Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.
Warto umilić sobie ten trudny czas i w ramach #zostańwdomu przygotować wraz z domownikami właśnie muffinki. Choć słynne babeczki mają również swoją wytrawną wersję, najczęściej kojarzymy je z łatwym w przygotowaniu deserem. Pieczemy muffinki w ramach słodkich drugich śniadań i podwieczorków albo jako smakowite, szkolne przekąski dla dzieci. Początku ich historii nie odnajdziemy jednak w nowoczesnych, stylowych kuchniach. W końcu pierwsze muffinki zaczęto wypiekać w czasach, w których nikt jeszcze nie myślał, że w przyszłości babeczki będą ozdabiane kolorowym lukrem i fantazyjnymi posypkami.
„Miękka strona chleba”
Historia muffinek zaczyna się w krajach anglosaskich, w XIX wieku. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego „moufflet”, co tłumaczymy jako „miękką stronę chleba”. Pierwsze muffinki powstawały w ubogich kuchniach, w czasach wiktoriańskich i nie były posiłkiem przygotowywanym dla dworzan, czy arystokracji. Kucharki przygotowywały muffinki dla służby, wykorzystując pozostałości po chlebie i cieście z poprzedniego dnia. Dodawano do nich również ugotowane, ugniecione ziemniaki. Powstałe w ten sposób ciasto smażono na płaskiej powierzchni – kształtem przypominały placuszki, które z zewnątrz były chrupiące, a wewnątrz miękkie. Z czasem jednak muffinki zostały docenione przez klasę wyższą, której przedstawiciele lubili przegryzać nimi popołudniową herbatę.
Muffinki po amerykańsku
Można powiedzieć, że współczesna odsłona muffinek powstała w USA. Tam pieczone były w foremkach, a dzięki temu ich kształty przypominały miniaturowe ciasta – baby. W końcu zaczęto eksperymentować i piec muffinki z różnymi „owocowymi” dodatkami. I tak, do tej pory, w Nowym Jorku najbardziej popularne są babeczki z jabłkami, a w Minnesocie muffinki z jagodami.
Wytrawnie i na słodko
Przeważnie muffinki pojawiają się w naszych kuchniach jako słodkie przekąski. Przygotowujemy je z czekoladą, z różnego rodzaju owocami i z orzechami. Jednak mają one również swoje wytrawne i równie smakowite odsłony – muffiny cukiniowo-pomidorowe, muffiny z łososiem i koperkiem, muffinki brokułowe z szynką, muffinki makaronowe. Znacznie więcej propozycji na muffinki znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.
Muffinki na zdrowie
Popularyzowanie zdrowego stylu życia w kuchni nie ominęło również receptur na babeczki. Wiele sprawdzonych przepisów zakłada przygotowanie muffinek bezglutenowych lub bez dodatku cukru. Tak przygotowane babeczki, skomponowane z różnego rodzaju warzywami i aromatycznymi przyprawami, mogą być podawane jako pyszna i zdrowa przekąska, a nawet drugie śniadanie, czy też lunch.
Polecamy przepisy na Muffinki trójkolorowe oraz Muffiny cukiniowo-pomidorowe do wykonania w urządzeniu Thermomix®.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa