Z reguły taki sposób podania deseru jest niezwykle elegancki i pozwala na przygotowanie ciekawy dekoracji. Jak zatem podawać różnego rodzaju desery na talerzykach? Sprawdź pięć naszych propozycji.
Jaki talerz wybrać do podawania deserów?
Talerzyki deserowe są produkowanie w wielu wzorach i kolorach. Mają różne rozmiary i kształty. Dlatego często trudno się zdecydować na jeden, idealny wzór. Przy wyborze należy kierować się między innymi wystrojem wnętrza – dobrać kolorystykę i kształt talerzy do tego, w jaki sposób zaaranżowane jest wnętrze, w jakim będą podawane desery. Istotne jest też, co będzie na nich podawane. Tutaj będzie trzeba wziąć pod uwagę między innymi rozmiar talerza oraz jego formę, gdyż może okazać się, że jednak do niektórych deserów będą potrzebne także pucharki czy specjalne słoiki do deserów (jeżeli szukasz inspiracji na desery podawane w pucharkach czy słoikach zajrzyj do artykułu 5 pomysłów na pyszne desery w pucharkach do lodów).
Jednym z najpopularniejszych deserów podawanych na talerzach jest szarlotka na ciepło z dodatkiem lodów. Na temat tego deseru napisano już wiele i można go podawać na kilka różnych sposobów. Na pewno efektowne będzie delikatne oprószenie całości brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Do tego talerz można ozdobić wzorem z sosu karmelowego lub czekoladowego.
Na talerzu można też zaserwować deser lodowy np. roladę lodową, której kawałek może być oprószony wiórkami kokosowymi, posypką czekoladową lub polany wybranym sosem. Jeżeli decydujemy się na podanie deseru z kilku gałek lodów, warto wybrać talerz nieco głębszy. Lody mogą być dodatkowo udekorowane bitą śmietaną, kawałkami orzechów lub owoców.
Owoce zazwyczaj stanowią część deseru. Można je wykorzystać również jako ciekawą dekorację. Do ozdobienia talerza, na jakim jest podawany deser można wykorzystać owoce sezonowe, a także egzotyczne. Duże wrażenie szczególnie robią te o nietypowych kształtach, jak np. karambola.
Coraz częściej efektowne podanie deseru to szukanie minimalistycznych rozwiązań. Dlatego wiele osób w przygotowywaniu dekoracji talerza wykorzystuje przygotowywane samodzielnie musy owocowe czy sosy na bazie karmelu czy czekolady. Ciekawym i oryginalnym dodatkiem będą też proste dekoracje wykonane samodzielnie z czekolady czy karmelu np. koszyczki czy niewielkie „pucharki”, na których zostanie umieszczona część deseru.
Ciekawym pomysłem na dekorację talerza jest także wykonanie wzoru poprzez odbicie różnych rzeczy zamoczonych w czekoladzie. Interesujące efekty można uzyskać np. wykorzystując liście. Inną propozycją jest położenie przedmiotu na talerzu i obsypanie go barwionym cukrem lub drobnym pyłem np. z mrożonych owoców.
Fot. Materiały zewnętrzne