"Glukozowy zawrót głowy" Joanna Zielewska

Nowość wydawnicza "Glukozowy zawrót głowy. Naukowo i życiowo o cukrze" Joanna Zielewska
Cukier krzepi! To powiedzenie zna każdy Polak, jednak już od lat wiemy, że niekoniecznie. Cukier w nadmiernych ilościach szkodzi, zamiast pomagać. Najważniejsze, by zdać sobie sprawę jaki tak naprawdę ma on wpływ na nasz organizm.

W książce „Glukozowy zawrót głowy Naukowo i życiowo o cukrze” Joanna Zielewska krok po kroku objaśnia wpływ cukru na nasz metabolizm, pokazuje, jak unikać cukrowych pułapek, a przede wszystkim proponuje specjalny program rozłożony na 4 tygodnie, który pozwoli kontrolować poziom cukru we krwi, odzyskać energię i dobre samopoczucie.

Dodaje smaku, niezależnie od tego, czy znajdzie się w słodkim deserze, pikantnej przyprawie czy wytrawnym daniu. Dlatego nawet jeśli się zarzekamy, że cukier może dla nas nie istnieć – i tak trafia na nasze talerze. Nie sposób też precyzyjnie określić, kiedy jego nadmiar da się nam we znaki, ponieważ to skomplikowane, a sygnały - ulotne. Zapewne dlatego tak wiele osób ma z nim kłopot. A kolejne badania pokazują, iż nie służy ani zdrowiu, ani urodzie.

Miłość do cukru to często miłość nieszczęśliwa i nieodwzajemniona – im chętniej delektujemy się smakiem, który poprawia nastrój, koi nerwy i szybko dodaje energii, tym bardziej – co wiemy ponad wszelką wątpliwość – szkodzi. Wpływa na przyszłość, bo jest zarzewiem wielu schorzeń, które potem latami uprzykrzają życie, a także na... przeszłość, bo przez niego zapominamy…- czytamy we wstępie do książki.

Słuchając lekarzy i śledząc doniesienia ze świata medycyny widzimy, że przybywa chorób i zaburzeń, których przyczyną jest cukier. A przecież kiedyś jedliśmy go tyle samo, a nawet więcej - i nikt nam nie mówił, że jest zły. Czy to możliwe, że wtedy nie szkodził? Niestety, szkodził, ale dopiero nowoczesne metody naukowe pozwoliły prześledzić zależność między cukrem w naszej diecie a problemami zdrowotnymi, z którymi nie potrafimy się uporać. Co ważne, przetworzone jedzenie pełne nieobojętnych dla zdrowia dodatków, a ubogie w mikroelementy oraz nadmiar stresujących bodźców każdego dnia powodują, że metabolizm cukrów zawodzi nawet, jeśli staramy się odżywiać rozsądnie.

Jak wynika z raportu opublikowanego przez Our World in Data w 2023 roku, problem nadmiernej masy ciała (osoby z nadwagą oraz otyłością łącznie) dotyczy już 58,3 proc. Polaków. Z prognoz dla Polski z kolei wynika, że w 2035 r. ponad 35% dorosłych mężczyzn i ponad 25% dorosłych kobiet będzie chorych na otyłość. Ma to związek m.in. ze zbyt dużą podażą cukrów prostych w diecie. Teraz, kiedy dzięki nauce udało nam się poznać wędrówkę glukozy po zakamarkach naszego ciała, możemy nauczyć się omijać żywieniowe pułapki. Kluczem jest stopniowe przeprogramowanie metabolizmu cukrów i nauczenie organizmu właściwego korzystania z energii, jaką dają. Doskonałym wsparciem w tym procesie będzie “Glukozowy zawrót głowy Naukowo i życiowo o cukrze”, najnowsza książka Joanny Zielewskiej.

Kilka słów od autorki:
To nie jest książka o tym, że cukier jest zły. Wędrówka cukrów przez organizm jest procesem niezbędnym dla życia, ale wrażliwym na nasze nawyki i rozmaite bodźce zewnętrzne. Gdy żyjemy za szybko i coś przegapimy, wędrówka zmienia się w tor przeszkód i traci na tym nasz dobrostan. Ważne jest jednak to, że niezależnie od tego, jak długo metabolizm cukrów był zaburzony, nasze komórki wciąż pamiętają swoje „ustawienia fabryczne” i da się je przywrócić. To oznacza, że możemy odbudować relacje z tym składnikiem odżywczym intuicyjnie, bez wyrzeczeń i co ważne, bez diety „zero cukru”. A strategiczny dla nas cukier, czyli glukozę mamy pod kontrolą.

O Autorce:
Dziennikarka związana z prasą kobiecą i autorka wielu książek poświęconych tematyce zdrowotnej oraz żywieniowej, m.in. Choroba Hashimoto, Dieta DASH na nadciśnienie, a także bestsellerowych serii Do pudełka i 28 dni na talerzu. Dietetyczka i psychodietetyczka z doświadczeniem w diet coachingu oraz odżywianiu w chorobie. Prowadzi warsztaty edukacyjne dla osób ze schorzeniami dietozależnymi, a także indywidualne terapie dla seniorów oraz dzieci z nadwagą. Entuzjastka i propagatorka medycyny kulinarnej.

PREMIERA: 25 września 2024
Wydawnictwo Ringier Axel Springer Polska
Data wydania: 25.09.2024
Typ okładki:miękka okładka
EAN: 9788382504347






Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat