Artyści kucharze

Słynni artyści - nieźli kucharze.
Od niedawana gotowanie uznajemy za coś więcej, niż tylko przyrządzanie posiłku. Czy można je nazwać sztuką i postawić na równi z rzeźbą, literaturą i malarstwem?

Pewnie ilu ludzi, tyle opinii. Jedno jest pewne – gotowanie, jedzenie i kuchnia stanowiły inspirację dla artystów od lat. Obecnie wielu kucharzy jest w jakiś sposób związanych ze sztuką. Czyżby w kucharzach drzemała dusza artysty?

Salvador Dali
Jeden z najbardziej znanych surrealistów chciał zostać kucharzem już w wieku 6 lat. W jego pracach często widać zamiłowanie do kuchni. Najbardziej znany obraz „Trwałość Pamięci” był inspirowany rozpuszczającym się serem, który przed namalowaniem dzieła Dali jadł na kolację. Zrealizował swoje dziecięce marzenie, kiedy miał 60 lat, wydając książkę kucharską „Les Diners de Gala”. Przepisy opatrzył rysunkami, często kipiącymi od erotyzmu. Książka jest bardzo specyficzna i przeznaczona raczej dla kolekcjonerów niż dla praktykujących kucharzy.

Andy Warhol
Przedstawiciel pop-artu sam przyznał, że przedstawia w swoich pracach rzeczy, które lubi. „Puszki z zupą firmy Campbell”, które namalował na swoją pierwszą wystawę, jadał na obiad przez większość swojego życia. Od tej strony Warhola znamy wszyscy, ale nie jest to jedyny związek artysty z gotowaniem. Razem z Suzie Frankfurt wydał książkę kucharską zatytułowaną „Wild Raspberries”. Autorką przepisów była Suzie, a Andy odpowiadał za ilustracje. Ponieważ każda książka była ręcznie kolorowana, stworzyli zaledwie 34 egzemplarze. Pomysł niestety nie przypadł wydawcom do gustu i autorzy musieli rozdać ją tylko wśród znajomych. W 1997 roku syn Suzie Frankfurt odnalazł książkę i postanowił ją wydać. Do tej pory nie została przetłumaczona na język polski, ale łatwo można znaleźć anglojęzyczną wersję i rozkoszować się gotowaniem z Andym Warholem.

Franz Leszek Lauter
Sam o sobie mówi, że jest malarzem, który gotuje. Prowadzi restaurację na zamku Nordkirchen koło Munster. Ci, którzy go znają mówią, że jest najlepszym malarzem wśród kucharzy i najlepszym kucharzem wśród malarzy. Na pierwsze urodziny obchodzone w Nordkirchen zorganizował wernisaż. Zaprezentował nową odsłonę restauracyjnych toalet. Sam urządził męską, a wystrój damskiej zlecił młodej artystce Adele Roder. Chciał, żeby ludzie podczas załatwiania przyziemnych potrzeb mogli obcować ze sztuką. Cały wernisaż był opatrzony poezją i muzyką. Wokół restauracji Lautera toczyło się wiele wydarzeń kulturalnych takich jak światowa premiera kameralnej wersji musicalu „Mayerling – Requiem einer Liebe”, czy wieczór poświęcony Fryderykowi Chopinowi „In memoriam Frederic Chopin”. Franz Leszek Lauter zgromadził bogatą kolekcję zawodowych wyróżnień jako kucharz i artysta. Od zawsze bardzo oddany swoim pasjom podkreśla, że nie zależy mu na zbiciu fortuny, ale jest szczęśliwy, kiedy może robić to, co lubi. Dzieli się swoimi doświadczeniami gastronoma i kucharza przy każdej okazji i wystawia swoje obrazy w wielu zakątkach świata.

Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat