Czym zastąpić chleb?

Chleb - czym go zastąpić?
Chlebem zajadamy się na całym świecie, chociaż pod różną postacią.

To znakomity dodatek do wielu dań, ale również posiłek sam w sobie. Podobno pierwsze bochenki wypiekano już 30 tys. lat temu! Mimo ogromnej popularności, wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania chleba. Jednym z niektórych powodów jest ograniczenie węglowodanów, dieta odchudzająca czy też nietolerancja glutenu. Jakie są zamienniki chleba?

Tutaj nasuwa się pytanie: czy chleb jest niezdrowy? Wszystko zależy od tego, z jakich składników jest zrobiony oraz w jakich ilościach go zjadamy. Jego nadmiar może podnieść ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, osteoporozę czy wzrost wagi. Pieczywo ze zbóż zawierających gluten nie są odpowiednie dla osób z celiakią i nietolerancją białka pszennego. Niestety coraz częściej zdarza się, że pieczywo dostępne w sklepach zawiera wzmacniacze smaku, cukier czy inne konserwanty.

Czym zatem możemy zastąpić chleb?

  • Domowy chleb – tutaj mamy gwarancję tego, jaki jest skład takiego pieczywa. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na domowe wypieki chleba. Sami decydujemy, co w takich chlebie ma się znaleźć: płatki owsiane, otręby, pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane lub chia, sezam, orzechy czy suszone owoce.
  • Pieczywo bezglutenowe – tego typu pieczywo piecze się z mąk pozbawionych glutenu: kukurydzianą, jaglaną lub gryczaną. Chleb bezglutenowy możemy sami upiec lub kupić w piekarni.
  • Pieczywo chrupkie – w swoim składzie posiada głównie żyto, ale także dodatki takie jak otręby i nasiona. Tego typu pieczywo bogate jest w błonnik, który zapewnia nam uczucie sytości. Poza tym jest niskokaloryczne i zawiera mało cukru.
  • Płatki śniadaniowe – poranne kanapki możemy łatwo zastąpić płatkami śniadaniowymi. Ugotowane na mleku, wodzie czy z dodatkiem jogurtu naturalnego dostarczą witamin i niezbędnej o poranku energii. Do wyboru mamy płatki owsiane, gryczane, ryżowe, orkiszowe czy jęczmienne. Śniadanie wzbogaci dodatek świeżych i suszonych owoców, orzechów, miodu czy kakao.
  • Wafle – do wyboru mamy kukurydziane, ryżowe czy jaglane. W tym przypadku również musimy zajadać się nimi rozsądnie, ponieważ wafle są również produktem przetworzonym. Jednak od czasu do czasu stanowią znakomity zamiennik chleba. Mają mało kalorii i są dość sycące.
  • Tortille gryczane – znakomicie zastępują chleb. Pysznie smakują jako roladki, w środku których można zmieścić różne pyszne dodatki jak wędzone ryby, wędliny, ser czy kolorowe warzywa.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat