Dlaczego przyjemność jedzenia ma znaczenie?

Przyjemność jedzenia ma znaczenie.
Ludzie są zaprogramowani do czerpania przyjemności z jedzenia. Dla wielu z nas to jedna z największych przyjemności w życiu. Dlaczego więc tak łatwo z niej rezygnujemy?

Czerpanie przyjemności z jedzenia ma również znaczące korzyści dla zdrowia. Delektowanie się posiłkiem wspomaga trawienie, może poprawić twoje relacje z jedzeniem, a także pomóc przezwyciężyć problemy związane ze złym odżywianiem się i nie tylko. W niektórych przypadkach dostarczenie sobie przyjemności płynącej z jedzenia, jest tak samo ważne jak zawartość odżywcza twojego talerza.

Przyjemność, jaką ludzie czerpią z jedzenia, występuje zarówno w naszych ustach, jak iw naszych mózgach. Każdego rodzaju przyjemność, w tym przyjemność płynąca z jedzenia, prowadzi do uwolnienia w mózgu dopaminy, czyli tzw. „ hormonu dobrego samopoczucia”.

Niektóre badania wskazują, że osoby z otyłością mogą mieć zaburzoną wrażliwość na dopaminę, co prowadzi do przejadania się, jednak gdy chemia mózgu działa prawidłowo, nasza radość z jedzenia jest czymś pożądanym i może prowadzić do korzyści fizycznych.

Kiedy jesteśmy zrelaksowani w odpowiedzi na przyjemne doznania związane z jedzeniem, nasz układ nerwowy przechodzi w tryb odpoczynku i trawienia, co pozwala nam w pełni strawić i wykorzystać składniki odżywcze z pożywienia, które właśnie zjedliśmy.

Jedzenie dla przyjemności może również promować zdrowsze odżywianie. Istnieje przekonanie, że„ zdrowe ” jedzenie musi być nijakie lub nie smakować dobrze, ale to nieprawda. Kiedy jemy jedzenie, które lubimy, wzrasta nasze zadowolenie, co w rezultacie może poprawić jakość naszej diety i zmniejszyć ryzyko przejadania się czy napadów wilczego głodu. Jedzenie nie jest tylko paliwem, to także sposób na spędzenie czasu z bliskimi, a nawet istotny element łączenia się z dziedzictwem kulturowym. Jedzenie jest zarówno emocjonalnym, jak i fizycznym pokarmem.

Przyjemność z jedzenia zwiększa więzi społeczne, zapewnia komfort fizyczny i emocjonalny, a także pomaga nam zwalczyć tzw. „diet culture” (kult diety promujący restrykcyjne ograniczenia, obsesję na punkcie jedzenia i ćwiczeń, unikanie i piętnowanie otyłości oraz niepokój związany z jedzeniem). Kiedy wszystkie produkty spożywcze są dozwolone bez żadnych reguł, w tym te najsmaczniejsze, organizm uczy się ufać, że dostanie to, czego potrzebuje. Zaniechanie wiary w to, że są produkty spożywcze, które powinniśmy postrzegać jako „ złe ”lub„ zabronione ”, jest ważnym krokiem w procesie leczenia zaburzeń odżywiania.

Jedzenie dla przyjemności nie jest tym samym, co jedzenie emocjonalne. Sięganie po jedzenie, aby poradzić sobie z trudnymi emocjami, takimi jak stres, złość czy smutek, często skutkuje bezmyślną konsumpcją, objadaniem się i tworzy napięte relacje jedzeniem. Jednak emocjonalne jedzenie i jedzenie dla przyjemności różnią się zarówno pod względem celów, jak i rezultatów. Jedzenie dla przyjemności to wybieranie jedzenia, aby szczególnie cieszyć się jego smakiem i doświadczeniem.

Inną ważną różnicą między tymi dwoma zachowaniami jest związek, jaki odczuwasz z jedzeniem. Oczywiście nie ma idealnie wytyczonej granicy między jedzeniem emocjonalnym a jedzeniem dla przyjemności, a a czasami te dwa elementy mogą się nakładać. Świadoma radość płynąca z jedzeniem nie będzie wywoływać poczucia winy czy wstydu.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat