dorośli obawiają się przybrania na wadze. Jednak mało kto wie, że czekolada to również źródło cennych składników. Zawarta w niej fenylotylamina sprawia, że po jej skosztowaniu w mózgu rośnie poziom seroniny i endorfin. Pierwszy z nich przeciwdziała depresji, zaś drugi poprawia nastrój i potęguje odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera również spore ilości magnezu, a jak wiadomo pierwiastek ten usprawnia pracę mięśni. Musimy jednak pamiętać, że ten cudowny produkt zawiera również kofeinę, która może uzależnić. Ponadto, nie jest on wskazany w nadmiarze, jeśli miewamy migreny, bowiem może je wywoływać. Szczególnie mocno powinni na nią uważać alergicy pokarmowi. Alergeny w niej zawarte to m.in. kakao, mleko czy orzechy.

Biała, mleczna, a może gorzka?
Czekolady dzieli się ze względu na zawartość miazgi kakaowej na:

  • Gorzką – zawiera minimum 70% miazgi kakaowej, ale można spotkać również czekolady o zawartości 95%;
  • Deserową – między 30, a 70% miazgi;
  • Mleczną – nie więcej niż 50%
  • Białą – w ogóle nie zawiera miazgi kakaowej.

Oczywiście najzdrowsza jest czekolada gorzka, bowiem zawiera najmniej cukru. Wskazane jest jej codzienne spożywanie (oczywiście w rozsądnych ilościach).

Do wyboru do koloru!
Sklepowe półki uginają się od czekolad w przeróżnej postaci. Do wyboru mamy nie tylko rodzaj czekolady, ale i składniki. A tutaj dowolność zupełna! Bakalie, herbatniki, strzelające cukierki mieszane z tym produktem już nikogo nie dziwi. Jednak na czekoladowym rynku pojawiają się również wyroby z dodatkiem przypraw takich jak chilli, lubczyk czy bazylii! Czy ktoś z nas pomyślałby o takim połączeniu? Warto posmakować i przekonać się na własnej skórze, a raczej na własnym podniebieniu jak to smakuje. Czekolada nie tylko dopieszcza nasze podniebienia, ale i całe ciało! Na rynku kosmetycznym pojawia się coraz więcej kosmetyków o zapachu czekolady! Prawdziwa uczta, również dla ducha, gwarantowana. Płyny do kąpieli i żele pod prysznic. Kremy do rąk, ale i błyszczyki do ust. To wszystko do kupienia w naszych drogeriach.

Czekolada ma naprawdę dużo różnorodnych właściwości, dlatego warto po nią sięgać. Jednak czyńmy to z umiarem, bowiem wszystko w dużych ilościach może zadziałać w przeciwną stronę.

Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat