Ryż Biały marki Britta to propozycja dla wymagających konsumentów, którzy cenią różnorodność, wyśmienity smak, jakość i szybkość przygotowywania posiłków. Ze względu na możliwość wszechstronnego zastosowania idealnie sprawdzi się w potrawach z różnych regionów kuli ziemskiej. Zachwyci zarówno jako danie główne, smaczny dodatek, jak i składnik deserów.
Ryż Biały marki Britta to najwyższej jakości ryż długoziarnisty. O jego wyjątkowości przesądza długa ekspozycja na słońcu i zasobna, żyzna gleba, na której dojrzewa. Charakteryzuje się twardą strukturą, śnieżnobiałym kolorem oraz wyśmienitym smakiem. Ryż Biały Britta po ugotowaniu jest lekki, sypki i nigdy się nie skleja. Do jego przygotowania wystarczy 15 minut.
Aby wziąć udział w plebiscycie Ryż Biały Britta w roli głównej i wygrać praktyczny garnek do gotowania ryżu oraz zestawy ryży Britta, należy przesłać ciekawy przepis i zdjęcie na kreatywne wykorzystanie Ryżu Białego Britta w kuchni.
Sześć nagród, w postaci garnka do gotowania ryżu oraz zestawów produktów marki Britta, przypadnie sześciu osobom, które wezmą udział w plebiscycie:
Wymagania:
* Zdjęcia i przepisy, które przejdą pomyślnie weryfikację redakcji portalu dlaLejdis.pl będą publikowane na łamach portalu dlaLejdis.pl i wezmą udział w plebiscycie.
GOŁĄBKI Z SOSEM GRZYBOWYM Składniki: - 2 kapusty (duże) - 2 łyżki oleju - 50 - 60 dkg mięsa mielonego(ja pomieliłam łopatkę) - 50 dkg ryżu Britta - cebule - 5 ząbków czosnku - 2 jajka - przyprawy: sól, pieprz, - olej do smażenia - 50 - 60 dkg grzybów leśnych (borowików lub podgrzybków świeżych) - 2 cebule - 1/4 kostki margaryny - 1 kostka grzybowa - maggi - 100 ml śmietany 30% - 2 łyżki maki pszennej Przygotowanie: 1. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. 2. Z kapusty wykroić głąb. 3. Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę. 4. Rozdzielać poszczególne liście. 5. Liście pozostawić lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć. 6.Zciąć grube nerwy z liści. 7.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać. 8.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki. 9.W brytfannie rozgrzać olej i obemażyć gołąbki z obu stron. 10.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości. 11. Grzyby pokroić, cebulę drobno posiekać. 12. W wysokiej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i chwilę przesmażyć. 13. Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów. 14.Wlać wodę (ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut. 15. Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 16.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu. 17.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje. 18. Doprawić maggi do smaku. 19. Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem grzybowym. Smacznego! Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.24 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Zdrówko składniki: - 1 woreczek ryżu długoziarnistego - 3 łodygi selera naciowego - kawałek pora /część biała/ - 1/2papryki czerwonej - 1/2 papryki żółtej - sól ziołowa Kamis - olej - 2 jajka - 2 łyżki octu jabłkowego Ryż ugotować wg przepisu. Warzywa oczyścić pokroić w kawałki i dać na rozgrzany olej chwilkę przesmażyć aby były al dente. Zagotować wodę w rondelku wlać ocet gdy woda się zagotuje zamieszać wlać jajko i ugotować w koszulce. Ryż wyłożyć na talerz na to warzywa na warzywa jajko w koszulce posypać solą ziołową i pieprzem. Smacznego Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.23 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Krążki z cukinii zapiekane z ryżem BRITTA SKŁADNIKI: - 2 szt cukinie średnie - 1 szkl ryżu białego BRITTA - 1/2 szt papryki czerwonej - 3-4 szt pieczarki - 1 szt marchewka - 1 szt cebula - 1 szt ogórek kiszony - 2-3 plasterki szynki - 3-4 dag słoniny wędzonej - 1 łyżka sosu salsa - 1 szt jajko - do smaku sól - do smaku pieprz - 10 dag sera żółtego stratego - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż BRITTA ugotować z marchewką w osolonej wodzie. Cukinię umyć, odciąć końcówki a resztę pokroić w krążki o grubości 2 cm. Szklaneczką wyciąć miąższ, krążki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować przez 1-2 minuty. Wyjąć, ostudzić, ułożyć na blaszce. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę, smażyć około 7-8 minut. Do cebuli z papryką dodać pokrojone w kostkę odcięte końcówki cukinii, smażyć przez 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać ugotowany ryż BRITTA, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i kiszonego ogórka, pokrojoną szynkę, sos salsa, roztrzepane jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Nadzieniem napełniać krążki z cukinii, posypać żółtym serem i oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15 minut w temp 170 stopni. SMACZNEGO! Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.22 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Potrawka z białego ryżu i kurczaka - gotowany wcześniej kurczak w rosole - 3/4 l rosołu - 1 płaska lyżka masła - 1 płaska łyzka mąki pszennej - 1 żółtko - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 łyzeczki cukru - 1/2 łyzeczki bialego pieprzu - 1/2 szkl. rodzynek - 2 łyzki gestej smietany 12% - 3 woreczki ryzu- koniecznie Britta - swieza marchew- ilosc dowolna Żółtko roztrzepać z 3 łyżkami zimnego rosołu i śmietaną. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (uważać, żeby nie przypalić). Powoli wlewać zimny rosół intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać cukier, sok z cytryny, rodzynki, pieprz i gotować około 10 minut często mieszając. Dodać roztrzepane żółtko i intensywnie wymieszać uważając aby się nie ścięło- zagotować. Jeśli sos będzie zbyt rzadki to można dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody, ale żółtko z reguły wystarcza. SMACZNEGOO Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.21 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Piramida ryżu Składniki: - torebka ryżu białego Britta - 1l wody - sól - dżem - cukier Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy, wyjmujemy z torebki na talerz i mieszamy z dżemem. Z mieszanki formujemy piramidę, a czubek posypujemy cukrem. Smacznego Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.20 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Smakowity sos z ryżem Britta Składniki: 1 puszka obranych pomidorów 800 ml 1 puszka krojonego ananasa 580 ml 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebule 3 parówki 2-3 łyżki octu winnego 2-3 płaskie łyżki cukru 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry, chili lub pieprz , sól 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Olej 1 torebka ryżu Britta Przygotowanie: 1. 2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebule, dodać przeciśnięty czosnek i odlane z soku pomidory. Chwile razem poddusić rozgniatając na mniejsze kawałki pomidory. Następnie dodać sok z pomidorów, pokrojone w paski papryki, pokrojone parówki w kostki. 2. Ananasa odsączyć, dodać do sosu, doprawić octem, cukrem, całość posolić , dodać resztę przypraw. Gotować jakieś 5-10 min, aż papryka zmięknie. W 2-3 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczana i zagęścić sos. 3. Ryż ugotować według przepisu. 4. Ryż podawać z podsmażaną i pokrojona w kostkę piersią kurczaka. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.19 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Chili con carne na ryżowej chmurce Składniki: - ryż biały Britta - mięso mielone wołowo- wieprzowe - cebula - czosnek - czerwona fasola - papryka - sos pomidorowy (lub pomidory z puszki) - śmietana - żółty ser - kolendra - papryka czuszka - olej - sól, pieprz Przygotowanie: Ugotować ryż biały Britta. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać mięso. Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i podsmażyć. Gdy papryka zmięknie dodać sos pomidorowy, czerwoną fasolę i pokrojoną paprykę czuszkę. Doprawić solą i pieprzem. Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać resztę posiekanej cebuli, łyżkę śmietany, posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprze. Zetrzeć żółty ser. Na talerzu ustawić metalowe kółko (można je zastąpić okrągłą puszką po konserwie odciętą z obydwu stron). Ułożyć warstwami ryż, mięso, oraz salsę pomidorową z kolendrą. Udekorować żółtym serem i listkami kolendry. Smacznego! Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.18 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Szafranowe risotto z cukinią i krewetkami 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 małe cukinie 0,5 szklanki wina białego 2 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego z dodatkiem kilku nitek szafranu 150 g białego ryżu Britta 8 dużych krewetek Oliwa Sól, pieprz Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklij na patelni w oliwie, dodaj posiekany drobno czosnek. Cukinie pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj również surowy ryż, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Zalej ryż z warzywami winem i pozwól mu całkowicie wyparować. Wlej bulion, przypraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem aż ryż stanie się miękki - zajmie to ok. 10 - 15 minut. Jak ryż będzie już prawie gotowy, czyli ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez chwilę. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.17 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Ryż z leczo w wersji jesiennej Składniki: 1 torebka ryżu białego Britta papryka: pół czerwonej, pół zielonej około 3 dużych pomidorów 1 cebula Pół cukini Pół szklanki soku pomidorowego Sól, pieprz do smaku Jeśli ktoś chce to troszkę boczku lub kiełbaski można dodać - ja dodałam akurat parówkę bo nie miałam nic innego pod ręką Przygotowanie: - podsmażamy boczek/kiełbaskę z cebulą, następnie dodajemy paprykę aż zmięknie - dodajemy pokrojoną cukinię - na samym końcu dodajmy pomidory i sok pomidorowy - gotujemy aż warzywa będą miękkie, ale nie za miękkie - doprawiamy solą i pieprzem Leczo podajemy na ciepłym ryżu Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.16 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Żółty ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (2 porcje) Składniki: - 240 g piersi z kurczaka - 1 cebula - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 średnia marchew - 1 torebka białego ryżu Britta - puszka pomidorów krojonych - pół słoika pędów bambusa - kilka plastrów ananasa z puszki - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma Sposób przygotowania: Kurczaka przyprawić, podsmażyć na rumiano i zdjąć z patelni. Następnie w niewielkiej ilości oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać krojone pomidory, a po chwili pędy bambusa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do wody szczyptę kurkumy. Pod koniec gotowania, gdy sos zgęstnieje dodać podsmażonego wcześniej kurczaka oraz ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki. Gdy ryż będzie gotowy, wykładamy porcję na talerz i polewamy gorącym sosem z kurczakiem. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.15 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Papryka faszerowana mięsem mielonym z pieczarkami Składniki: - 30 dkg mięsa mielonego dowolnego - 1 woreczek ryżu białego Britta - 4 średnie pieczarki - 1 duża cebula - 4 duże papryki - 4 plasterki sera żółtego - sól, pieprz, papryka słodka Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu Britta i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni z olejem. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wkładamy na patelnię mięso mielone i wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy ugotowany ryż, kukurydzę i dokładnie mieszamy. Umyte papryki wydrążamy, napełniamy przygotowanym farszem i układamy w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35 minut, a następnie po nałożeniu żółtego sera na każdą paprykę, wstawiamy jeszcze do piekarnika na 15 minut. Można podawać z sosem pomidorowym. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.14 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Różowy budyń ryżowy Składniki: - 1 budyń truskawkowy na 1/2l mleka - 3.5 szklanki mleka. - 1 torebka ryżu Przygotowanie: Ugotować 3szklanki mleka, wsypać ryż i gotować dalej przez 20min. W oddzielnym naczyniu wymieszać pół szklanki mleka z budyniem. Wlać powstałą mieszankę do gotującego się ryżu i gotować jeszcze 1min mieszając. Wylać na talerz. Najlepiej podawać polane sokiem truskawkowym z owocami. Smacznego :) Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.13 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Chińczyk :) Składniki: - 3 torebki ryżu białego Britta - 3 piersi z kurczaka - 3 kromki chleba - 1 papryka czerwona - puszka kukurydzy - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól - pieprz Ryż gotujemy w torebkach wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka podsmażamy bez panierki na patelni a gdy ostygną kroimy w drobną kostkę. Z kromek chleba robimy grzanki. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Wysypujemy ryż z torebek, dodajemy do niego pokrojone piersi, grzanki, paprykę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut. Smacznego! Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.12 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
WIEPRZOWINA Z RYŻEM *50 dag wieprzowiny bez kości *10 dag ryżu *1 jajko *3 parówki *3 ogórki kiszone *1 cebula *sól,pieprz *bulion do podlania *1 łyżka mąki Ryż ugotować w osolonej wodzie.Gdy ostygnie dodać jajko i wymieszać. Mięso przecinamy,ale nie do końca, wzdłuż. Rozłożyć i ubić na płat. Oprószyć solą i pieprzem.Na mięso wyłożyć ryż.Na środku ryży ułożyć parówki, pokrojone wzdłuż ogórki.Zwinąć w rulon i zawiązać nicią. Cebulę posiekać w kosteczkę i wrzucić na brytfankę,a na niej układamy roladę. Skropić lekko olejem.Wstawić do piekarnika na ok 60 min na 180 stopni,podlewać bulionem. Z wytopionego tłuszczu zrobić sos zagęszczony mąką. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.11 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Ryż na mleku składniki: - torebka ryżu białego Britta - 0,75 litra mleka - 2 lyżki cukru - dżem Mleko zagotować, gdy sie zagotuje wsypujemy ryż i dalej gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier, po wymieszaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy go na kolejne 20 minut pod przykryciem. Potem ryż wykładamy na talerz i dodajemy dżem. Smacznego Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.10 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Udka po amerykańsku Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 szklanka ryżu Britta - 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego - przyprawa do kurczaka - 100 g mieszanki warzyw mrożonych - natka pietruszki Przygotowanie Udka dokładnie oczyść i opłucz, następnie obsyp przyprawą (nie przesadź, bo danie będzie za słone ;p). Następnie obsmaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, na to wyłóż mrożone warzywa, udka i posyp obficie posiekaną natką pietruszki. Całość zalej rosołem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 1-1,5 godziny w tem. 200 C. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.9 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Risotto z warzywami 400g ryżu Britta 250g brokułów 4 marchewki 1 cebula 1 papryka 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki curry sól, pieprz natka pietruszki Marchewkę obierz i pokrój w talarki lub pół talarki. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj paprykę i duś przez ok 10 min. Ryż ugotuj wedeług przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem curry. Gotowy ryż wymieszaj z warzywami. Dopraw solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.8 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Przepis na FASZEROWANA PAPRYKA Z ZIOŁOWĄ FETĄ i RYŻEM BRITTA W SOSIE POMIDOROWYM Przepis na 6 sztuk: - 6 sztuk papryki kolorowej - dwie torebki ryżu Britta - 600 g mięso mielone drobiowe - opakowanie sera feta - ziołowa - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz - oregano w proszku - oliwa z oliwek - słoiczek koncentratu pomidorowego - śmietana mała 18% PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy według przepisu i czekamy aż ostygnie. Do miski wkładamy mięso mielone i przyprawiamy je solą, pieprzem, łyżeczką oregano oraz przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Dodajemy wystudzony ryż oraz pokrojoną w kostkę fetę. Całość dokładnie mieszamy. Z papryki odcinamy kapelusiki (zostawiamy je na później). Wydrążamy środek. Wnętrze papryki obsypujemy solą, pieprzem i oregano. Faszerujemy mieszanką mięsną z ryżem i fetą. Na wierzch nakładamy kapelusiki paprykowe, by mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia. Wszystkie papryczki wkładami do brytfanki i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min (bez termoobiegu). Po około 20 min. Podlewamy papryki wodą do 1/3 ich wysokości. Po upływie wyznaczonego czasu pieczenia wyciągamy papryki z brytfanki, a wodę, w której się gotowała zaprawiamy koncentratem. Następnie dodajemy śmietanę. Ponownie wkładamy paprykę do brytfanki z sosem i każdą z osobna polewamy sosem pomidorowym. Całość ponownie wkładamy na 10 min. do piekarnika. SMACZNEGO!!!! Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.7 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Domowe sushi Składniki: - ryż Britta - liście prasowanych alg morskich (nori) - wasabi - sos sojowy - paluszki krabowe (surimi) - świeży ogórek - plastry wędzonego łososia Sposób przyrządzenia: Na macie bambusowej układamy liść alg morskich. Na niego nakładamy cienka warstwę ugotowanego ryżu, delikatnie rozkładając go na całym liściu. Ryż powinien być lekko ciepły będzie nam się łatwiej zwijało całość. U dołu przygotowanego liścia, wzdłuż układamy "farsz" czyli np. paluszki krabowe, cienki pasek ogórka i łososia lub samego łososia i ogórek. Całość delikatnie zwijamy. Powstały "walec" kroimy w grubsze kawałki. Do smaku można moczyć przygotowane krążki w sosie sojowym rozrobionym z pastą wasabi. Smacznego :) Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.6 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Kotlety jajeczne z ryżem Bardzo często przygotowuję kotlety jajeczne. Niestety, mój mały nie jest wielbicielem jajek i staram mu je przemycić. Są delikatne i pyszne. Świetne na obiad czy do bułki jako jajeczny hamburger. Składniki : - 6 jajek - garść żółtego startego sera - 1 cebula - 1 szklanka ugotowanego ryżu - 1 pęczek szczypiorku - sól - pieprz - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ugotuj na twardo 5 jajek, ostudź. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj surowe jajko, żółty ser ,podsmażona cebulę, pokrojony szczypiorek i ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.5 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Ryż ze śmietaną i cynamonem Składniki (dla 1 osoby): - 100g ryżu białego Britta - 100g śmietany 18% - 1 łyżeczka cynamonu - 25g cukru (2 łyżki) - 1 łyżeczka soli - 700ml wody Gotujemy w garnku całą wodę, do wrzącej wody dodajemy sól i torebkę ryżu. Gotujemy 17 minut na małym ogniu, po ugotowaniu odlewamy wodę, a następnie zostawiamy na kwadrans torebkę w garnku pod przykryciem. Po kwadransie wyjmujemy ryż z torebki na duży płaski talerz, rozkładamy równomiernie, gdy odparuje i ostygnie nakładamy na wierzch wymieszaną śmietanę z cukrem. To wszystko posypujemy cynamonem. Wcinamy : ) Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.4 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Papryka faszerowana ryżem Potrzebujemy: 8 czerownych papryk (bo te najładniej wyglądają) cebula 30 dag mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu Britta 4 łyżki oleju sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Obraną cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanek patelni z olejem. Dodajemy mięso mielone i dobrawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Umyte papryki wydrążamy, napełniamy wcześniej przygotowanym farszem i układamy w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 35 minut. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.3 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
Placuszki waniliowo - kakaowe z ryżem Placki są łatwe do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu z obiadu. 1 torebka ryżu Britta ok.1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 4-5 łyżek jogurtu owocowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao (gdy chcemy upiec ciemne placki) 1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić - jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :). 2. Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę. 3. Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.2 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |
|
RYŻ Z OGÓRKIEM I SOSEM KOPERKOWYM Przepis (jedna porcja): 100g ryżu białego Britta 3 ogórki gruntowe 50g serka homogenizowanego naturalnego kilka gałązek świeżego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 15 minut). Ogórki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce w grube paski. Przygotować sos: czosnek obrać i zgnieść za pomocą praski. Koperek opłukać i drobno posiekać. Tak przygotowany czosnek i koperek wymieszać z serkiem homogenizowanym, doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż będzie już gotowy należy go odcedzić i zmieszać z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plastry ogórków. Podawać. Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.1 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT). |