Torty i ciasta odgrywają sporą rolę we wspólnym spędzaniu przez nas czasu. Pojawiają się na rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi i przyjaciółmi.
W książkach kucharskich, czy w Internecie można znaleźć najróżniejsze przepisy na ciasta i torty. Jedne łatwiejsze, inne prawie nie do zrealizowania (ze względu na dziwne składniki, czy stopień trudności w przygotowaniu). Największą popularnością cieszą się przepisy dodawane przez zwykłe osoby, a nieznanych kucharzy, restauratorów, czy cukierników.
Naprzeciw temu wyszło czasopismo „Przyślij Przepis”, które wydało niedawno 60 najlepszych i najfajniejszych przepisów swoich czytelników.
Książka „Torty i ciasta na każdą okazję” zawiera przepisy na produkty stworzone i przetestowane przez czytelników czasopisma, oraz opatrzone wykonanymi przez nich amatorskimi zdjęciami.
Każdy przepis zawiera listę składników z podziałem na te np. do ciasta, do kremu, czy do masy budyniowej oraz dokładnym sposobem wykonania. Przepisy na ciasta i torty są proste i łatwe w wykonaniu. Nie znajdziemy tu skomplikowanych, trudno dostępnych składników, ani przyrządów, czy urządzeń, których musimy użyć by przepisowi sprostać.
Nie oznacza to jednak, że książka zawiera przepisy na ciasta i torty znane i „nudne”, bo nie znajdziemy tu przepisu na klasycznego murzynka, sernik królewski, czy babkę piaskową. Zamiast tego w alfabetycznym ułożeniu znajdują się przepisy na m.in. ciekawe biszkopty (biszkopt szachownica, czy biszkoptowy sernik), piernik i ciasto jogurtowe inaczej (piernik fantazyjny, ciasto jogurtowe z korzennymi gwiazdkami), sękacza, świąteczne ciasta (makowe z bezami, czy ciasto pomarańczowo-makowe), serniki (sernik bardzo czekoladowy, orzechowy, czy smażony!) oraz oczywiście na torty.
W książce proponowane są torty np. rumowy, malinowy, żurawinowy, cynamonowy, tiramisu, ajerkoniakowy, czy o wdzięcznej nazwie kukułka.
„Torty i ciasta na każdą okazję” to doskonała pozycja dla osób (nie tylko zupełnych amatorów cukiernictwa), które lubią poeksperymentować w kuchni, ale, które chcą by przepisy były łatwe i przyjemne w wykonaniu, a otrzymany produkt zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)
Torty i ciasta na każdą okazję, Burda Publishing Polska, 2014