Miód i spółka

Właściwości miodu.
Nie do dzisiaj wiadomo, że produkty wytwarzane przez pszczoły są niezwykle zdrowe i cenne dla człowieka.

Pierwsze informacje dotyczące miodu zostały napisane na ścianach jaskiń. Najstarsze z nich mają ponad 10 tys. lat. Ale miód ludzie jadali już wcześniej, ponieważ pszczoły są na świecie od 120 milionów lat. I nie tylko miód, również wosk, mleczko, propolis czy pierzgę wykorzystujemy w leczniczych miksturach. I faktycznie działają.

Miód jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic. To pokarm, który pozwala pszczołom wyhodować królową. Jest niezwykłą odżywką wzmacniającą organizm. Miód nie lubi wysokich temperatur. Nie wolno go zalewać wrzątkiem ani bardzo gorącą wodą. Za to lubi, jak się go rozcieńcza - ma wówczas od 6 do 220 razy silniejsze działanie od nierozcieńczonego.

  • Napój na odporność - by w pełni wykorzystać lecznicze działanie miodu, najlepiej przyrządzać z niego napój: zalać łyżkę miodu letnią wodą i zostawić na noc. Ten czas pozwoli aktywować się zawartym w miodzie enzymom oraz spowoduje wytworzenie bakteriobójczego nadtlenku wodoru.
  • Wosk na choroby dziąseł - pszczoły budują z niego plastry. Żucie pustych plastrów wzmacnia dziąsła, pomaga w zapaleniu jamy ustnej i chorobach dróg oddechowych. Można też wdychać zapach woskowych świec, przynosi to ulgę przy zapaleniu zatok.
  • Miód Manuka - zawiera bardzo wysokie stężenie substancji o nazwie methylglyoxal (MGO) - 100-500 mg na kilogram. Inne miody mają jej nawet 10 razy mniej. Substancja ta wykazuje silne działanie antybakteryjne. Miód Manuka można używać jako miksturę wspomagającą leczenie wrzodów żołądka. Zażywamy łyżeczkę dziennie miodu Manuka (na czczo). To pomoże pozbyć się z żołądka bakterii H.pylori, które sprzyjają w powstawaniu wrzodów żołądka. Kuracja powinna trwać ok. 3 tygodni.
  • Pierzga pomoże przy alergii - pierzgą są karmione larwy pszczół. To pyłek, ale zalany miodem i zalepiony w komórce plastra. Pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego fermentuje. Wieczorem czubatą łyżeczkę pierzgi zalewamy zimną wodą. Rano wypijamy na czczo.
  • Propolis na ból gardła - ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. 50 kropli wyciągu z propolisu rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i płuczemy gardło 2 razy dziennie.
  • Pyłek na wzmocnienie - służy pszczołom jako pokarm białkowy (miód jest pokarmem energetycznym). Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Przed podaniem należy rozmieszać go z miodem, mlekiem lub wodą. Zaleca się 3-5 łyżeczek pyłku dziennie.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat