Kombucha – co to takiego?

Co to jest kombucha.
Coraz częściej sięgamy po kombuchę. Jest ceniona głównie ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które mają zbawienny wpływ dla naszego zdrowia.

Kombucha, nazywana inaczej grzybem herbacianym to sfermentowana herbata, która zawiera duże ilości szczepów bakterii synbiotycznych oraz drożdży. Nie brzmi to zachęcająco, ale napój ten jest prawdziwą bombą witaminową, bowiem zawiera wiele cennych substancji odżywczych mające zbawienny wpływ na nasz organizm. Jednak nie każdy może ją pić, a zbyt duże dawki mogą doprowadzić do poważnych powikłań.

Kombucha, czyli grzybek japoński lub grzybek herbaciany to fermentowana herbata z dodatkiem grzyba Scoby, będącego grupą synbiotycznych kultur bakterii i drożdży. W skład tych kultur wchodzą gatunki bakterii, które rozkładają cukier i syntetyzują etanol. Najprawdopodobniej kombucha pochodzi z Chin lub Japonii. Ma ona postać galaretowatej masy unoszącej się na powierzchni napoju. Posiada specyficzny słodko-kwaśny smak i jest delikatnie musująca i każdemu może smakować.

Napój ten jest ceniony głównie ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które podkręcają proces trawienia i wzmacniają działanie układu immunologicznego, a także dzięki obecności kwasu glukonowego silnie odtruwa organizm z toksyn. W jej składzie znajdują się kwas octowy, mlekowy glukuronowy i glukonowy; witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12); witamina C; duże ilości cynku, a także inne składniki mineralne takie jak magnez, wapń, żelazo i miedź. Dzięki nim kombucha ma przede wszystkim korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz układ immunologiczny: stymuluje układ odpornościowy, zapobiega zaparciom i leczy już istniejące, wspomaga metabolizm i usprawnia trawienie, odbudowuje przyjazną mikroflorę jelit, oczyszcza krew ze złogów cholesterolu, rewitalizuje i dodaje energii, zwalcza bóle i zawroty głowy oraz bezsenność, wspomaga czynność wątroby, detoksykuje oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów i leczy ich wczesne stadia. Kombucha ma również ogromny wpływ na stan naszej skóry, leczy zmiany skórne oraz wygładza zmarszczki, a także poprawia kondycję włosów i paznokci. Jest stosowana jako składnik kosmetyków, szczególnie kremów do twarzy, toników oraz maseczek i odżywek do włosów.

Spożywanie kombuchy zalecane jest przy schorzeniach takich jak otyłość, artretyzm, reumatyzm, podagra, arterioskleroza oraz kamienie nerkowe i wątrobowe. Chociaż to prozdrowotny napój, to nie każdy może go spożywać. Ze względu na zawartość alkoholu (nawet do 2 proc.) kombuchy powinny unikać kobiety w ciąży,  matki karmiące piersią oraz dzieci. Napój z kombuchy nie jest też polecany cukrzykom z powodu zawartości cukru, który co prawda w większości zostaje zmetabolizowany przez bakterie, ale częściowo pozostaje także w pierwotnej formie w napoju. Z kolei zawartość kwasu szczawiowego sprawia, że z kombuchy powinny zrezygnować także osoby cierpiące na choroby nerek. Zbyt duże ilości tego napoju mogą także doprowadzić zdrowe osoby do powstania kwasicy mleczanowej oraz problemów z wątrobą i nerkami.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat