Premiera „Biznes od kuchni”

„Biznes od kuchni” czyli tragikomedia na miarę naszych czasów
W polskiej mentalności i w powszechnym obiegu właściciel to po prostu “prywaciarz” oraz ten, na którego się “robi”.

Opływający z pewnością w dostatki, trochę hucpiarz i grubianin, który pobiera ciężko zarobione przez pracowników pieniądze po to, żeby zabrać siebie i swoje dobrze dożywione pociechy, żony czy też kochanki lub kochanków na kolejne wakacje w Turcji.

Oczywiście Januszów biznesu nam nie brak, ale przecież nawet na rodzimym podwórku mamy biznesmenów z prawdziwego zdarzenia.

“Biznes od kuchni” to sztuka dla każdego kto był, chce być lub jest “na swoim”.  Ci co doświadczyli, wiedzą że to ani komedia, ani dramat - to jest tragifarsa, komediodramat lub też istna groteska. A liczne wyobrażenia o szybkim i pewnym sukcesie bardzo szybko zderzają się z rzeczywistością, nawet brutalnością świata. To żadna bajka… Choć bywają piękne zakończenia.

Pokolenie, które wierzy we własną sprawczość
Roman, młody dziennikarz, bohater tragikomicznej opowieści  “Biznesu od kuchni” inwestuje wszystkie posiadane pieniądze w otwarcie kawiarni z księgarnią. Jest to dla niego inwestycja pod stałe źródło stabilnego dochodu - dla niego i ukochanej żony, Ewy.

Uśmiechają się z politowaniem Ci, co wiedzą już na co naraził siebie i żonę. Nie bez powodu mówi się, że kto pracował w gastro w cyrku się nie śmieje.

Po zorganizowaniu oficjalnego otwarcia kawiarni "Parnas" okazuje się, że to był pikuś przy codziennej działalności nawet prostej gastronomii. A powszechne przekonanie o urokach posiadania własnego biznesu jest bardziej skomplikowane niż się wydaje.

W miarę upływu czasu brakuje pieniędzy, a konflikty między Romkiem a Ewą stają się chlebem powszednim. Z życia wzięte…

"Biznes od kuchni" to emocjonalna podróż przez życiowe wyzwania, osiąganie sukcesu i próbę odnalezienia sensu i stabilności. Historia o próbach naprawy złamanych więzi, o walce z własnymi lękami i niepewnością w obliczu trudności życiowych. Opowieść o próbie znalezienia balansu między marzeniami a rzeczywistością, między samotnością a potrzebą bliskości.

Czy Roman odnajdzie równowagę między osobistym życiem a sukcesem biznesowym czy też straci wszystko na skutek niespodziewanego zawirowania losu? A może jak to w “cyrku” zaskoczy nas zupełnie nieoczekiwany finał?

  • Autorka: Diana Karamon
  • Reżyseria: Diana Karamon
  • Ruch i choreografia: Amanda Nabiałczyk
  • Obsada: Julia Bochenek, Miłosz Broniszewski, Maciej Adam Łabaz, Tomasz Ostach
  • Reżyseria świateł i konsultacje scenograficzne: Roman Woźniak
  • Kostiumy: Sebastian Szarata
  • Charakteryzacja: Monika Dzięcioł
  • Opracowanie muzyczne: Diana Karamon
  • Fotografia: Rafał Meszka
  • Opieka PR: Hanna Białoń

"Biznes od kuchni"
Teatr CL, Plac Hallera 5/10a, Warszawa

  • 26 stycznia, godz. 20.00 – PREMIERA
  • 27 stycznia, godz. 20.00
  • 2, 3, 23 i 24 lutego, godz. 20.00

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa


Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat