Zdrowo, szybko i w parze ze smakiem!

  • Kategoria DomAGD
  • 2016-08-09
Piekarnik z funkcją pary Electrolux.
Poznaj sekret Electrolux na pyszne dania.

Czy cenisz w gotowaniu prostotę i szybkość przygotowania potrawy? Dbasz zarazem o to, by Twoje dania w pełni zadowalały Twoje kubki smakowe i były zdrowe? Połącz przyjemne z pożytecznym w zaciszu swojej kuchni. Dzięki intuicyjnym piekarnikom parowym Electrolux zarówno amatorzy, jak i wprawieni w bojach pasjonaci kulinarni, mogą w domu przygotować smaczne potrawy np. na bazie sezonowych składników. Jeżeli szukasz inspiracji, możesz skorzystać z przepisu Kariny Zuchory, finalistki MasterChef, która prowadzi warsztaty kulinarne organizowane nad morzem w ramach Projektu Plaża.

Zarówno dla tych, którzy rozpoczynają swoja przygodę z gotowaniem, jak i doświadczonych kucharzy istotne jest to, by sprzęt domowy w dużej mierze ułatwiał przyrządzanie potraw. Nie ma znaczenia, czy przygotowujesz szybką przekąskę czy niedzielny obiad dla całej rodziny – każdemu z nas zależy na tym, by apetyczne danie, oddziałujące na nasze zmysły, zachęcało do spróbowania. Jeśli gotowanie w domu sprawia Ci ogromną przyjemność i masz na względzie to, by odżywiać się zdrowo, skorzystaj z nowoczesnych technologii pieczenia zapewniających przygotowanie zdrowej potrawy, w parze ze smakiem.

Wynieś gotowanie na zupełnie nowy poziom za pomocą intuicyjnego piekarnika Electrolux CombiSteam. Urządzenie sprawia, że potrawa jest równomiernie wypieczona – gorące powietrze przyrumienia danie i nadaje mu kruchości na zewnątrz. Dzięki 3 poziomowemu programowi parowemu możesz upiec zarówno dania mięsne i rybne, które są w środku naturalnie wilgotne i soczyste, jak i chrupkie pieczywo. Piekarnik Electrolux CombiSteam stwarza doskonałe warunki do  przygotowania wielu dań takich jak: tarty, słodkie babeczki, wytrawne mięsa w prosty i szybki sposób. Dostępna funkcja SousVide pozwala piec w niskiej temperaturze – dzięki temu uzyskamy potrawę o intensywnym smaku i doskonałej konsystencji. Innowacyjny program parowy przyspiesza proces gotowania i pozwala wydobyć z dania pełnię aromatów.

O tym, jakie możliwości oferują piekarniki z funkcją parową, przekonać się mogą ci, którzy wybrali się w te wakacje nad polskie morze. W sierpniu wczasowicze mają możliwość wzięcia udziału w warsztatach Electrolux, które corocznie odbywają się w ramach Projektu Plaża organizowanego przez TVN. Pod czujnym okiem znanych szefów kuchni i blogerów wszyscy chętni mogą spróbować swoich kulinarnych sił. Jest to również szansa na poznanie zdrowych metod gotowania, np. pieczenia wykorzystującego moc pary.

Podczas przygotowywania potraw warto sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. Desery latem smakują lepiej, gdy ich skład wzbogacimy o owoce, które dojrzewają tylko o tej porze roku. Dania wytrawne zaś kuszą podniebienie aromatem sezonowych składników. Wie o tym Karina Zuchora, która podzieliła się przepisem na kurczaka w sałatce z zielonej fasolki szparagowej.

Składniki:

  • Pierś kurczaka – 600 g
  • Fasolka szparagowa zielona – 600 g
  • Kalafior – 400 g
  • Awokado – 1 szt.
  • Cykoria – 2 szt.
  • Jajka – 4 szt.
  • Ziemniak młody mini – 400 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Masło – 30 g
  • Olej – 2 łyżki
  • Tymianek – 1 gałązka
  • Pieprz
  • Sól


Piekarnik z funkcją gotowania na parze należy rozgrzać do 95 °C. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i przekładamy na blachę z gałązką tymianku, następnie wkładamy go do piekarnika. Dokładnie myjemy ziemniaki, kalafior dzielimy na małe różyczki i fasolkę, której odcinamy końcówki – warzywa i jajka przekładamy na blachę i gotujemy na parze około 12 minut, stale sprawdzając, czy fasolka, kalafior i ziemniaki są już miękkie. Patelnię rozgrzewamy z użyciem zimnego oleju. Następnie blanszujemy czosnek, dokładamy zimne masło i ugotowane warzywa, solimy do smaku. Jajka hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Kurczaka wyciągamy z piekarnika i odsączamy. Następnie grillujemy mięso na złoto z cykorią pociętą w paski, doprawiamy solą. Obieramy awokado i kroimy w półksiężyce. Na koniec wszystkie składniki łączymy w formę sałatki. I danie gotowe!

Fot. Electrolux
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat