Czy płyta gazowa jest bezpieczna?

Innowacyjne rozwiązania od Dynaxo.
Płyty gazowe w technologii gaz pod szkłem wyróżniają się umieszczeniem palnika bezpośrednio pod powierzchnią ceramiczną, co pozwala na bezpośrednie ogrzewanie obszaru, na którym ustawiamy garnek, patelnię lub inne naczynie. W porównaniu do tradycyjnych kuchenek gazowych, płyty gazowe są gwarantem całkowitego bezpieczeństwa. Dlaczego? Wątpliwości na ten temat rozwiewa Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Obawy związane z bezpieczeństwem płyty gazowej najczęściej wynikają z braku widoczności płomienia oraz ujścia gazu. Niemniej jednak płyty gazowe przechodzą rygorystyczne testy i badania w specjalnym zewnętrznym instytucie, a każdy produkt jest poddawany standardowym procedurom testowym dotyczącym bezpieczeństwa przez biuro badań i rozwoju jeszcze przed dostarczeniem do danego użytkownika.

- W przeciwieństwie do tradycyjnych kuchenek gazowych, które posiadają wystające elementy i są zazwyczaj sterowane za pomocą mechanicznych pokręteł, płyty gazowe nowej generacji eliminują zewnętrzny płomień. Ten innowacyjny element ochronny skutecznie zabezpiecza przed przypadkowym podpaleniem ubrań czy rozlanego oleju, minimalizując ryzyko poparzenia. Płyty gazowe – takie jak DYNACOOK – oferują również dodatkowe zabezpieczenia, takie jak blokada przed przypadkowym uruchomieniem oraz wskaźnik ciepła resztkowego, informujący użytkownika o nadal rozgrzanym polu grzewczym – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Pełnia bezpieczeństwa
Warto podkreślić, że każde pole grzewcze na płytach DYNACOOK posiada indywidualne sterowanie mocą oraz natychmiastową możliwość wyłączenia. Dodatkowe zabezpieczenia obejmują sygnał o braku gazu i zabezpieczenie przed wyciekiem, które zamyka zawory w celu zabezpieczenia użytkownika. Na bezpieczeństwo wpływa także stała kontrola spalania gazu, a także automatyczny ogranicznik czasu pracy pola grzejnego, chroniący przed zapomnieniem wyłączenia płyty po zakończeniu gotowania.

- Płyty gazowe DYNACOOK nie zostawiają tłustego nalotu na kuchennych meblach, tym samym nie powodując ich uszkodzeń i ułatwiając sprzątanie kuchni po gotowaniu. W przypadku tradycyjnych płyt spalony gaz ulatuje ponad płomieniem. W przypadku płyt takich jak DYNACOOK wylot spalin znajduje się z tyłu płyty, spełnia on oczywiście wszelkie normy i wytyczne. Należy pamiętać, że wylot spalin nagrzewa się w trakcie użytkowania, nie można go dotykać ani nie przykrywać podczas gotowania – dodaje ekspert DYNACOOK.

Bezpieczeństwo płyt gazowych jest dodatkowo potwierdzone mniejszą emisją dwutlenku węgla do atmosfery w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami. Niższa emisja dwutlenku węgla nie tylko stanowi istotny element ochrony środowiska, ale także zwiększa poziom bezpieczeństwa użytkowników, minimalizując potencjalne ryzyko zatrucia gazem podczas codziennego gotowania. To ważne kryterium, które sprawia, że płyty gazowe są przyjaznym dla zdrowia i środowiska rozwiązaniem w dziedzinie gotowania.

Płyty gazowe, a szczególnie innowacyjne modele DYNACOOK, reprezentują najwyższy standard bezpieczeństwa w kuchni. Eliminacja zewnętrznego płomienia, indywidualne sterowanie mocą każdego pola grzewczego oraz liczne dodatkowe zabezpieczenia sprawiają, że korzystanie z płyt gazowych zapewnia prawdziwe bezpieczeństwo i komfort.

Fot. Dynaxo
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat