Jak przygotować kawę idealną na jesień? Przede wszystkim podstawą każdej dobrej filiżanki powinny być świeżo palone ziarna, które nadadzą naszemu napojowi odpowiedniego charakteru. Sprawdźcie szeroki wybór świeżo palonych kaw na Coffeedesk.pl! Dobrze sprawdzą się tu mieszanki pod espresso, wypalone w stopniu ciemnym lub średnim, o klasycznym profilu smakowym, który dobrze połączy się z mlekiem.
Kiedy mamy już dobrą bazę, dodatki będą naszą bronią w walce z zimnem — a rozgrzewających opcji jest kilka. Oto nasze ulubione przepisy na kawę, która pomoże Wam trzymać się ciepło, mimo jesieni.
Dynia to królowa jesieni, pasuje do niej kolorystycznie, jest symbolem Halloween, a w dodatku świetnie smakuje. Jej lekko słodki, maślany smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy, a w ostatnich latach Pumpkin Spice Latte to prawdziwy jesienny hit. Jak przygotować ten popularny napój?
Puree z dyni podgrzej z przyprawami w rondelku. Dodaj je do kubka z espresso i wszystko dokładnie wymieszaj, dopełnij spienionym mlekiem.
Połączenie czekolady i chili może nas porządnie rozgrzać, a dodanie do tego kawy sprawi, że cała mikstura nabierze także pobudzających właściwości. Ta kawa będzie wytrawna w smaku, lekko ostra i cudownie rozgrzewającą. Czego chcieć więcej?
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do espresso w kubku i dobrze wymieszaj razem z przyprawami. Całość połącz ze spienionym mlekiem.
Pierniki to nieodłączna część jesienno-zimowej aury, dlatego połączenie kawy z przyprawami do piernika może okazać się dobrym remedium na słoty i chłody. Oto prosty przepis, do którego pewnie wszystkie potrzebne składniki już macie w kuchni.
Espresso połącz w kubku z przyprawą do piernika i miodem, następnie dopełnij wszystko spienionym mlekiem.