„Torty i ciasta na każdą okazję” – recenzja

Recenzja książki „Torty i ciasta na każdą okazję”.
W wielu Polskich domach nie ma niedzieli bez szarlotki, rodzinnej imprezy bez sernika, Świąt Bożego Narodzenia bez makowca, Wielkanocy bez babki, czy urodzin bez samodzielnie przygotowanego tortu.

Torty i ciasta odgrywają sporą rolę we wspólnym spędzaniu przez nas czasu. Pojawiają się na rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi i przyjaciółmi.

W książkach kucharskich, czy w Internecie można znaleźć najróżniejsze przepisy na ciasta i torty. Jedne łatwiejsze, inne prawie nie do zrealizowania (ze względu na dziwne składniki, czy stopień trudności w przygotowaniu). Największą popularnością cieszą się przepisy dodawane przez zwykłe osoby, a nieznanych kucharzy, restauratorów, czy cukierników.

Naprzeciw temu wyszło czasopismo „Przyślij Przepis”, które wydało niedawno 60 najlepszych i najfajniejszych przepisów swoich czytelników.

Książka „Torty i ciasta na każdą okazję” zawiera przepisy na produkty stworzone i przetestowane przez czytelników czasopisma, oraz opatrzone wykonanymi przez nich amatorskimi zdjęciami.

Każdy przepis zawiera listę składników z podziałem na te np. do ciasta, do kremu, czy do masy budyniowej oraz dokładnym sposobem wykonania. Przepisy na ciasta i torty są proste i łatwe w wykonaniu. Nie znajdziemy tu skomplikowanych, trudno dostępnych składników, ani przyrządów, czy urządzeń, których musimy użyć by przepisowi sprostać.

Nie oznacza to jednak, że książka zawiera przepisy na ciasta i torty znane i „nudne”, bo nie znajdziemy tu przepisu na klasycznego murzynka, sernik królewski, czy babkę piaskową. Zamiast tego w alfabetycznym ułożeniu znajdują się przepisy na m.in. ciekawe biszkopty (biszkopt szachownica, czy biszkoptowy sernik), piernik i ciasto jogurtowe inaczej (piernik fantazyjny, ciasto jogurtowe z korzennymi gwiazdkami), sękacza, świąteczne ciasta (makowe z bezami, czy ciasto pomarańczowo-makowe), serniki (sernik bardzo czekoladowy, orzechowy, czy smażony!) oraz oczywiście na torty.

W książce proponowane są torty np. rumowy, malinowy, żurawinowy, cynamonowy, tiramisu, ajerkoniakowy, czy o wdzięcznej nazwie kukułka.

Torty i ciasta na każdą okazję” to doskonała pozycja dla osób (nie tylko zupełnych amatorów cukiernictwa), które lubią poeksperymentować w kuchni, ale, które chcą by przepisy były łatwe i przyjemne w wykonaniu, a otrzymany produkt zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Torty i ciasta na każdą okazję, Burda Publishing Polska, 2014




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat