Krótka historia muffinek

Od placuszków do miniaturowych ciast.
Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić.

Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.

Warto umilić sobie ten trudny czas i w ramach #zostańwdomu przygotować wraz z domownikami właśnie muffinki. Choć słynne babeczki mają również swoją wytrawną wersję, najczęściej kojarzymy je z łatwym w przygotowaniu deserem. Pieczemy muffinki w ramach słodkich drugich śniadań i podwieczorków albo jako smakowite, szkolne przekąski dla dzieci. Początku ich historii nie odnajdziemy jednak w nowoczesnych, stylowych kuchniach. W końcu pierwsze muffinki zaczęto wypiekać w czasach, w których nikt jeszcze nie myślał, że w przyszłości babeczki będą ozdabiane kolorowym lukrem i fantazyjnymi posypkami.

„Miękka strona chleba”
Historia muffinek zaczyna się w krajach anglosaskich, w XIX wieku. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego „moufflet”, co tłumaczymy jako „miękką stronę chleba”. Pierwsze muffinki powstawały w ubogich kuchniach, w czasach wiktoriańskich i nie były posiłkiem przygotowywanym dla dworzan, czy arystokracji. Kucharki przygotowywały muffinki dla służby, wykorzystując pozostałości po chlebie i cieście z poprzedniego dnia. Dodawano do nich również ugotowane, ugniecione ziemniaki. Powstałe w ten sposób ciasto smażono na płaskiej powierzchni – kształtem przypominały placuszki, które z zewnątrz były chrupiące, a wewnątrz miękkie. Z czasem jednak muffinki zostały docenione przez klasę wyższą, której przedstawiciele lubili przegryzać nimi popołudniową herbatę.

Muffinki po amerykańsku
Można powiedzieć, że współczesna odsłona muffinek powstała w USA. Tam pieczone były w foremkach, a dzięki temu ich kształty przypominały miniaturowe ciasta – baby. W końcu zaczęto eksperymentować i piec muffinki z różnymi „owocowymi” dodatkami. I tak, do tej pory, w Nowym Jorku najbardziej popularne są babeczki z jabłkami, a w Minnesocie muffinki z jagodami.

Wytrawnie i na słodko
Przeważnie muffinki pojawiają się w naszych kuchniach jako słodkie przekąski. Przygotowujemy je z czekoladą, z różnego rodzaju owocami i z orzechami. Jednak mają one również swoje wytrawne i równie smakowite odsłony – muffiny cukiniowo-pomidorowe, muffiny z łososiem i koperkiem, muffinki brokułowe z szynką, muffinki makaronowe. Znacznie więcej propozycji na muffinki znajduje się na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Muffinki na zdrowie
Popularyzowanie zdrowego stylu życia w kuchni nie ominęło również receptur na babeczki. Wiele sprawdzonych przepisów zakłada przygotowanie muffinek bezglutenowych lub bez dodatku cukru. Tak przygotowane babeczki, skomponowane z różnego rodzaju warzywami i aromatycznymi przyprawami, mogą być podawane jako pyszna i zdrowa przekąska, a nawet drugie śniadanie, czy też lunch.

Polecamy przepisy na Muffinki trójkolorowe oraz Muffiny cukiniowo-pomidorowe do wykonania w urządzeniu Thermomix®.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat