Powodem może być zły sposób parzenia. Ma to ogromny wpływ zarówno na walory smakowe, jak i prozdrowotne działania. Dowiedz się, jak prawidłowo parzyć różne rodzaje herbat.
Aby wydobyć największe walory smakowe herbaty jaśminowej, napar najlepiej przygotować z jednej łyżeczki suszu, a następnie zalać go wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Proces zaparzania nie powinien przekroczyć 4 minut. W innym wypadku herbata może stracić delikatny smak i aromat.
Chcąc uraczyć się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem białej herbaty, należy pamiętać, że parzy się ją tylko jeden raz. Czym jeszcze kierować się parząc napar? Susz zalewa się wodą o temperaturze 85°C i pozostawia na 5-7 minut. Dzięki temu herbata nabierze pięknego słomkowego koloru.
Tak jak w przypadku poprzednich herbat, odmiany czerwonej również nie należy zalewać wrzątkiem. Optymalna temperatura, która pozwoli na uzyskanie odpowiedniego smaku i właściwości wynosi 90 stopni Celsjusza. Na jedną filiżankę wystarczy jedna łyżeczka suszu. Liście czerwonej herbaty parzyć można dwa, a nawet trzy razy, za każdym razem uzyskując pełnowartościowy napar.
Również zieloną herbatę, która ma właściwości oczyszczające, należy parzyć w temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni Celsjusza. Parzenie powinno trwać około 3 minut – im dłużej, tym smak będzie bardziej intensywny i gorzki. Na każde 100 mililitrów wody należy wsypać 1 gram suszu. Liście zielonej herbaty można parzyć nawet trzykrotnie. Wysokiej jakości zielone herbaty oferuje między innymi firma Big-Active.pl.
Odpowiednie parzenie herbat spowoduje, że będą one smaczne, a ich właściwości niezatracone. Szczególnie w przypadku herbat innych niż czarna, ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury wody, aby nie dopuścić do utracenia pozytywnych właściwości poszczególnych odmian.
Fot. Materiały zewnętrzne