Trudności na rynku czekolady

Trudności na rynku czekolady przez ceny kakao.
W związku z gwałtownym wzrostem cen kakao, jedna z najstarszych fabryk czekolady ma zostać zamknięta.

Historia Chocolat Poulain sięga aż 1848 roku. Francuska firma istnieje od ponad 170 lat i dziś zatrudnia 109 osób. Niestety, od pewnego czasu fabryka musi mierzyć się z konkurencją gigantów czekoladowych, takich jak Nestle, Milka, Cote d’Or czy Lindt. Do tego dochodzą stale rosnące koszty energii, cukru, a przede wszystkim kakao, którego cena w ostatnim czasie gwałtownie poszła w górę. W marcu przekroczyła wysokość 9 tys. dolarów, gdzie jeszcze na początku roku wynosiła niecałe 4,2 tys. dolarów. Przyczyną tak diametralnej zmiany są duże braki ziaren, będące spowodowane niesprzyjającymi warunkami pogodowymi w miejscach upraw tego surowca.

Z uwagi na słabą rentowność Chocolat Poulain, podjęto decyzję o zamknięciu firmy. Plan likwidacji miał zostać ustalony w czwartek (13.06) w trakcie obrad Komitetu Społeczno-Ekonomicznego (CSE – jest to organ składający się z reprezentacji pracowników firmy, będący obowiązkowym tworem w każdym przedsiębiorstwie zatrudniającym powyżej 11 pracowników).

Chocolat Poulain jest jedną z najstarszych na świecie fabryk czekolady. Zaledwie trzy lata starsza jest słynna szwajcarska fabryka Lindta. Znacznie później powstały marki: amerykańska Hershey’s (1894) oraz szwajcarska Nestle (1866).

Katarzyna Jabłońska
(katarzyna.jablonska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat