Właściwości zdrowotne kawy

Kawa i jej zdrowotne właściwości.
Według raportu Centrum Badawczo-Rozwojowego BioStat we współpracy z abcZdrowie, ok. 65% Polaków pije kawę codziennie – raz lub dwa razy w ciągu dnia.

Jedni piją ją dla smaku, inni, gdy potrzebują dawki energii. Znaczna część woli wypić ten napój z mlekiem, w mniejszości są Ci, którzy wybierają kawę bez dodatków. Biorąc pod uwagę, że ponad połowa z nas pije kawę, należy zastanowić się, czy kawa jest zdrowa.

Uznaje się, że dawka do 400 mg kofeiny na dobę jest bezpieczna. Taka liczba znajduje się w około 4-5 filiżanek kawy dziennie, więc ilości wypijane przez nasze społeczeństwo zdecydowanie mieszczą się w bezpiecznej granicy. Co więcej, taka dawka może przynieść wiele korzyści.

Układ sercowo-naczyniowy

Przyjęło się, że wypicie kawy powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. W rzeczywistości jest on chwilowy i wraz z regularnym piciem kawy, stopniowo maleje. Kawa więc nie przyczynia się do nadciśnienia! Co więcej liczne badania wykazały, że odpowiednie ilości wypijania tego napoju zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego.

Profilaktyka chorób

Kawa zmniejsza podatność na niektóre choroby. Zawarte w ziarnach polifenole i antyoksydanty niwelują stany zapalne w organizmie, czym wspierają ochronę np. przed nowotworami piersi, wątroby czy jelita grubego. Dzięki kofeinie można także skutecznie obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, a czarna kawa, bez żadnych dodatków, będzie także przydatna w zapobieganiu cukrzycy.

Czy kawa wypłukuje magnez?

Wręcz przeciwnie! Kawa dostarcza nam tego pierwiastka, chociaż jego zawartość będzie zależała od sposobu i czasu parzenia ziaren, a także od obszaru, z którego pochodzą, rodzaju gleby i sposobu ich uprawy czy nawet rodzaju wody użytej do przygotowania kawy. Faktem jest, że napój ten ma działanie moczopędne i to właśnie wraz z moczem tracimy magnez. Jednak dzięki wypiciu kawy, jesteśmy „na plus”.

Oprócz wymienionych właściwości kawy, wykazano, że podnosi ona poziom serotoniny i dopaminy, dzięki którym poprawia się nasze samopoczucie. To oczywiście nie wszystkie zalety spożywania tego napoju, więc śmiało można z nich korzystać, poszukując nowych gatunków i sposobów jego przyrządzania, a w spożyciu – jak we wszystkim – należy zachować umiar.  

Paulina Ziemińska
(paulina.zieminska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat