Czerpanie przyjemności z jedzenia ma również znaczące korzyści dla zdrowia. Delektowanie się posiłkiem wspomaga trawienie, może poprawić twoje relacje z jedzeniem, a także pomóc przezwyciężyć problemy związane ze złym odżywianiem się i nie tylko. W niektórych przypadkach dostarczenie sobie przyjemności płynącej z jedzenia, jest tak samo ważne jak zawartość odżywcza twojego talerza.
Przyjemność, jaką ludzie czerpią z jedzenia, występuje zarówno w naszych ustach, jak iw naszych mózgach. Każdego rodzaju przyjemność, w tym przyjemność płynąca z jedzenia, prowadzi do uwolnienia w mózgu dopaminy, czyli tzw. „ hormonu dobrego samopoczucia”.
Niektóre badania wskazują, że osoby z otyłością mogą mieć zaburzoną wrażliwość na dopaminę, co prowadzi do przejadania się, jednak gdy chemia mózgu działa prawidłowo, nasza radość z jedzenia jest czymś pożądanym i może prowadzić do korzyści fizycznych.
Kiedy jesteśmy zrelaksowani w odpowiedzi na przyjemne doznania związane z jedzeniem, nasz układ nerwowy przechodzi w tryb odpoczynku i trawienia, co pozwala nam w pełni strawić i wykorzystać składniki odżywcze z pożywienia, które właśnie zjedliśmy.
Jedzenie dla przyjemności może również promować zdrowsze odżywianie. Istnieje przekonanie, że„ zdrowe ” jedzenie musi być nijakie lub nie smakować dobrze, ale to nieprawda. Kiedy jemy jedzenie, które lubimy, wzrasta nasze zadowolenie, co w rezultacie może poprawić jakość naszej diety i zmniejszyć ryzyko przejadania się czy napadów wilczego głodu. Jedzenie nie jest tylko paliwem, to także sposób na spędzenie czasu z bliskimi, a nawet istotny element łączenia się z dziedzictwem kulturowym. Jedzenie jest zarówno emocjonalnym, jak i fizycznym pokarmem.
Przyjemność z jedzenia zwiększa więzi społeczne, zapewnia komfort fizyczny i emocjonalny, a także pomaga nam zwalczyć tzw. „diet culture” (kult diety promujący restrykcyjne ograniczenia, obsesję na punkcie jedzenia i ćwiczeń, unikanie i piętnowanie otyłości oraz niepokój związany z jedzeniem). Kiedy wszystkie produkty spożywcze są dozwolone bez żadnych reguł, w tym te najsmaczniejsze, organizm uczy się ufać, że dostanie to, czego potrzebuje. Zaniechanie wiary w to, że są produkty spożywcze, które powinniśmy postrzegać jako „ złe ”lub„ zabronione ”, jest ważnym krokiem w procesie leczenia zaburzeń odżywiania.
Jedzenie dla przyjemności nie jest tym samym, co jedzenie emocjonalne. Sięganie po jedzenie, aby poradzić sobie z trudnymi emocjami, takimi jak stres, złość czy smutek, często skutkuje bezmyślną konsumpcją, objadaniem się i tworzy napięte relacje jedzeniem. Jednak emocjonalne jedzenie i jedzenie dla przyjemności różnią się zarówno pod względem celów, jak i rezultatów. Jedzenie dla przyjemności to wybieranie jedzenia, aby szczególnie cieszyć się jego smakiem i doświadczeniem.
Inną ważną różnicą między tymi dwoma zachowaniami jest związek, jaki odczuwasz z jedzeniem. Oczywiście nie ma idealnie wytyczonej granicy między jedzeniem emocjonalnym a jedzeniem dla przyjemności, a a czasami te dwa elementy mogą się nakładać. Świadoma radość płynąca z jedzeniem nie będzie wywoływać poczucia winy czy wstydu.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com