Historia Chocolat Poulain sięga aż 1848 roku. Francuska firma istnieje od ponad 170 lat i dziś zatrudnia 109 osób. Niestety, od pewnego czasu fabryka musi mierzyć się z konkurencją gigantów czekoladowych, takich jak Nestle, Milka, Cote d’Or czy Lindt. Do tego dochodzą stale rosnące koszty energii, cukru, a przede wszystkim kakao, którego cena w ostatnim czasie gwałtownie poszła w górę. W marcu przekroczyła wysokość 9 tys. dolarów, gdzie jeszcze na początku roku wynosiła niecałe 4,2 tys. dolarów. Przyczyną tak diametralnej zmiany są duże braki ziaren, będące spowodowane niesprzyjającymi warunkami pogodowymi w miejscach upraw tego surowca.
Z uwagi na słabą rentowność Chocolat Poulain, podjęto decyzję o zamknięciu firmy. Plan likwidacji miał zostać ustalony w czwartek (13.06) w trakcie obrad Komitetu Społeczno-Ekonomicznego (CSE – jest to organ składający się z reprezentacji pracowników firmy, będący obowiązkowym tworem w każdym przedsiębiorstwie zatrudniającym powyżej 11 pracowników).
Chocolat Poulain jest jedną z najstarszych na świecie fabryk czekolady. Zaledwie trzy lata starsza jest słynna szwajcarska fabryka Lindta. Znacznie później powstały marki: amerykańska Hershey’s (1894) oraz szwajcarska Nestle (1866).
Katarzyna Jabłońska
(katarzyna.jablonska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com