"Dukkah, kumin i włoszczyzna" Samar Khanafer-Gniadek

Nowość wydawnicza "Dukkah, kumin i włoszczyzna" Samar Khanafer-Gniadek
Ponad 120 tradycyjnych libańskich przepisów oraz bogaty wstęp o kulinarnej historii Libanu, a także informacje o podstawowych składnikach i metodach przyrządzania potraw.

Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji MasterChefa i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu. Książka zawiera przepisy zarówno na tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na nowoczesne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh. Autorka łączy sezonowe składniki, które znajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, dzięki czemu łatwo wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh…

"Dukkah, kumin i włoszczyzna" to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie.

Samar Khanafer - pół Polka, pół Libanka. Ekspertka od kuchni arabskich w Polsce. Uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenili m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Autorka kulinarnych bestsellerów: "Hummus, za’atar i granaty" oraz "Szafran, mięta i kardamon". Na co dzień zajmuje się rozwojem biznesu, a w wolnym czasie pisze bloga: blogsamar.com.

"Samar prowadzi nas ścieżką smaków i aromatów, które przyprawią smakosza o drżenie serca. Oryginalne połączenia, sezonowe składniki i proste przepisy sprawiają, że natychmiast chce się zacząć gotować i smakować. Spróbujcie jednej z najlepszych kuchni świata, poznajcie smaki Libanu!" -  Magda Gessler

"Od lat podróżuję z Samar do Libanu. I chociaż nigdy tam fizycznie nie dotarłam, to za sprawą jej wyjątkowych książek rozsmakowałam się w bliskowschodnich potrawach. Przepisy Samar nie są skomplikowane, a mają rozmach, kuszą bogactwem aromatów i smaków. Są też wciągającą lekturą, w której można się zatracić. Jak w intrygującej niekończącej się bajce snutej przez arabską księżniczkę". - Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana w sieci jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu „Z pełnymi ustami”

PREMIERA: 27 września
Stron: 352
Oprawa twarda
Format: 220 x 280 mm
Cena: 99,90 zł
ISBN 978-83-67790-69-7




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat