Cenne właściwości kawy
O kawie napisano już chyba prawie wszystko. Pobudza, zwiększa tempo przemiany materii i pomaga spalać tłuszcz, pozytywnie wpływa na stan wątroby i jest źródłem antyoksydantów. W nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się aż 1000 różnych przeciwutleniaczy. Kawa może zapobegać tworzenu się szkodliwego białka oraz zwyrodnień, które powodują chorobę Alzheimera. Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kawy zapobegają degeneracji komórek układu nerwowego, co jest następstwem postępujących procesów starzena. To nie wszystko! Jak donoszą japońscy naukowcy picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych o 30 proc. A dzięki dobremu krążeniu, komórki są odpowiednio dotlenione, to z kolei przekłada się na lepszą wydolność i kondycję fizyczną.
Sposób mielenia i parzena kawy
Kwintesencja smaku kawy kryje się w ziarnach, ale wiele zależy również od sposobu mielenia i parzenia kawy. Dzięki najnowszemu ekspresowi do zabudowy od marki Gorenje możemy przygotować w domu napar, który niczym nie ustępuje kawie serwowanej w kawiarniach. Ekspres idealne zmieli ziarna kawy, by wydobyć z nich najwięcej aromatu, zapewni odpowiednie ciśnienie i temperaturę parzenia oraz przygotuje idealnie mleczną piankę. Ekspres CMA9200BG oferuje aż 9 różnych poziomów mielenia, od bardzo drobnego do bardzo grubego. Co więcej, umożliwia przygotowanie naparu zarówno z kawy ziarnistej jak i mielonej. Kolejny ważny element to proces parzenia, który obejmuje wstępne parzenie i właściwe zaparzanie. Wstępne parzenie to proces w którym na początku podawana jest gorąca woda pod ciśnieniem, które jest znacznie niższe niż ostateczne ciśnienie ekstrakcji. Automatyczny ekspres Goreje oferuje średnie ciśnienie parzenia w przedziale do 15 BAR. Celem wstępnego parzenia jest uprzednie nasycenie kawy gorącą wodą i wytworzenie w ten sposób jeszcze większej odporności na ostateczne ciśnienie wywołujące parzenie. Ten proces wydobywa substancje aromatyczne z palonej kawy. Intensywność zapachu kawy można regulować za pomocą przycisków dotykowych i wyświetlacza LCD. Ekspres oferuje pięć mocy smaków: bardzo łagodny, łagodny, normalny, mocny i bardzo mocny. Połączenie intensywności smaku i ilości preferowanej kawy można zapisać w ustawieniach, tak aby codziennie cieszyć się kawą idealnie dostosowaną do naszych indywidualnych preferencji.
Espresso, cappuccino a może latte?
Punktem wyjścia do każdej pysznej kawy jest espresso. Jak wygląda przepis na idealne espresso? Czas parzenia to plus minus 25-30 sekund. Pożądana temperatura wody - około 90-92 stopni Celsjusza. W tych warunkach, z każdego 7g kawy otrzymujemy 25 ml naparu.
W cappuccino łączymy espresso, gorące mleko i spienione mleko w proporcjach 1:1:1, a w przypadku latte mamy do czynienia z proporcjami 1:4:1. Kawa cappuccino jest więc intensywniejsza i bardziej kawowa, natomiast kawa latte zdecydowanie delikatniejsza i bardziej mleczna. Ekspresy do kawy Gorenje mają duży pojemnik na mleko do cappuccino lub latte, który umożliwia przygotowanie kilku filiżanek gorącego mleka. Można go łatwo wyjąć i przechowywać w lodówce oraz myć w zmywarce.
Każdy ma swoje wyobrażenie o tym, jak powinna smakować idealna filiżanka kawy. Może chodzić o trudną do osiągnięcia równowagę między mocą a aromatem lub tak prostą jak ilość kawy, albo idealne połączenie z proporcjami mleka. Zamiast umiejętności baristy, wystarczy dobrej jakości ekspres, który w kilka chwil przygotuje dla nas ulubiony napar.
Fot. Gorenje
Informacja prasowa