Alternatywy dla cukru

Naturalne alternatywy dla cukru - dobre dla zdrowia.
Cukier krzepi, daje podniebieniu mnóstwo przyjemności, poprawia smak potraw i napojów, ale działa również niekorzystnie na nasz organizm, dlatego warto pamiętać o jego zdrowszych odpowiednikach.

Miód
Kubuś Puchatek wiedział co dobre. Słodycz od pszczół to pyszny i bardzo zdrowy zamiennik cukru. Jego działanie jest nieocenione. Wzmacnia ludzki organizm, poprawia krążenie, jest wrogiem gorączki i wysokiego ciśnienia. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Korzystnie działa na mózg. Niweluje szkodliwe skutki spożycia alkoholu. Obniża toksyczny wpływ nikotyny. Zwiększa odporność na choroby. To tylko niektóre z jego dobroczynnych właściwości. Poszczególne rodzaje miodów mają swoje specyficzne atrybuty. Miód lipowy działa uspokajająco i pomaga zasnąć, lawendowy łagodzi objawy grypy, wielokwiatowy pomaga przy alergiach. Owoc pracy pszczół nie tylko więc doskonale zastępuje cukier, ale jest też naturalnym lekiem.

Syrop klonowy
Ten produkt spożywczy wytwarzany z soku drzew klonowych posiada podobne właściwości do miodu, jest jednak od niego o wiele mniej kaloryczny. Już wiele wieków temu Indianie Ameryki Północnej odkryli zalety gęstego płynu, sączącego się  z drzew i zaczęli wytwarzać syrop i cukier klonowy. Warto na pewno korzystać z ich odkrycia. Ten dar natury świetnie sprawdza się bowiem jako dodatek do deserów, może też być serwowany dzieciom w postaci cukierków klonowych.

Syrop z agawy
Syrop z agawy zwany także nektarem to naturalny środek słodzący rodem z Meksyku. Składa się głównie z fruktozy i glukozy. Smakiem przypomina trochę miód. Posiada niski indeks glikemiczny. Zawiera błonnik. Obniża poziom złego cholesterolu. Dobrze wpływa na układ pokarmowy. Polecany jest szczególnie do zimnych napojów, np. mrożonej herbaty oraz jako zamiennik cukru i miodu w wielu przepisach kulinarnych.

Cukier brzozowy (ksylitol)
Ten naturalny słodzik to kolejna alternatywa dla cukru. Długi czas uzyskiwano go z drewna brzozowego, dziś zdarza się, że z różnych odmian kukurydzy. Ksylitol nie podnosi poziomu glukozy we krwi, świetnie więc nadaje się dla diabetyków. Przypisuje mu się działanie antybakteryjne. Jego zaletą jest również to, że zwiększa przyswajanie wapnia.

Stewia
Należąca do roślin okrytonasiennych stewia to naturalny słodzik, którego ojczyzną jest Ameryka. Mieszkańcy Paragwaju używają go już od wieków. Ta niepozorna roślina leczy otyłość i nadciśnienie, doskonale zwalcza bakterie, chroni zęby przed próchnicą, a na dodatek prawie nie zawiera kalorii.

Słód ryżowy i jęczmienny
Pozyskiwane z ryżu i jęczmienia słody są bogatym źródłem energii. Zawierają witaminy z grupy B. Świetnie wpływają na trawienie. Syrop ryżowy ma łagodny smak i świetnie nadaje się do deserów, muesli i wypieków.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat