Matcha to pochodząca z Japonii zielona herbata, której proces uprawy i przygotowania różni się od tradycyjnych herbat. Wytwarzana jest, jak większość herbat, z rośliny Camellia sinesis. Około trzy tygodnie przed zbiorami rośliny są przykrywane, aby liście stały się bogatsze w chlorofil – to nie tylko nadaje im intensywny zielony kolor, ale też zwiększa zawartość składników odżywczych.
Po zbiorach liście są parzone i suszone, a kiedy są całkiem suche, za pomocą kamieni młyńskich stają się proszkiem. Ten rodzaj herbaty ma wiele właściwości zdrowotnych.
Matcha ma silne działanie antyoksydacyjne – zawiera aż 100 razy więcej antyoksydantów niż inne herbaty. Związki te odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Obecne w herbacie polifenole, zwłaszcza pochodna katechiny EGCG, mają działanie:
Matcha jest środkiem wspomagającym utrzymanie spokoju i relaksu. Od setek lat jest używana między innymi przez japońskich buddyjskich mnichów Zen, którym ułatwia wielogodzinne medytacje. Ponadto zawarty w tej sproszkowanej herbacie aminokwas l-teanina wspomaga produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które pozytywnie wpływają na nastrój. Dogrywają także znaczną rolę w procesach poznawczych, motywacyjnych – odpowiada za naszą chęć do działania.
Matcha jest naturalnym środkiem energetyzującym. Poziom energii po jej wypiciu może utrzymywać się aż 6 godzin! Przypływ energii wydaje się stabilniejszy niż w przypadku kawy, bo kofeina jest w miarowych dawkach rozprowadzana we krwi. Matcha działa zatem łagodniej i dłużej, nie powodując nadpobudliwości, nerwowości czy wysokiego ciśnienia, jakie mogą pojawić się po wypiciu filiżanki kawy.
Chlorofil obecny w matchy wspomaga proces detoksykacji organizmu, wspomagając pracę wątroby i oczyszczając organizm z toksyn. Ta zielona herbata w naturalny sposób przyspiesza także metabolizm organizmu, więc będzie ciekawą opcją dla odchudzających się.
Jeśli szukasz napoju, który połączy ciekawy smak z licznymi korzyściami zdrowotnymi, spróbuj matchy. Koniecznie sprawdź, jak ją przyrządzić lub znajdź miejsce, gdzie skosztujesz tej zielonej herbaty.
Paulina Ziemińska
(paulina.zieminska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com