Czas na kawę

Ekspresy do kawy Gorenje - wybierz odpowiedni model dla siebie.
Bez niej czasem trudno zacząć dzień i zebrać myśli. Kawa to dla wielu z nas moment wytchnienia, w którym możemy zapomnieć o trudach dnia, zanurzyć się w doskonałym aromacie i smaku. Często jest symbolem spotkania z drugim człowiekiem, rozmowy i wymiany myśli. Czasem po prostu zastrzykiem energii, który ma nas pobudzić do działania.

Cenne właściwości kawy
O kawie napisano już chyba prawie wszystko. Pobudza, zwiększa tempo przemiany materii i pomaga spalać tłuszcz, pozytywnie wpływa na stan wątroby i jest źródłem antyoksydantów. W nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się aż 1000 różnych przeciwutleniaczy. Kawa może zapobegać tworzenu się szkodliwego białka oraz zwyrodnień, które powodują chorobę Alzheimera. Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kawy zapobegają degeneracji komórek układu nerwowego, co jest następstwem postępujących procesów starzena. To nie wszystko! Jak donoszą japońscy naukowcy picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych o 30 proc. A dzięki dobremu krążeniu, komórki są odpowiednio dotlenione, to z kolei przekłada się na lepszą wydolność i kondycję fizyczną.

Sposób mielenia i parzena kawy
Kwintesencja smaku kawy kryje się w ziarnach, ale wiele zależy również od sposobu mielenia i parzenia kawy. Dzięki najnowszemu ekspresowi do zabudowy od marki Gorenje możemy przygotować w domu napar, który niczym nie ustępuje kawie serwowanej w kawiarniach. Ekspres idealne zmieli ziarna kawy, by wydobyć z nich najwięcej aromatu, zapewni odpowiednie ciśnienie i temperaturę parzenia oraz przygotuje idealnie mleczną piankę. Ekspres CMA9200BG oferuje aż 9 różnych poziomów mielenia, od bardzo drobnego do bardzo grubego. Co więcej, umożliwia przygotowanie naparu zarówno z kawy ziarnistej jak i mielonej. Kolejny ważny element to proces parzenia, który obejmuje wstępne parzenie i właściwe zaparzanie. Wstępne parzenie to proces w którym na początku podawana jest gorąca woda pod ciśnieniem, które jest znacznie niższe niż ostateczne ciśnienie ekstrakcji. Automatyczny ekspres Goreje oferuje średnie ciśnienie parzenia w przedziale do 15 BAR. Celem wstępnego parzenia jest uprzednie nasycenie kawy gorącą wodą i wytworzenie w ten sposób jeszcze większej odporności na ostateczne ciśnienie wywołujące parzenie. Ten proces wydobywa substancje aromatyczne z palonej kawy. Intensywność zapachu kawy można regulować za pomocą przycisków dotykowych i wyświetlacza LCD. Ekspres oferuje pięć mocy smaków: bardzo łagodny, łagodny, normalny, mocny i bardzo mocny. Połączenie intensywności smaku i ilości preferowanej kawy można zapisać w ustawieniach, tak aby codziennie cieszyć się kawą idealnie dostosowaną do naszych indywidualnych preferencji.

Espresso, cappuccino a może latte?
Punktem wyjścia do każdej pysznej kawy jest espresso. Jak wygląda przepis na idealne espresso? Czas parzenia to plus minus 25-30 sekund. Pożądana temperatura wody - około 90-92 stopni Celsjusza. W tych warunkach, z każdego 7g kawy otrzymujemy 25 ml naparu.

W cappuccino łączymy espresso, gorące mleko i spienione mleko w proporcjach 1:1:1, a w przypadku latte mamy do czynienia z proporcjami 1:4:1. Kawa cappuccino jest więc intensywniejsza i bardziej kawowa, natomiast kawa latte zdecydowanie delikatniejsza i bardziej mleczna. Ekspresy do kawy Gorenje mają duży pojemnik na mleko do cappuccino lub latte, który umożliwia przygotowanie kilku filiżanek gorącego mleka. Można go łatwo wyjąć i przechowywać w lodówce oraz myć w zmywarce.

Każdy ma swoje wyobrażenie o tym, jak powinna smakować idealna filiżanka kawy. Może chodzić o trudną do osiągnięcia równowagę między mocą a aromatem lub tak prostą jak ilość kawy, albo idealne połączenie z proporcjami mleka. Zamiast umiejętności baristy, wystarczy dobrej jakości ekspres, który w kilka chwil przygotuje dla nas ulubiony napar.

Fot. Gorenje
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat