Frytownice beztłuszczowe, zwane też air-fryer potrafią znacznie więcej niż usmażenie frytek. Szybko przygotujesz w nich wszystko: od zapiekanek śniadaniowych, skrzydełek i grillowanego sera po pączki i chleb bananowy. Możesz ich użyć także do podgrzewania pizzy: jest to znacznie lepsza metoda niż odgrzewanie w kuchence mikrofalowej. Jednak jak z każdego sprzętu należy z nich korzystać w odpowiedni sposób. Tych popularnych błędów od dziś już nie popełniaj.
Frytownice beztłuszczowe zamiast zanurzać żywność w gorącym oleju, frytownice wykorzystują wentylator, który wydmuchuje gorące powietrze wokół żywności umieszczanej w koszu. Dzięki temu jedzenie przypomina te przygotowane w procesie klasycznego smażenia, jest chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku – w krótszym czasie i bez użycia tłuszczu lub znacznie mniejsze jego ilości.
Podobnie jak w przypadku używania piekarnika, urządzenia typu air-fryer też należy rozgrzać. Jeśli dodasz jedzenie do koszyka, zanim frytownica się nagrzeje, a gorące powietrze zacznie się poruszać, nie będzie ono usmażone równomiernie. Uważaj też na ilość tłuszczu - jeśli jesteś przyzwyczajona do smażenia na głębokim oleju może wydać Ci się to dziwne, ale większość potraw do przygotowania w air-fryer wymaga jedynie łyżeczki lub dwóch lub lekkiego „psiknięcia”. Wiele produktów możemy też przygotować w nich nie używając wcale oleju.
Nie wkładaj zbyt dużej ilości jedzenia do koszyka frytkownicy. Spowoduje to, że niektóre kawałki jedzenia wyjdą dobre, ale większość nie. Jeżeli zapełnisz swój koszyk frytkami, gorące powietrze nie będzie mogło równomiernie się przemieszczać. Zwróć uwagę na linię „maksymalne napełnienie” lub pozostaw około jednej czwartej miejsca w koszyku puste.
Tradycyjna metoda smażenia pozwala szybko ściąć panierkę. Ale we frytkownicy wszystko, co zawiera marynatę, sos lub ciasto, będzie kapać, powodując przypalenie i dymienie. Nawet świeżo umyta żywność może wyjść rozmoczona zamiast ładnie upieczona. Wytrzyj żywność do sucha przed dodaniem jej do koszyka.
Warto również pamiętać, aby używając air-fryer nie kroić jedzenia zbyt drobno, zwłaszcza warzyw, żeby nie spiekły się za bardzo. Istotne jest także odpowiednie przemieszanie składników w trakcie pieczenia. Kolejnym błędem jest także mało dokładne mycie sprzętu. Resztki okruszków, które wpadną do kosza, mogą się spalić przy następnym uruchomieniu frytownicy. Ryzykujesz także zanieczyszczeniem surowym mięsem. Poczekaj, aż wszystko ostygnie, a następnie po każdym użyciu umyj każdą część w ciepłej wodzie z płynem.
Nie zapominaj też o przeczytaniu instrukcji. Nawet szybkie jej przejrzenie pozwoli Ci zapoznać się z najważniejszymi kwestiami, takimi jak najlepsze sposoby korzystania z różnych ustawień czy czyszczenie sprzętu.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com