Jak przygotować kawę, która rozgrzeje Cię jesienią? 3 sprawdzone przepisy

3 sprawdzone przepisy na kawę, która rozgrzeje Cię jesienią.
Jesień może nas potraktować dość wymagającymi warunkami: ciemność, chłód, deszcze i mżawki nie sprzyjają w utrzymaniu dobrego nastroju. W tym okresie warto więc skupić się na afirmowaniu małych przyjemności i szukaniu źródeł ciepła. Oprócz rozmów z przyjaciółmi i ciepłego koca może nam w tym pomóc też rozgrzewająca kawa!

Jaka kawa na jesień będzie najlepsza?

Jak przygotować kawę idealną na jesień? Przede wszystkim podstawą każdej dobrej filiżanki powinny być świeżo palone ziarna, które nadadzą naszemu napojowi odpowiedniego charakteru. Sprawdźcie szeroki wybór świeżo palonych kaw na Coffeedesk.pl! Dobrze sprawdzą się tu mieszanki pod espresso, wypalone w stopniu ciemnym lub średnim, o klasycznym profilu smakowym, który dobrze połączy się z mlekiem.

Kiedy mamy już dobrą bazę, dodatki będą naszą bronią w walce z zimnem — a rozgrzewających opcji jest kilka. Oto nasze ulubione przepisy na kawę, która pomoże Wam trzymać się ciepło, mimo jesieni.

Pumpkin Spice Latte

Dynia to królowa jesieni, pasuje do niej kolorystycznie, jest symbolem Halloween, a w dodatku świetnie smakuje. Jej lekko słodki, maślany smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy, a w ostatnich latach Pumpkin Spice Latte to prawdziwy jesienny hit. Jak przygotować ten popularny napój?

Składniki:

  • Espresso
  • 200 ml mleka roślinnego lub tradycyjnego
  • 2 łyżki puree
  • Pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Puree z dyni podgrzej z przyprawami w rondelku. Dodaj je do kubka z espresso i wszystko dokładnie wymieszaj, dopełnij spienionym mlekiem.

Kawa z czekoladą i chili

Połączenie czekolady i chili może nas porządnie rozgrzać, a dodanie do tego kawy sprawi, że cała mikstura nabierze także pobudzających właściwości. Ta kawa będzie wytrawna w smaku, lekko ostra i cudownie rozgrzewającą. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • Espresso
  • 150 ml mleka roślinnego lub tradycyjnego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • Szczypta chili

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do espresso w kubku i dobrze wymieszaj razem z przyprawami. Całość połącz ze spienionym mlekiem.

Kawa piernikowa

Pierniki to nieodłączna część jesienno-zimowej aury, dlatego połączenie kawy z przyprawami do piernika może okazać się dobrym remedium na słoty i chłody. Oto prosty przepis, do którego pewnie wszystkie potrzebne składniki już macie w kuchni.

Składniki:

  • Espresso
  • 200 ml mleka roślinnego lub tradycyjnego
  • Łyżeczka przyprawy piernikowej
  • Opcjonalnie łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Espresso połącz w kubku z przyprawą do piernika i miodem, następnie dopełnij wszystko spienionym mlekiem.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat