Jak nie marnować jedzenia?

Nie marnuj jedzenia.
Ile razy w przeciągu ostatniego tygodnia czy miesiąca zdarzyło Ci się wyrzucić jedzenie?

Według danych z końca 2022 roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności rocznie, w Polsce to 4,8 mln ton. To poważny problem. Zobacz, co możesz zrobić, aby nie marnować jedzenia.

Planowanie zakupów

Przed pójściem do sklepu postaraj się zaplanować swoje posiłki na najbliższe dni i w oparciu o nie, stwórz listę zakupów. Pozwoli Ci to kupić w większości tylko to, czego potrzebujesz. Nie korzystaj za często z okazji typu „kup 4 za 3” czy „kup 2 zapłać mniej” ‒ zwłaszcza jeśli chodzi o produkty z krótką datą przydatności. Niestety, często większa ilość kupionego jedzenia oznacza większą ilość wyrzuconego jedzenia.

Zamrażaj!

Mrożenie to świetny patent na niemarnowanie jedzenia. Znaczna część produktów nadaje się do mrożenia ‒ nie tylko pieczywo, owoce, warzywa, mięso czy sery, ale także gotowe posiłki, takie jak naleśniki, pierogi, zupy czy dania jednogarnkowe. Dzięki umieszczeniu ich nadmiaru w zamrażarce, unikniesz ich wyrzucenia, a być może uratują Cię w razie wizyty niespodziewanych gości, zamkniętych sklepów czy braku czasu na gotowanie.

Bazuj na tym, co masz w domu

Przed pójściem na zakupy, postaraj się wykorzystać to, co masz w domu. W Internecie jest mnóstwo przepisów, więc jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z jakimś produktem, któremu kończy się termin ważności – szukaj inspiracji.

Dawaj „drugie życie”

Najczęściej wyrzucanym produktem jest chleb. Jeśli zdarzy się, że zostanie Ci pieczywo, które nie jest już miękkie i świeże, możesz wykorzystać je inaczej. Jak?

  • Tosty – wykorzystanie chleba, który już jest, zamiast tostowego.
  • Grzanki – pokrojone w kostki i upieczone w piekarniku kromki świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup czy sałatek.
  • Bułka tarta – poczekaj, aż pieczywo całkiem wyschnie i zetrzyj je na tarce lub zmiel w specjalnym urządzeniu.
  • Tosty francuskie – czyli chleb w jajku to pyszny pomysł na śniadanie na słodko dla całej rodziny.


Jeśli zależy Ci na tym, aby nie dokładać „cegiełki” do już i tak poważnego problemu, jakim jest marnowanie żywności, zastosuj się po przykładowych porad, jakie znalazłaś w tym artykule.

Paulina Ziemińska
(paulina.zieminska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat