W czasach, w których posiłki często są spożywane nieregularnie, a ich proporcje i funkcje odżywcze nie zawsze są zachowane, ważne jest, aby znaleźć złoty środek. Może być nim dieta oparta na posiłkach płynnych, czyli miksie kilku prostych, bogatych w witaminy składników. „Zdrowo zmiksowani” to projekt edukacyjny, powstały z inicjatywy Electrolux, który ma pokazać, jak w błyskawiczny sposób przygotować posiłek, który spełni wszystkie kryteria dobrej diety.
Posiłek… w płynie?
Właściwe odżywanie się wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie, tymczasem, możliwości regularnego przyjmowania pokarmów często są ograniczone przez czas. Jedzenie w biegu nie prowadzi do niczego dobrego, a gdy dodamy do tego spożywanie potraw wątpliwej jakości, grożą nam nie tylko dodatkowe kilogramy, ale również kłopoty ze zdrowiem. Jak jeść, żeby się zdrowo najeść?
- Podstawowe zasady zdrowego żywienia najłatwiej można opisać stanowiskiem Światowej Organizacji Zdrowia. Powinniśmy stosować diety oparte głównie na produktach roślinnych, bogatych w różnorodne warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe. Dowody na to, że taki sposób odżywiania zapobiega lub opóźnia znaczną część niezakaźnych chorób przewlekłych, są spójne. Dieta oparta w przeważającym stopniu na produktach roślinnych ma niską gęstość energetyczną, co może chronić przed otyłością - tłumaczy Jakub Sobiecki z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii „Zdrowo zmiksowani”, zainicjowanej przez Electrolux.
Smoothie zamiast kanapki
Przez lata śniadanie i kolacja kojarzyły się z kanapkami, a obiad z zupą i drugim daniem, w którym królowało mięso. Z biegiem czasu, menu na naszych stołach się zmieniało, włączając do diety warzywa, owoce i zamieniając biały chleb na ciemny i bogaty w składniki odżywcze. Dokładnie tak samo było z koktajlami, które jeszcze kilka lat temu podawane były tylko na wystawnych imprezach lub podczas szczególnych okazji. Dziś koktajl, coraz częściej kojarzy się z owocami i warzywami oraz ze zdrowiem, po które każdy z nas może sięgnąć. Co więcej – odpowiednio skomponowane smoothie może być nie tylko wartościowym uzupełnieniem diety, ale również jej podstawą. Posiłki w płynnej postaci są coraz bardziej popularne i są ku temu naukowe powody.
- Płynne posiłki to nieoceniona pomoc w zwiększaniu spożycia owoców i warzyw, których w naszej diecie nigdy zbyt wiele. Oficjalne zalecenia żywieniowe instytucji publicznych w wielu krajach zachęcają do spożywania co najmniej 3 porcji warzyw i 2 porcji owoców dziennie (w sumie 400g), co stanowi absolutne minimum. Jednakże optymalne spożycie, a więc w największym stopniu związane ze zmniejszaniem ryzyka chorób cywilizacyjnych, wynosi 9-13 porcji dziennie (w sumie 700-1000g) . W zmiksowanej formie automatycznie jesteśmy w stanie zjeść większe ilości warzyw i owoców, co może znacząco ułatwić osiągnięcie tego celu – dodaje Jakub Sobiecki.
Dzięki możliwościom przechowywania produktów nawet przez kilka miesięcy, zdrowy koktajl można przygotować o każdej porze roku. Zastrzyk owocowej i przede wszystkim zdrowej energii w środku zimy doda dużo więcej siły, niż kolejna kawa. Jakie owoce i warzywa mieszać ze sobą? To zależy od naszej fantazji i upodobań!
Witaminy – dla każdego coś dobrego!
Fot. Electrolux
Informacja prasowa