Własna uprawa kiełków – Twoja przepustka do zdrowia i urody

Twoja przepustka do zdrowia i urody dzięki własnej uprawie kiełków.
Kiełkom z roku na rok przybywa miłośników. Nie ma się czemu dziwić – są zdrowe, smaczne i można je wyhodować w domu. Drobne, delikatne łodyżki zakończone parą listków zawierają całą paletę najcenniejszych dla zdrowia składników. Duże ilości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów zawartych w kiełkach są łatwo przyswajalne przez organizm.

Kiełki genialnie wpisują się w obecne trendy żywieniowe i zróżnicowane diety. Powalają na szybkie urozmaicenie posiłku i podniesienie ich wartości odżywczej. Dzięki nam dowiesz się jak skutecznie uzyskać kiełki w domowym zaciszu, nie poświęcając na to wiele czasu i pieniędzy.

Gdzie i jak uprawiać kiełki

Przygoda z własną hodowlą kiełków powinna zacząć się od wybrania dobrej jakości nasion. Obecnie na rynku nie brakuje wyboru, nasiona na kiełki można dostać nawet w supermarkecie. Domowa produkcja kiełków nie wymaga wielkiego sprzętu. Na początek wystarcza większy słoik, gumka i kawałek gazy. Dla bardziej zaawansowanych dostępne są specjalne naczynia – kiełkownice, pozwalające na uprawę kilku gatunków kiełków jednocześnie. Nasiona wyjęte z opakowania należy dobrze opłukać i namoczyć na kilka godzin. Czas moczenia jest uzależniony od gatunku, który chcemy wyhodować. Następnie, odsączone z nadmiaru wody nasiona przenosi się do słoika. Zamiast wieczka używany gazy. Przez kilka dni, kiedy nasiona budzą się do życia, trzeba płukać je dwa razy dziennie. W zależności od temperatury, oświetlenia i rodzaju nasion, kiełki uzyskujemy po 2-7 dniach.
https://sklep-nasiona.pl/nasiona-na-kielki-sklep-nasiona/

Najpopularniejsze rodzaje kiełków

O ile sama uprawa kiełków to zajecie lekkie i przyjemne, to wybór gatunku nasion nie jest taki łatwy. Roślin  nadających się na kiełki jest naprawdę dużo. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich. Można je uprawiać pojedynczo lub mieszać je ze sobą.

  • Kiełki rzodkiewki – delikatnie różowe, bardzo dekoracyjne. Smakiem przypominają dojrzałe rzodkiewki, ale są nieco mniej pikantne. Idealne do twarogu lub wędliny.
  • Kiełki słonecznika – grube, soczyste o głębokim lekko orzechowym smaku. Ich słodkawy smak wspaniale pasuje do sałatek i kanapek.
  • Kiełki brokułów – silne, subtelnie pikantne, uważane za doskonałe źródło substancji antynowotworowych. Świetnie komponują się z sałatkami, zupami i zapiekankami.
  • Kiełki soi – łagodne, chrupiące, polecane do dań gorących, szczególnie w stylu orientalnym.
  • Kiełki lucerny – bardzo uniwersalne w smaku, cienkie, bladozielone. Mają bardzo delikatny orzechowy posmak.
  • Kiełki fasoli mung – grube, soczyste i jędrne. Są fantastycznym źródłem białka. Mają skłonność do przejmowania smaku sosu lub dodanej do nich przyprawy. Jest to jeden ze składników tradycyjnej kuchni azjatyckiej.

Jedz na zdrowie

Aby zauważyć pozytywne działanie kiełków, najlepiej zjadać je codziennie, koniecznie na surowo, gdyż w tej postaci zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Kiełki pasują niemal do każdego dania, można je dodać nawet do jogurtu, posypać nimi kanapkę. Możliwości jest wiele i każdy znajdzie wersje dla siebie. Świeże, pochodzące z prostej uprawy organicznej kiełki, to znakomity pomysł na różnorodny,  bogaty w substancje odżywcze składnik o bardzo dobrej przyswajalności dla organizmu. Kiełki to bez wątpienia jeden z cenniejszych elementów zdrowego stylu życia i urozmaicenia w kuchni.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat