Herbata – jak parzyć ją poprawnie?

Rytuał parzenia herbaty.
Kiedy jesienna aura nie zachęca do aktywności na dworze, a jedyną formę relaksu stanowi wieczór w domu, warto zrobić to dobrze! Domowy seans filmowy, klimatyczne świece i kubek dobrej herbaty. Jaką wybrać na jesienne wieczory i jak ją przygotować, by w pełni cieszyć się jej smakiem? Oto krótki przewodnik.

Sypana czy w torebkach?
Herbata sprzedawana jest w dwóch formach – liściasta, nazywana sypaną, oraz ekspresowa w torebkach. Ta pierwsza kojarzona jest szczególnie z koneserami smaku herbaty, którym zależy na jej jakości i bogatej barwie. Po herbatę w torebkach sięga większość z nas. Jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, a wybór jej smaków i rodzajów w sklepach stale się poszerza. Która jest lepsza? Przeprowadzając test ciemno, z pewnością większość postawiłaby na herbatę liściastą. Ma głęboki i intensywny smak, a przy tym ma więcej składników odżywczych. To zasługa całych liści, które w herbacie ekspresowej są wcześniej przetworzone. Dodatkowo torebki, w które jest pakowana, są stworzone z włókien zawierających mikroplastik, który podczas parzenia uwalnia się do naparu, a następnie znajduje się w naszym organiźmie. Kolejną zaletą herbaty liściastej jest jej cena. Chociaż cena na 100 gram może wydawać się wysoka, herbata liściasta jest mocniejsza, dzięki czemu wykorzystuje się jej mniejszą ilość do zaparzenia jednej filiżanki.

Właściwości herbaty
Chociaż herbata ma wielu fanów, nie każdy jest świadomy jej wartości odżywczych. Jest pełna związków aktywnych nazywanych katechinami, które mają działanie przeciwutleniające i hamujące starzenie się komórek. Jest także źródłem teiny, która ma właściwości pobudzające. Poszczególne rodzaje herbat mogą różnić się ich natężeniem oraz działaniem, dlatego wybierając herbatę, warto kierować się nie tylko jej smakiem, ale i właściwościami.

Rodzaje herbat
Napar z herbaty jest znany od tysięcy lat. Kultura picia herbaty pochodzi z Chin, gdzie według legendy została odkryta ok 5000 lat temu. Obecnie to popularny napój jest spożywany i przyrządzany na całym świecie. Zależnie od miejsca możemy spotkać różne rodzaje i różne sposoby jej parzenia i podawania. Niektóre z niech mogą wydawać się dość nietypowe, jak na przykład bawarka, czyli herbata serwowana z mlekiem, którą chętnie piją Brytyjczycy.

Czarna herbata
Wśród rodzajów herbat najbardziej popularną jest herbata czarna. Ta również ma wiele swoich odmian. Wśród nich znajdziemy English Breakfast, Earl Grey, czy Ceylon. Ma właściwości pobudzające, zmniejszające zmęczenie, poprawiające nastrój i poprawiające procesy myślowe. Czarną herbatę powinno parzyć się we wrzątku w temperaturze od 90°C do 100°C.

Zielona herbata
Kolejnym popularnym rodzajem jest herbata zielona. Najczęściej dostępna jest w dwóch odmianach – sencha oraz matcha. Ta druga od kilku lat cieszy się szczególnym zainteresowaniem. Jest to sproszkowana zielona herbata podawana z mlekiem. Herbata zielona wspomaga metabolizm organizmu i oczyszcza go z toksyn. Odpowiednio zaparzona herbata może także obniżać poziom cukru. Parzona powinna być w temperaturze od 60° do 80°C. Wyższa temperaturze parzenia zmiejsza jej korzystne działanie.

Czerwona herbata
W sklepach dostępna jest także herbata czerwona, czyli pu-erh, która jest herbatą niecałkowicie sfermentowaną. Po zaparzeniu ma ciemną barwę i specyficzny, ziemisty posmak. Ma działania prozdrowotne – obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie i normalizuje ciśnienie krwi. Ma dużą zawartość kofeiny, dlatego działa także pobudzająco. Najlepiej parzyć ją w temperaturze od 90° do 96°C.

Biała herbata
Susz białej herbaty powstaje z kwiatów zamiast z liści. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, co wpływa na jej delikatny smak. Ma właściwości wyciszające i łagodzące stres. Stosowana regularnie może poprawiać wygląd cery oraz pozytywnie wpływać na układ krwionośny. Parzona jest w temperaturze od 65° do 75°C.

Oprócz tych najbardziej znanych rodzajów herbaty, dostępne są również te dla prawdziwych smakoszy. Wśród nich znajdziemy pobudzającą yerba-mate, czy oolong, a także napary ziołowe i owocowe.

Jaki czajnik wybrać?
Znasz już rodzaje herbaty oraz ich właściwości. Jak widzisz, odmiany herbat różnią się nie tylko smakiem i działaniem, ale i sposobem i temperaturą parzenia. Aby cieszyć się w pełni walorami smakowymi i odżywczymi, należy kierować się zaleceniami dotyczącymi temperatury parzenia. Jest ona kluczowa, aby przygotować napar wysokiej jakości. Do tego przydatny będzie czajnik z funkcją ustawienia temperatury, do której zostanie zagotowana woda. Ma ją czajnik K17DWD marki Gorenje. Urządzenie posiada 6 ustawień, które podgrzewają wodę kolejno do 50°C, 60°C, 70°C, 80°C, 90°C i 100°C. Model K17DWD jest wykonany z podwójnej powłoki, która zapobiega utracie ciepła, jednocześnie izolując zewnętrzny materiał, który nie nagrzewa się. Urzędzenie posiada funkcję utrzymywania ciepła, dzięki której zagotowana woda utrzymuję temperaturę do 40 minut. Czajnik Gorenje ma moc 1850-2200 W i pojemność 1,7l, dzięki czemu przygotujesz dużą ilośc wody podczas jednego gotowania.

Herbata idealna na jesień
Jesienią pijemy zdecydowanie więcej herbaty. Ma nas rozgrzać i umilić chłodne wieczory. Polecamy urozmaicić ten klasyczny napar, dodając do niej owoce i korzenne przyprawy, które wzbogacą jej smak. Możesz dodać plasterki jabłka lub pomarańczy, mrożone maliny, tarty imbir, bądź miód, cynamon, kardamon, goździki, a nawe kurkumę.

A jaka jest Twoja ulubiona herbata na jesienne wieczory?

Fot. Gorenje
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat