"Tajemnice kawy" Sara Magdalena Woźny

Nowość wydawnicza "Tajemnice kawy" Sara Magdalena Woźny.
Kawa - co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?

Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Warto poznać jego rodowód - historię od ziarenka aż po aromatyczny filiżankę.

Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku kawowych rozmaitościach. Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości? Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy raj utracony?

Sara Magdalena Woźny na kartach książki odsłania przed nami tajemnice jednego z najpopularniejszych napojów wszech czasów.

Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny, Tajemnice kawy, wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.
Kordian Tarasiewicz

Stanisław Ignacy Witkiewicz, Witkacy, XX-wieczny geniusz indywidualizmu w sztuce, literaturze i filozofii zawsze zaznaczał, jakiego rodzaju dopingu używał przy tworzeniu swoich dzieł. Pragnę zatem, poprzez „powinowactwo korzeni”, zapośredniczone w Żmudzi i Litwie Pruskiej, powiedzieć, że wszystkie moje poezje i filmy stworzyłem i wykreowałem, nadużywając Małej, Mocnej, Czarnej: K A W Y. Ona usuwała z umysłu wszystko, co nietwórcze. Esencjonalną „kroplą” nad i stała się dla mnie lektura książki Sary Magdaleny Woźny, Tajemnice kawy, która podziałała jak zwieńczenie artystycznego nałogu, objawiając jej, Autorki-i-Kawy, arystokratyczną duszę. To swoisty szampan. W oparach czarno-złocistej - k a w y!
Tadeusz Żukowski,

PEN Club (polski), Stowarzyszenie Pisarzy Polskich, Stowarzyszenie Filmowców Polskich Nominacja do prestiżowej nagrody GOURMAND World Cookbooks Awards 2011 w kategorii: najlepsza

monografia

Sara Magdalena Woźny (ur. 1983) - absolwentka germanistyki na UAM, tłumacz i creative writer. Zajmuje się konsultingiem dla biznesu obszarów Polski i Niemiec, współpracuje z redakcjami czasopism i agencjami PR. W czasie egzotycznych podróży poznała smak prawdziwej kawy z ekologicznych plantacji w Peru. W 2008 r. ukazała się jej pierwsza książka Die Geheimnisse der Kaffeekultur. W 2011 r. opublikowano Tajemnice kawy. Promuje wysokogatunkowe kawy pod własną marką Natur-Kaffe. Kawę pije tylko organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana – wbrew modzie na wymyślne sprzęty. Jak sama twierdzi: „Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami – a fusy mają swoje plusy:)”. Prowadzi blog tajemnicekawy.com. Marzy o kolejnych odkrywczych podróżach i spotkaniach z ludźmi, z którymi mogłaby dzielić swoje pasje.

Stron: 304
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Premiera: 13.04.2015
Sugerowana cena det.: 45,00 zł




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat