Konkurs SMS

Plebiscyt - Ryż Biały Britta w roli głównej

Plebiscyt - Ryż Biały Britta w roli głównej.
Marka Britta, oferująca w swoim portfolio najwyższej jakości ryże, pochodzące ze specjalnie wyselekcjonowanych plantacji, przygotowała wyjątkowy konkurs dedykowany miłośnikom dobrego smaku.

Ryż Biały marki Britta to propozycja dla wymagających konsumentów, którzy cenią różnorodność, wyśmienity smak, jakość i szybkość przygotowywania posiłków. Ze względu na możliwość wszechstronnego zastosowania idealnie sprawdzi się w potrawach z różnych regionów kuli ziemskiej. Zachwyci zarówno jako danie główne, smaczny dodatek, jak i składnik deserów.

Ryż Biały marki Britta to najwyższej jakości ryż długoziarnisty. O jego wyjątkowości przesądza długa ekspozycja na słońcu i zasobna, żyzna gleba, na której dojrzewa. Charakteryzuje się twardą strukturą, śnieżnobiałym kolorem oraz wyśmienitym smakiem. Ryż Biały Britta po ugotowaniu jest lekki, sypki i nigdy się nie skleja. Do jego przygotowania wystarczy 15 minut.

Aby wziąć udział w plebiscycie Ryż Biały Britta w roli głównej i wygrać praktyczny garnek do gotowania ryżu oraz zestawy ryży Britta, należy przesłać ciekawy przepis i zdjęcie na kreatywne wykorzystanie Ryżu Białego Britta w kuchni.

Sześć nagród, w postaci garnka do gotowania ryżu oraz zestawów produktów marki Britta, przypadnie sześciu osobom, które wezmą udział w plebiscycie:

  • 3 nagrody otrzymają osoby, których pomysły otrzymają najwięcej głosów SMS
  • 3 nagrody przypadną osobom, które nadeślą najwięcej SMS-ów


Wymagania:

  • Na adres britta@dlalejdis.pl należy przesłać zdjęcie (w pliku graficznym jpg lub png) i przepis na potrawę z wykorzystaniem Ryżu Białego Britta.
  • W mailu zawierającym zgłoszenie musi być zawarta klauzula o wyrażeniu zgody na publikację zdjęcia na portalu dlaLejdis.pl oraz poświadczenie autorstwa przesłanego zdjęcia.
  • Termin nadsyłania prac – 21.10.2013 do godz. 20.00
  • Termin rozwiązania plebiscytu – 24.10.2013 do godz. 20.00

* Zdjęcia i przepisy, które przejdą pomyślnie weryfikację redakcji portalu dlaLejdis.pl będą publikowane na łamach portalu dlaLejdis.pl i wezmą udział w plebiscycie.



GOŁĄBKI Z SOSEM GRZYBOWYM
Składniki:
- 2 kapusty (duże)
- 2 łyżki oleju
- 50 - 60 dkg mięsa mielonego(ja pomieliłam łopatkę)
- 50 dkg ryżu Britta
- cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej do smażenia
- 50 - 60 dkg grzybów leśnych (borowików lub podgrzybków świeżych)
- 2 cebule
- 1/4 kostki margaryny
- 1 kostka grzybowa
- maggi
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki maki pszennej
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
2. Z kapusty wykroić głąb.
3. Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.
4. Rozdzielać poszczególne liście.
5. Liście pozostawić lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.
6.Zciąć grube nerwy z liści.
7.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.
8.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.
9.W brytfannie rozgrzać olej i obemażyć gołąbki z obu stron.
10.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
11. Grzyby pokroić, cebulę drobno posiekać.
12. W wysokiej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.
13. Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów.
14.Wlać wodę (ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut.
15. Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
16.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu.
17.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.
18. Doprawić maggi do smaku.
19. Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem grzybowym.
Smacznego!

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.24 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Zdrówko
składniki:
- 1 woreczek ryżu  długoziarnistego 
- 3 łodygi selera naciowego
- kawałek pora /część biała/
- 1/2papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- sól ziołowa Kamis
- olej
- 2 jajka
- 2 łyżki octu jabłkowego
Ryż ugotować wg przepisu. Warzywa oczyścić pokroić w kawałki  i dać na rozgrzany olej chwilkę przesmażyć aby były al dente. Zagotować wodę w rondelku wlać ocet gdy woda się zagotuje zamieszać wlać jajko i ugotować w koszulce. Ryż wyłożyć na talerz na to warzywa na warzywa jajko w koszulce posypać solą ziołową i pieprzem. Smacznego

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.23 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Krążki z cukinii zapiekane z ryżem BRITTA
SKŁADNIKI:
- 2 szt cukinie średnie
- 1 szkl ryżu białego BRITTA
- 1/2 szt papryki czerwonej 
- 3-4 szt pieczarki
- 1 szt marchewka
- 1 szt cebula
- 1 szt ogórek kiszony
- 2-3 plasterki szynki
- 3-4 dag słoniny wędzonej
- 1 łyżka sosu salsa
- 1 szt jajko
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 10 dag sera żółtego stratego
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż BRITTA ugotować z marchewką w osolonej wodzie. Cukinię umyć, odciąć końcówki a resztę pokroić w krążki o grubości 2 cm. Szklaneczką wyciąć miąższ, krążki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować przez 1-2 minuty. Wyjąć, ostudzić, ułożyć na blaszce. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę, smażyć około 7-8 minut. Do cebuli z papryką dodać pokrojone w kostkę odcięte końcówki cukinii, smażyć przez 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać ugotowany ryż BRITTA, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i kiszonego ogórka, pokrojoną szynkę, sos salsa, roztrzepane jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Nadzieniem napełniać krążki z cukinii, posypać żółtym serem i oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15 minut w temp 170 stopni. SMACZNEGO!

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.22 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Potrawka z białego ryżu i kurczaka
- gotowany wcześniej kurczak w rosole
- 3/4 l rosołu
- 1 płaska lyżka masła
- 1 płaska łyzka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyzeczki cukru
- 1/2 łyzeczki bialego pieprzu
- 1/2 szkl. rodzynek
- 2 łyzki gestej smietany 12%
- 3 woreczki ryzu- koniecznie Britta
- swieza marchew- ilosc dowolna
Żółtko roztrzepać z 3 łyżkami zimnego rosołu i śmietaną.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (uważać, żeby nie przypalić). Powoli wlewać zimny rosół intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać cukier, sok z cytryny, rodzynki, pieprz i gotować około 10 minut często mieszając. Dodać roztrzepane żółtko i intensywnie wymieszać uważając aby się nie ścięło- zagotować.
Jeśli sos będzie zbyt rzadki to można dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody, ale żółtko z reguły wystarcza.
SMACZNEGOO

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.21 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Piramida ryżu
Składniki:
- torebka ryżu białego Britta
- 1l wody
- sól
- dżem
- cukier
Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy, wyjmujemy z torebki na talerz i mieszamy z dżemem. Z mieszanki formujemy piramidę, a czubek posypujemy cukrem. Smacznego

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.20 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Smakowity sos z ryżem Britta
Składniki:
1 puszka obranych pomidorów 800 ml
1 puszka krojonego ananasa 580 ml
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebule
3 parówki
2-3 łyżki octu winnego
2-3 płaskie łyżki cukru
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry,
chili lub pieprz , sól
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Olej
1 torebka ryżu Britta
Przygotowanie:
1. 2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebule, dodać przeciśnięty czosnek i odlane z soku pomidory. Chwile razem poddusić rozgniatając na mniejsze kawałki pomidory. Następnie dodać sok z pomidorów, pokrojone w paski papryki, pokrojone parówki w kostki.
2. Ananasa odsączyć, dodać do sosu, doprawić octem, cukrem, całość posolić , dodać resztę przypraw. Gotować jakieś 5-10 min, aż papryka zmięknie. W 2-3 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczana i zagęścić sos.
3. Ryż ugotować według przepisu.
4. Ryż podawać z podsmażaną i pokrojona w kostkę piersią kurczaka.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.19 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Chili con carne na ryżowej chmurce
Składniki:
- ryż biały Britta
- mięso mielone wołowo- wieprzowe
- cebula
- czosnek
- czerwona fasola
- papryka
- sos pomidorowy (lub pomidory z puszki)
- śmietana
- żółty ser
- kolendra
- papryka czuszka
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować ryż biały Britta. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać mięso. Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i podsmażyć. Gdy papryka zmięknie dodać sos pomidorowy, czerwoną fasolę i pokrojoną paprykę czuszkę. Doprawić solą i pieprzem. Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać resztę posiekanej cebuli, łyżkę śmietany, posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprze. Zetrzeć żółty ser.
Na talerzu ustawić metalowe kółko (można je zastąpić okrągłą puszką po konserwie odciętą z obydwu stron). Ułożyć warstwami  ryż, mięso, oraz salsę pomidorową z kolendrą. Udekorować żółtym serem i listkami kolendry.
Smacznego!

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.18 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Szafranowe risotto z cukinią i krewetkami
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 małe cukinie
0,5 szklanki wina białego
2 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego z dodatkiem kilku nitek szafranu
150 g białego ryżu Britta
8 dużych krewetek
Oliwa
Sól, pieprz
Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklij na patelni w oliwie, dodaj posiekany drobno czosnek. Cukinie pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj również surowy ryż, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Zalej ryż z warzywami winem i pozwól mu całkowicie wyparować. Wlej bulion, przypraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem aż ryż stanie się miękki - zajmie to ok. 10 - 15 minut. Jak ryż będzie już prawie gotowy, czyli ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez chwilę.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.17 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Ryż z leczo w wersji jesiennej
Składniki:
1 torebka ryżu białego Britta
papryka: pół czerwonej, pół zielonej
około 3 dużych pomidorów
1 cebula
Pół cukini
Pół szklanki soku pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Jeśli ktoś chce to troszkę boczku lub kiełbaski można dodać - ja dodałam akurat parówkę bo nie miałam nic innego pod ręką
Przygotowanie:
- podsmażamy boczek/kiełbaskę z cebulą, następnie dodajemy paprykę aż zmięknie
- dodajemy pokrojoną cukinię
- na samym końcu dodajmy pomidory i sok pomidorowy
- gotujemy aż warzywa będą miękkie, ale nie za miękkie
- doprawiamy solą i pieprzem
Leczo podajemy na ciepłym ryżu

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.16 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Żółty ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (2 porcje)
Składniki:
- 240 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 średnia marchew
- 1 torebka białego ryżu Britta
- puszka pomidorów krojonych
- pół słoika pędów bambusa
- kilka plastrów ananasa z puszki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma
Sposób przygotowania:
Kurczaka przyprawić, podsmażyć na rumiano i zdjąć z patelni. Następnie w niewielkiej ilości oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać krojone pomidory, a po chwili pędy bambusa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do wody szczyptę kurkumy. Pod koniec gotowania, gdy sos zgęstnieje dodać podsmażonego wcześniej kurczaka oraz ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki. Gdy ryż będzie gotowy, wykładamy porcję na talerz i polewamy gorącym sosem z kurczakiem.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.15 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Papryka faszerowana mięsem mielonym z pieczarkami
Składniki:
- 30 dkg mięsa mielonego dowolnego
- 1 woreczek ryżu białego Britta
- 4 średnie pieczarki
- 1 duża cebula
- 4 duże papryki
- 4 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu Britta i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni z olejem. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wkładamy na patelnię mięso mielone i wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy ugotowany ryż, kukurydzę  i dokładnie mieszamy.
Umyte papryki wydrążamy, napełniamy przygotowanym farszem i układamy w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku 35 minut, a następnie po nałożeniu żółtego sera na każdą paprykę, wstawiamy jeszcze do piekarnika na 15 minut. Można podawać z sosem pomidorowym.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.14 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Różowy budyń ryżowy
Składniki:
- 1 budyń truskawkowy na 1/2l mleka
- 3.5 szklanki mleka.
- 1 torebka ryżu
Przygotowanie: Ugotować 3szklanki mleka, wsypać ryż i gotować dalej przez 20min. W oddzielnym naczyniu wymieszać pół szklanki mleka z budyniem. Wlać powstałą mieszankę do gotującego się ryżu i gotować jeszcze 1min mieszając. Wylać na talerz. Najlepiej podawać polane sokiem truskawkowym z owocami. Smacznego :)

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.13 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Chińczyk :)
Składniki:
- 3 torebki ryżu białego Britta
- 3 piersi z kurczaka
- 3 kromki chleba
- 1 papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Ryż gotujemy w torebkach wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka podsmażamy bez panierki na patelni a gdy ostygną kroimy w drobną kostkę. Z kromek chleba robimy grzanki. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
Wysypujemy ryż z torebek, dodajemy do niego pokrojone piersi, grzanki, paprykę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut.
Smacznego!

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.12 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
WIEPRZOWINA Z RYŻEM
*50 dag wieprzowiny bez kości
*10 dag ryżu
*1 jajko
*3 parówki
*3 ogórki kiszone
*1 cebula
*sól,pieprz
*bulion do podlania
*1 łyżka mąki
Ryż ugotować w osolonej wodzie.Gdy ostygnie dodać jajko i wymieszać. Mięso przecinamy,ale nie do końca, wzdłuż. Rozłożyć i ubić na płat. Oprószyć solą i pieprzem.Na mięso wyłożyć ryż.Na środku ryży ułożyć parówki, pokrojone wzdłuż ogórki.Zwinąć w rulon i zawiązać nicią. Cebulę posiekać w kosteczkę i wrzucić na brytfankę,a na niej układamy roladę. Skropić lekko olejem.Wstawić do piekarnika na ok 60 min na 180 stopni,podlewać bulionem. Z wytopionego tłuszczu zrobić sos zagęszczony mąką.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.11 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Ryż na mleku
składniki:
- torebka ryżu białego Britta
- 0,75 litra mleka
- 2 lyżki cukru
- dżem
Mleko zagotować, gdy sie zagotuje wsypujemy ryż i dalej gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier, po wymieszaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy go na kolejne 20 minut pod przykryciem. Potem ryż wykładamy na talerz i dodajemy dżem. Smacznego

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.10 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Udka po amerykańsku
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 szklanka ryżu Britta
- 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- przyprawa do kurczaka
- 100 g mieszanki warzyw mrożonych
- natka pietruszki
Przygotowanie
Udka dokładnie oczyść i opłucz, następnie obsyp przyprawą (nie przesadź, bo danie będzie za słone ;p). Następnie obsmaż na rozgrzanej patelni z obydwu stron.
Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, na to wyłóż mrożone warzywa, udka i posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Całość zalej rosołem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 1-1,5 godziny w tem. 200 C.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.9 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Risotto z warzywami

400g ryżu Britta
250g brokułów
4 marchewki
1 cebula
1 papryka
1 łyżka oleju
1-2 łyżeczki curry
sól, pieprz
natka pietruszki

Marchewkę obierz i pokrój w talarki lub pół talarki. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj paprykę i duś przez ok 10 min. Ryż ugotuj wedeług przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem curry. Gotowy ryż wymieszaj z warzywami. Dopraw solą, pieprzem oraz natką pietruszki.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.8 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Przepis na FASZEROWANA PAPRYKA Z ZIOŁOWĄ FETĄ i RYŻEM BRITTA W SOSIE POMIDOROWYM
Przepis na 6 sztuk:
- 6 sztuk papryki kolorowej
- dwie torebki ryżu Britta
- 600 g mięso mielone drobiowe
- opakowanie sera feta - ziołowa
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano w proszku
- oliwa z oliwek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- śmietana mała 18%
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy według przepisu i czekamy aż ostygnie. Do miski wkładamy mięso mielone i przyprawiamy je solą, pieprzem, łyżeczką oregano oraz przeciśniętymi przez praskę
dwoma ząbkami czosnku. Dodajemy wystudzony ryż oraz pokrojoną w kostkę fetę. Całość dokładnie mieszamy.
Z papryki odcinamy kapelusiki (zostawiamy je na później). Wydrążamy środek. Wnętrze papryki obsypujemy solą, pieprzem i oregano. Faszerujemy mieszanką mięsną z ryżem i fetą.
Na wierzch nakładamy kapelusiki paprykowe, by mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia. Wszystkie papryczki wkładami do brytfanki i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 min (bez termoobiegu). Po około 20 min. Podlewamy papryki wodą do 1/3 ich wysokości. Po upływie wyznaczonego czasu pieczenia
wyciągamy papryki z brytfanki, a wodę, w której się gotowała zaprawiamy koncentratem. Następnie dodajemy śmietanę. Ponownie wkładamy paprykę do brytfanki z sosem i każdą
z osobna polewamy sosem pomidorowym. Całość ponownie wkładamy na 10 min. do piekarnika.
SMACZNEGO!!!!

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.7 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Domowe sushi
Składniki:
- ryż Britta
- liście prasowanych alg morskich (nori)
- wasabi
- sos sojowy
- paluszki krabowe (surimi)
- świeży ogórek
- plastry wędzonego łososia
Sposób przyrządzenia:
Na macie bambusowej układamy liść alg morskich. Na niego nakładamy cienka warstwę ugotowanego ryżu, delikatnie rozkładając go na całym liściu. Ryż powinien być lekko ciepły będzie nam się łatwiej zwijało całość.
U dołu przygotowanego liścia, wzdłuż układamy "farsz" czyli np. paluszki krabowe, cienki pasek ogórka i łososia lub samego łososia i ogórek. Całość delikatnie zwijamy. Powstały "walec" kroimy w grubsze kawałki. Do smaku można moczyć przygotowane krążki w sosie sojowym rozrobionym z pastą wasabi.
Smacznego :)

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.6 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Kotlety jajeczne z ryżem
Bardzo często przygotowuję kotlety jajeczne.
Niestety, mój mały nie jest wielbicielem jajek i staram mu je przemycić. 
Są delikatne i pyszne.
Świetne na obiad czy do bułki jako jajeczny hamburger.
Składniki :
- 6 jajek
- garść żółtego startego sera
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj na twardo 5 jajek, ostudź. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj  surowe jajko, żółty ser ,podsmażona cebulę, pokrojony szczypiorek i ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.5 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Ryż ze śmietaną i cynamonem
Składniki (dla 1 osoby):
- 100g ryżu białego Britta
- 100g śmietany 18%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25g cukru (2 łyżki)
- 1 łyżeczka soli
- 700ml wody
Gotujemy w garnku całą wodę, do wrzącej wody dodajemy sól i torebkę ryżu. Gotujemy 17 minut na małym ogniu, po ugotowaniu odlewamy wodę, a następnie zostawiamy na kwadrans torebkę w garnku pod przykryciem. Po kwadransie wyjmujemy ryż z torebki na duży płaski talerz, rozkładamy równomiernie, gdy odparuje i ostygnie nakładamy na wierzch wymieszaną śmietanę z cukrem. To wszystko posypujemy cynamonem. Wcinamy : )

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.4 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Papryka faszerowana ryżem
Potrzebujemy:
8 czerownych papryk (bo te najładniej wyglądają)
cebula
30 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki ryżu Britta
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Obraną cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanek patelni z olejem. Dodajemy mięso mielone i dobrawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy.
Umyte papryki wydrążamy, napełniamy wcześniej przygotowanym farszem i układamy w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 35 minut.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.3 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).
Placuszki waniliowo - kakaowe z ryżem
Placki są łatwe do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu z obiadu.

1 torebka ryżu Britta
ok.1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
4-5 łyżek jogurtu owocowego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao (gdy chcemy upiec ciemne placki)

1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić - jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).
2. Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę.
3. Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.2 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

RYŻ Z OGÓRKIEM I SOSEM KOPERKOWYM
Przepis (jedna porcja):
100g ryżu białego Britta
3 ogórki gruntowe
50g serka homogenizowanego naturalnego
kilka gałązek świeżego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 15 minut). Ogórki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce w grube paski. Przygotować sos: czosnek obrać i zgnieść za pomocą praski. Koperek opłukać i drobno posiekać. Tak przygotowany czosnek i koperek wymieszać z serkiem homogenizowanym, doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż będzie już gotowy należy go odcedzić i zmieszać z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plastry ogórków. Podawać.

Aby oddać głos na ten produkt wyślij SMS o treści BRITTA.1 na numer 71160 (koszt SMS 1,23 zł z VAT).

Regulamin

Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat